Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:34 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La finele lui 2004 Harsova iese din categoria "zonelor defavorizate"

ro

12 Oct, 2004 00:00 651 Marime text

Facilitatile fiscale pentru investitii mai mari de un milion de dolari au fost prelungite pana la 30 iunie 2007

Legea 84/1002 privind regimul zonelor libere a fost modificata si completata cu Legea 244/2004 * Unul dintre elementele de noutate ale actului normativ este acordarea ajutorului de stat pentru operatorii din aceste zone * Marii agenti economici vor beneficia de recuperarea a 50% din costul eligibil al investitiei, iar celelalte categorii, de 65% din suma acesteia * Facilitatile fiscale acordate pentru investitii mai mici de un milion de dolari vor fi stopate de la 31 decembrie 2004 * Investitorii din zonele defavorizate vor beneficia de aceleasi cuantumuri ca cei din zonele libere

In luna august a aparut in Monitorul Oficial un nou act normativ, Legea 244/2004 care aduce modificari si completari Legii 84/1992 privind regimul zonelor libere. Prin acest act normativ se prevede ca toti agentii economici din zona libera vor primi pentru investitiile realizate in baza contractelor comerciale incheiate, ajutoare de stat. Astfel, de acum inainte, pentru investitiile realizate in zonele libere, operatorii, precum si administratiile zonelor libere pot primi un ajutor de dezvoltare regionala in cuantum de 50% din costurile eligibile ale investitiilor realizate de intreprinderile mari. Agentilor economici care-si desfasoara activitatea in astfel de zone si care fac parte din categoria intreprinzatorilor mici si mijlocii li se vor returna sub forma ajutorului de stat 65% din valoarea investitiei. Furnizorul de ajutor de stat elaboreaza schemele de acordare a ajutoarelor pentru operatorii din zonele libere, aprobate prin lege sau prin hotarare a Guvernului, in cazul in care prin acestea nu se acorda ajutoare de natura fiscala. Autoritatea abilitata in monitorizarea ajutorului de stat, in colaborare cu furnizorul ajutorului de stat, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, impreuna cu administratiile zonelor libere, monitorizeaza atingerea intensitatii maxime a ajutorului regional pentru fiecare operator. Organismul care va aviza acordarea ajutoarelor de stat pentru zonele libere localizate la nivelul judetului, respectiv Constanta si Basarabi va fi Agentia nationala de Dezvoltare Regionala S-E Braila.

Stopare de facilitati fiscale

Astfel toti operatorii care au avut investitii mai mici de un milion de dolari realizate pana acum vor mai beneficia de facilitati fiscale doar pana la 31 decembrie 2004. Intre timp, operatorii care au realizat investitii de peste un milion de dolari vor fi singurii carora li s-a prelungit termenul pana la 30 iunie 2007. In prezent, din statistica Inspectoratului de Concurenta Constanta a reiesit ca in zonele libere sunt prezenti doar trei agenti economici care au realizat investitii peste plafonul de un milion de dolari, printre care doua firme sunt cu capital olandez, din industria producatorilor de preparate din carne, care nu numai ca importa toata materia prima, dar si produsele finite sunt exportate in totalitate. Administratiile zonelor libere functioneaza ca regii autonome, care se pot reorganiza ca societati comerciale sau companii nationale, aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului sau sub autoritatea administratiei publice locale, dupa caz. Pana in prezent nu s-au realizat investitiile scontate in zona libera Basarabi, din aceasta cauza s-a propus de catre unele autoritati din domeniul concurentei trecerea acestor administratii in subordinea CN Administratia Porturilor Maritime Constanta.Cat despre ajutoarele de stat si modul in care se vor acorda acestea operatorilor din zonele libere, potrivit noilor reglementari, acestea se vor transplanta si in domeniul zonelor defavorizate. Agentii economici care vor investi in diverse activitati localizate in aceste zone, vor beneficia de returnarea acelorasi cuantumuri din costurile considerate eligibile. Singura localitate din judetul Constanta care are inca statut de zona defavorizata este Harsova. La 31 decembrie vor expira cei trei ani de la detinerea acestui statut de zona defavorizata, care si asa nu a adus mai nimic nou in relansarea economiei locale, fiind atrasi de acordarea facilitatilor fiscale doar trei investitori pana acum. Se incearca prelungirea perioadei de "defavorizare" a Harsovei si aducerea pe tapet a noi localitati unde economia locala lasa de dorit, precum Cobadin, Ostrov etc. care sa capete statutul de zone defavorizate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii