Legea 5G a intrat în vigoare! Ce prevede
Legea 5G a intrat în vigoare! Ce prevede
15 Jun, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1870
Marime text
- Legea 5G a intrat în vigoare de luni, 14 iunie
- Autorizarea va fi acordată în maximum patru luni de la data solicitării
- Contravențiile vor fi cuprinse între 1% şi 5% din cifra de afaceri sau între 10 şi 50 milioane lei
Legea 5G a intrat în vigoare! Producătorii de tehnologii, echipamente şi programe software ce pot fi utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, care nu obţin avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în urma aplicării unor criterii de transparenţă, vor trebui înlocuite în decursul a maximum 7 ani, după cum prevede Legea nr. 163/2021, care a intrat în vigoare de ieri, 14 iunie.
Legea 163/2021, cunoscută şi sub numele de Legea 5G, stabileşte un proces de autorizare a producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software, decizia finală de aprobare sau de respingere a instalării de astfel de echipamente sau programe urmând să fie dată de către prim-ministrul ţării, după un aviz venit din partea CSAT.
Este important de precizat că legea nu face referire la echipamentele terminale folosite de utilizatorii finali, respectiv la telefoanele mobile, tabletele sau routere.
Autorizarea va fi acordată în maximum patru luni de la data solicitării, iar în luarea unei decizii se va ţine cont anumite condiţii printre care se află şi controlul unui guvern străin asupra producătorului, precum şi de lipsa transparenţei în privind acţionariatului producătorului.
Mai este propusă o serie de măsuri de eliminare treptată a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software utilizate în prezent de către furnizorii de reţele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, fabricate de producători ce nu obţin, nu deţin autorizarea instituită prin acest proiect de lege sau le este retrasă autorizarea. Această eliminare ar urma să se facă într-un termen de cinci ani.
Contravențiile pentru furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice care folosesc tehnologii, echipamente şi programe software în reţelele 5G din partea producătorilor care nu au obţinut autorizarea stabilită prin acest proiect de lege, le-a fost retrasă autorizarea sau după expirarea termenului de cinci ani sunt precizate în proiect. Amenda pentru aceste contravenţii care vor fi constatate de către personalul de control din cadrul Autorităţii Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii va fi cuprinsă între 1% şi 5% din cifra de afaceri sau între 10 şi 50 milioane lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii