Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:19 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Cumpana s-a marcat „Ziua pentru eliminarea violentei asupra femeilor"

ro

26 Nov, 2009 01:06 1909 Marime text
cumpana.jpgCâţiva zeci de localnici, femei şi bărbaţi, au asistat la discuţii pe acest subiect şi la o scenetă realizată de studenţi ai Universităţii Andrei Şaguna.

Ieri, la Cumpăna s-a spus un „nu" categoric împotriva abuzului fizic şi verbal al femeilor, dar şi al copiilor acestora.

Primăria şi Consiliul Local al acestei localităţi, reprezentate de primarul Mariana Gâju, împreună cu reprezentanţii Filialei Constanţa şi Subfilialei Cumpăna a Crucii Roşii, prin Carmen Lungu şi Daniela Dorobanţu, au organizat, la Casa de Cultură, o acţiune care a marcat „Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei asupra femeilor".

Cu această ocazie, edilul comunei, Mariana Gâju, a îndemnat toate femeile să aibă credinţă în Dumnezeu, astfel încât să primească puterea de a se apăra pe ele şi pe copiii lor de eventualele abuzuri. În plus, le-a sfătuit să ştie să se tempereze în momentul în care sunt puse într-o situaţie neplăcută în familie şi să găsească soluţii, astfel încât să reuşească să-şi apere copiii.

„Indiferent că vorbim de violenţa domestică, de hărţuirea sexuală, de violuri sau de traficul de fiinţe umane - toate aceste forme de violenţă împotriva femeii reprezintă o problemă gravă. Autorităţile locale doresc să-şi canalizeze toate resursele pentru a atrage atenţia indivizilor şi comunităţilor asupra daunelor pe care le provoacă violenţa asupra femeii. Trebuie să punem capăt violenţei împotriva femeii, iar femeile sunt primele care pot face acest lucru", a precizat primarul Mariana Gâju, cu o zi înaintea acestei acţiuni.

Acţiunea desfăşurată la Cumpăna a avut şi un moment artistic. Un grup de studenţi ai Universităţii Andrei Şaguna din Constanţa au jucat într-o scenetă care a avut ca temă violenţa domestică în familie. Publicul a fost constituit atât din femei simple din Cumpăna, cât şi din reprezentanţi ai poliţiei locale, comunitare, ai biroului de resurse umane şi stare civilă din cadrul primăriei, dar şi din reprezentanţi ai asistenţei sociale.

Preşedintele subfilialei Cumpăna a Crucii Roşii, Daniela Dorobanţu, a prezentat şi câteva mituri despre violenţa asupra femeii, şi a explicat celor prezenţi în sală şi motivele pentru care acestea rămân doar la stadiul de mit. Printre ele se numără şi faptul că femeile provoacă violenţa şi o merită, că le place să trăiască într-o astfel de situaţie, fiindcă altfel ar pleca, pentru că violenţa este o problemă privată şi nimeni nu trebuie să se amestece, că principala cauză a acesteia este alcoolul, că se va opri, totuşi, la un moment dat şi că toţi bărbaţii violenţi sunt bolnavi psihic.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 26 Nov, 2009 15:30 Eu cred ca de vina sunt tot femeile ,deoarece sunt trei categorii de femei:unele femei autoritare in familia lor si a propriilor copii si alta categorie de femei usor manipulabile,fara autoritate atat in familia lor cat si a copiilor lor. IMPACTUL intre doua femei cu acelasi caracter, duce inevitabil la maltratari fizice si psihice. A treia categorie a femeilor este cea care are un caracter usuratic,de femeie aventuriera ,care-i place sa distruga relatiile celorlalte femei, doar din placearea de a distruge ceeea ce ele nu pot avea asa ceva: dragoste,bani si intelegere.