Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:07 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lege promulgată Proprietarii își vor putea consolida mai ușor locuințele în caz de cutremur

ro

21 Jul, 2023 08:54 1349 Marime text





Proprietarii vor putea să-și reabiliteze sau consolideze mai ușor locuințele și blocurile în caz de cutremur, după ce a fost promulgată legea în care au fost incluse mai multe prevederi co-inițiate de deputata USR Diana Stoica.

Cu aproape 75% din populație și 60% din infrastructură expuse la risc seismic, România este în top 10 țări din lume în ceea ce privește expunerea la cutremur. Din păcate, legislația până azi în vigoare nu a încurajat lucrările de reabilitare sau de consolidare, ba, dimpotrivă, mai mult le-a blocat.

La propunerea USR, în legea de aprobare a OG 6/2023 pentru modificarea Legii privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor au fost introduse mai multe măsuri de sprijin pentru proprietari și asociații:

- A fost eliminată regula absurdă a unanimității. De acum înainte, ca în orice democrație, decizia de a locui într-o clădire protejată – adică, de a începe reabilitarea sau consolidarea unei clădiri — se va lua de către jumătate plus unu dintre proprietari. Nimeni nu are dreptul să pună în pericol viața altcuiva.

- A fost scăzută la 5 ani perioada de la care poate fi înstrăinată o locuință reabilitată fără a rambursa costurile lucrărilor. Nu contează cine e proprietar, atâta vreme cât acea locuință este mai rezistentă și mai pregătită de cutremur.

- A fost introdus un mecanism de sprijinire a inițiativelor proprii, în condițiile în care statul nu are capacitatea să facă tot ce trebuie făcut și sunt prioritizate instituțiile publice, spitalele, unitățile de învățământ. Concret, proprietarii sau asociațiile din clădirile încadrate la risc seismic 1 și 2 vor avea posibilitatea să obțină credite de reabilitare seismică garantate de stat pentru lucrările de reabilitare.

- Au fost scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauțiuni toate acțiunile în justiție efectuate de autoritățile publice pentru demararea lucrărilor.

Tot pentru a putea fi reabilitate sau consolidate cât mai multe clădiri, USR a propus ca autoritățile locale să aibă posibilitatea suplimentării fondurilor alocate de la bugetul de stat, fie din fonduri proprii, fie din fonduri externe / orice altă sursă.

De asemenea, toate instituțiile publice - oficiile de cadastru și publicitate imobiliară, ANAF, Centrul National pentru Informații Financiare, precum și orice alte institituții, autorități, experți tehnici sau alte persoane fizice/juridice) – vor fi obligate să acorde autorităților locale sprijinul și informațiile necesare pentru demararea procedurilor de reabilitare/consolidare.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii