La judecată cu angajaţii şi cu Fiscul Curtea de Conturi - plăţi nelegale de aproximativ un milion de lei la CERONAV
La judecată cu angajaţii şi cu Fiscul: Curtea de Conturi - plăţi nelegale de aproximativ un milion de lei
19 Jan, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3822
Marime text
În luna decembrie a anului trecut, pe site-ul Curţii de Conturi era publicată o sinteză a raportului de audit privind Contul general anual de execuţie a bugetului de stat pe anul 2014. Ca urmare a misiunilor de audit efectuate la administraţia centrală a Ministerului Transporturilor şi la instituţiile din subordinea ministerului, au fost identificate deficienţe/abateri cu o valoare totală estimată de 1.746.346.000 de lei, din care în timpul verificărilor efectuate s-au remediat abateri în valoare totală de 4.000 de lei.
Printre neregulile sesizate de auditorii Curţii de Conturi s-au constatat, la Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV Constanţa, o serie de plăţi pe care Curtea de Conturi le-a catalogat ca fiind nelegale.
Astfel, potrivit auditorilor, CERONAV ar fi dispus angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor bugetare cu nerespectarea prevederilor legale, după cum urmează: „Plăţi nelegale în sumă estimativă de 14.000 de lei, reprezentând impozite plătite către administraţia locală, aferente impozitului pe clădiri, în condiţiile în care această obligaţie fiscală revenea altor persoane juridice, potrivit prevederilor legale în domeniu. Spaţiile pentru care au fost plătite aceste impozite au fost utilizate de diferite persoane juridice în scopul desfăşurării de activităţi economice (alimentaţie publică), în baza unor contracte de închiriere încheiate cu entitatea auditată în perioada 2012-2014“.
Sumele pe care Curtea de Conturi le evidenţiază, spune directorul CERONAV, Ovidiu Cupşa, ar rezulta, de fapt, dintr-o nearmonizare a legislaţiei româneşti. „Cum poate fi considerată plată nelegală o impunere a Fiscului? Noi am făcut o adresă către Fisc în care le prezentam cele semnalate de auditorii Curţii de Conturi, iar în prezent ne judecăm cu Fiscul pentru recuperarea sumelor“, a declarat directorul CERONAV, pentru ZIUA de Constanţa.
De asemenea, auditorii au constatat şi alte plăţi pe care le consideră nelegale, în valoare de aproape un milion de lei: „Plăţi nelegale în sumă estimativă de 984 mii lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor cu deplasările angajaţilor în concediile de odihnă (886.000 de lei) şi a cheltuielilor cu transportul la şi de la locul de muncă (98.000 de lei), în baza unor prevederi din contractele colective de muncă ce nu au respectat prevederile legale privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice“, se arată în raportul Curţii de Conturi.
Cupşa spune însă că aceste sume de care vorbeşte Curtea de Conturi au fost stabilite prin contractul colectiv de muncă de foarte mulţi ani şi că abia acum li s-a adus la cunoştinţă că ar fi plăţi nelegale. „Este o prevedere din contractul colectiv de muncă şi este o clauză semnată cu o parte dintre angajaţi, în conformitate cu prevederile Codului Muncii. Şi aici consider că este vorba tot despre nearmonizarea legislaţiei româneşti. Noi am recuperat însă o parte din bani, pe cale amiabilă. Adică le-am adus la cunoştinţă colegilor că au de înapoiat o sumă de bani şi o parte dintre ei ne-au returnat aceşti bani. Cei mai mulţi însă au spus că acesta este dreptul lor, aşa cum au semnat în contractul de muncă, şi ne-am judecat. Toţi cei care au dat CERONAV în judecată au câştigat procesul. Aşadar, despre ce plăţi nelegale mai poate fi vorba aici?“, a explicat directorul instituţiei.
Controlul Curţii de Conturi s-a desfăşurat în perioada februarie - martie 2015 la Constanţa, iar în luna aprilie, la CERONAV a ajuns decizia de a recupera plăţile făcute către angajaţi.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- ionica 19 Jan, 2016 08:55 Slab de tot ! Asta-i abureala ,adevaratul jaf se face pe banii bietilor cursanti ....Unde se opresc sumele enorme incasate ?