Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:16 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Muzeul de Istorie Națională a României Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare, capodoperă a artei medievale, cu o poveste extraordinară

ro

14 Mar, 2024 19:27 951 Marime text
Sursa foto: Facebook/ Muzeul Național de Istorie a României
 
  • Stindardul liturgic al lui Ștefan cel Mare, capodoperă a artei medievale și cea mai preţioasă relicvă istorică românească din vremea domnitorului Moldovei, poate fi admirat în cadrul expoziției „Artă religioasă. Formă. Conținut. Sens” până duminică, 31 martie 2024, în cadrul Muzeului Național de Istorie a României.
 
Realizat în anul 1500, într-un atelier autohton din Suceava, steagul cuprinde unul din puţinele texte păstrate de la Stefan cel Mare. Pe marginea stindardului este brodat textul unei rugăciuni care se pare că îi aparţine chiar marelui voievod:
 

„O răbdătorule de patimi și purtătorule de biruință, Mare Gheorghe, întru necazuri și năpaste iute mijlocitorule și fierbinte ajutătorule, celor întristați bucurie nespusă, primește de la noi această rugăciune, a smeritului tău rob, a Domnului Ioan Ștefan voievod, prin mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovenești, păzește-l pe el nevătămat în veacul acesta și în cel ce va să fie, prin rugăciunile noastre ale închinătorilor tăi, ca să te slăvim în veci, amin. Și s-a făcut în anul 7008, iar al domniei lui 43."

 

„Istoricii sunt de părere că stindardul a fost donat inițial unei biserici de curte sau unui așezământ monahal din Moldova care avea hramul Sfântului Gheorghe. Ulterior, la o dată necunoscută, a ajuns la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos (astăzi, mănăstire bulgărească)”, spun reprezentanții muzeului.
 

La începutul anului 1917, în plin Război Mondial, Consulatul României la Salonic a inițiat demersuri pentru a fi recuperat de la mănăstirea Zografu, aflată sub controlul trupelor ruse. Cu ajutorul armatei franceze, prețiosul obiect a fost preluat și trimis la Paris.

Stindardul a fost predat Legației României la Paris, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Universitatea Sorbona, în data de 28 iulie 1917. A ajuns în țară abia în 1920, fiind predat de Ministerul Afacerilor Străine către Ministerul de Război. A fost păstrat ulterior la Muzeul Militar până în 1970, când a fost predat Muzeului Național de Istorie a României, conform sursei menționate.
 
Citește și
A apărut catalogul „Capodopere din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României - 2023"
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii