Legea bacșișului, publicată în Monitorul Oficial al României și intră în vigoare la 1 ianuarie 2023
Legea bacșișului, publicată în Monitorul Oficial al României și intră în vigoare la 1 ianuarie 2023
29 Dec, 2022 09:11
ZIUA de Constanta
3028
Marime text
Pe 27 decembie, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 376 din 23 decembrie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Prin aceasta, bacșișul trebuie fiscalizat, de către restaurante și baruri, de la 1 ianuarie 2023.
Apare, astfel, și o prevedere ce permite localurilor să încaseze bacșișurile direct prin plata cu cardul bancar, chestiune ce nu putea fi făcută până acum.
„Pentru operatorii economici [care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 -- restaurante -- și 5630 -- baruri și alte activități de servire a băuturilor --], bacșișul încasat de la clienți se evidențiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia”, scrie în actul normativ. Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici. Pentru operatorii economici, bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.
Această măsură a plecat, conform inițiatorilor legii, de la faptul că până acum clienții nu puteau să achite și bacșișul cu cardul bancar, ci numai consumația în sine. Practic, dacă un client opta să achite consumația cu cardul, bacșișul putea fi lăsat numai în numerar.
Sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii, folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern procedura şi modalitatea de distribuire către salariaţi a sumelor provenite din încasarea bacşişului. Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacşişului de la client de către operatorul economic, nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urmă, iar distribuirea acestora către salariaţi nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii