Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:22 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La summitul de la Washington, SUA S-a semnat Scrisoarea de Intenție pentru crearea unui Coridor de Mobilitate Militară între România, Bulgaria și Grecia

ro

11 Jul, 2024 16:23 450 Marime text









Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat miercuri, 10 iulie, în cadrul unei ceremonii desfășurate în marja Summitului de la Washington, Scrisoarea de Intenție pentru crearea unui Coridor de Mobilitate Militară între România, Bulgaria și Grecia, potrivit MApN.

„Această inițiativă marchează un progres semnificativ în întărirea capacităților de apărare și descurajare ale NATO în regiune”, transmite MApN, într-un comunicat.



În contextul Summitului NATO de la Vilnius din 2023, s-a convenit asupra necesității de a consolida postura de descurajare și apărare a Alianței prin adoptarea de noi planuri de apărare și accelerarea adaptării militare.
 
Această adaptare include capacitatea de a suplimenta forțele și echipamentele și de a asigura suportul logistic, prin facilitarea tranzitului transfrontalier de forțe și capabilități, chiar și pe timp de pace.


 

„Proiectul își propune optimizarea coridoarelor de transport pentru a răspunde cerințelor de mobilitate militară, prin  crearea unor rute de aprovizionare (rutiere și feroviare) între statele participante, reducerea birocrației pe timp de pace și maximizarea eficienței în situații de urgență și criză, ținând cont de inițiativele NATO și naționale”, se mai precizează de către sursa citată.


Scrisoarea de Intenție semnată de Grecia, Bulgaria și România se aliniază strâns cu prioritățile NATO de asigurare a apărării colective, îmbunătățirea capacităților de reacție rapidă și creșterea interoperabilității între națiunile membre, contribuind la o repartizare echitabilă a responsabilităților între Aliați.

„Colaborarea strânsă cu Bulgaria și Grecia ne va permite să răspundem mai eficient provocărilor de securitate actuale și viitoare. Vom continua discuțiile și vom rămâne deschiși și altor inițiative similare, care să ducă la consolidarea rolului României în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a subliniat ministrul Tîlvăr.


Proiectul va beneficia de inițiativele existente la nivelul Uniunii Europene, vizând o abordare coordonată între NATO și UE în domeniul mobilității militare. Implementarea proiectului la nivel național va necesita eforturi concertate între diverse instituții, implicând întregul spectru guvernamental, conform sursei.
 
 
 

Citește și
 Președintele Iohannis„Vom semna la Washington Acordul de cooperare în domeniul securității între România și Ucraina“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii