Lacul Tăbăcărie, într-o situație dramatică. Infinita așteptare a hârtiilor pentru a se putea face ceva
Lacul Tăbăcărie, într-o situație dramatică. Infinita așteptare a hârtiilor pentru a se putea face ceva
02 Apr, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3051
Marime text
- În iunie 2020, ÎCCJ a apreciat că lacurile naturale se află în administrarea ANPA, motiv pentru care a dispus anularea dreptului de administrare al Apelor Române asupra lacului Tăbăcărie
- În prezent, se așteaptă redactarea deciziei pentru a se putea face trecerea din administrarea ANPA către Primăria Constanța
- Ministrul Agriculturii, prezent la Constanța, s-a întâlnit cu primarul Constanței și au discutat pe subiect
- Adrian Oroș a asigurat că va demara procedura de îndată ce va fi posibil
- Vergil Chițac a punctat că are sprijinul ministrului pentru ca Lacul Tăbăcărie să fie administrat de către primărie
Situația lacului Tăbăcărie este însa una incertă. Este o dramă, o epopee care continuă chiar dacă există o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care ar trebui să fie una beneficiă pentru situația lacului. Cel mai frumos și plin de istorie luciu de apă din municipiu ar trebui să treacă din administrarea Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură (ANPA) către Primăria Constanța, proprietar fiind tot Statul Român. Totuși, trebuie așteptate hârtii, pe care le așteptăm deja de aproape un an de zile. Mai precis, autoritățiile așteaptă hârtiile cu decizia de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Lacul reprezintă domeniul public al statului, iar pâna la data de 12.06.2020 s-a aflat în administrarea Administrației Bazinale Dobrogea Litoral. Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că lacurile naturale se află în administrarea ANPA, motiv pentru care a dispus anularea dreptului de administrare al Apelor Române asupra lacului Tăbăcărie.
„Cu siguranță, îl dăm în administrare primăriei ca să îl pună în valoare”
Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, s-a aflat ieri dimineață într-o vizită la Constanța, unde a discutat cu agricultorii cu privire la irigații. Totodată, în cursul dimineții de 1 aprilie, a avut și o întrevedere cu primarul Constanței, Vergil Chițac, unde s-a deschis subiectul Lacul Tăbăcărie.„A fost un proces început în urmă cu ani. Am aflat că discutăm în această regiune de două lacuri. ANPA este gestionarea fondului piscicol. Punctual, cred că vă interesează Lacul Tăbăcărie. Cu siguranță, îl dăm în administrare primăriei ca să îl pună în valoare. Lacul Tăbăcărie nu mai are nicio valoare piscicolă la momentul în care discutăm. Am văzut cum arată, care e potențialul. Eu cred că are un potențial mai mare pentru primărie decât pentru ANPA. Tocmai am discutat cu domnul primar (n.r. Vergil Chițac) acest aspect. Deci în momentul în care o să fie al nostru, pentru că mai există o fază, când decizia finală a Înaltei Curți de Casație și Justiție, ne va da nouă, în momentul următor vom promova Hotărâre de Guvern sau Lege să treacă în administrare la Primăria Constanța. Tot a Statului Român va rămâne, dar va trece în administrarea primăriei”, a spus Adrian Oroș.
„Constănțenii au nevoie de un loc pentru a se relaxa”
Edilul Constanței a precizat, de asemenea că se asigură sprijinul ministrului în legătură cu preluarea în administrare a lacului de către primărie pentru a putea fi făcute demersurile.„Lacul Tăbăcăriei a fost lăsat de izbeliște atâta amar de vreme. Am fost personal la acțiuni de igienizare a lacului înainte de a fi ales primar și am văzut starea de degradare în care se află. Acum am posibilitatea să fac ceva în această privință. Am inițiat hotărârea de consiliu, iar consilierii au votat pentru a ne afirma disponibilitatea de a-l prelua în administrare pentru a repara malurile și pentru a găsi soluții de a igieniza cuveta lacului și de a o păstra curată, laolaltă cu parcul ce o înconjoară. Constănțenii au nevoie de un loc pentru a se relaxa și de a se bucura de priveliștea unui lac curat. Aș mai adăuga că pe acel lac se antrenează sportivii de la canotaj și caiac-canoe care au adus atâtea medalii Contanței și României. Pentru ei și pentru toți constănțenii am inițiat acest demers despre care am vorbit azi cu dl. ministru Oroș care m-a asigurat de sprijinul dumnealui pentru care îi mulțumesc cu această ocazie”, a transmi edilul Constanței, Vergil Chițac.
Procesul de la ÎCCJ
Lacul Tăbăcărie reprezintă domeniul public al statului care până la data de 12.06.2020 s-a aflat în administrarea ANAR - ABADL. La acea dată, în cadrul dosarului nr. 6123/2/2014, reclamanta MATFISH SRL, în contradictoriu cu Guvernul României, Agenția Națională de Pescuit și Acvacultura (ANPA), ANAR - Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Agenția Domeniilor Statului (ADS), susținând că lacurile naturale din județul Constanța ar trebui să se afle în administrarea ANPA, a solicitat instanței anularea rubricii din HG prin care acestea sunt administrate de ANAR-ABADL. Ca urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că lacurile naturale se afla în administrarea ANPA, motiv pentru care a dispus, printre altele, anularea poziției din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public - Anexa 12 la HG nr. 1705/2006 cu privire la dreptul de administrare al ANAR-ABADL - asupra lacului Tăbăcărie.Lacul Tăbăcărie
Lacul Tăbăcărie este un lac natural care este situat în Bazinul Hidrografic Litoral, fiind o fosta lagună după geneză cuvetei și având o suprafață a cuvetei de aproximativ 99 ha, relativ izolat de sursele naturale (acviferul freatic fiind insuficient), lacul Tăbăcărie este dependent de aportul de apă din lacul Siutghiol. Acest aport de apă se realizează prin intermediul stăvilarului Siutghiol și a canalului de legătură Siutghiol – Tăbăcărie.Surplusul de apă este deversat din lacul Tăbăcărie în mare printr-un stăvilar situat în punctul „Pescărie”.
În anii 1978-1979 cuveta lacului a fost dragată, atunci când a fost executată și construcția amenajare mal de tip cheu (perete de beton vertical) de autoritățile locale în baza proiectului elaborat de Institutul de Proiectări Județean Constanța și face parte din lucrările pentru amenajarea parcului Tăbăcărie al cărui beneficiar de investiție a fost Consiliul Popular Municipal Constanța. Din anii '90 și până în vara acestui an de igienizarea și administrarea Lacului Tăbăcărie s-a ocupat Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii