Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:08 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea privind legalizarea canabisului în scop medical, adoptată tacit de Senat (document)

ro

01 Nov, 2019 00:00 3965 Marime text
Propunerea legislativă privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical a fost adoptată tacit de către Senat. 
Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile, și se calculează de la data de 16.09.2019. Termenul se împlinește la data de 30.10.2019. Cum la Senat nu a fost supusă propunerea la vot, a fost astfel adoptată tacit.

Pe plan mondial, utilizarea în domeniul medical a preparatelor derivate din planta Canabis are o istorie îndelungată. Cu toate acestea, în secolul al XX-lea, consumul de canabis în scop medical a devenit foarte limitat când, în 1961, această plantă și derivatele sale au fost incluse în Convenția unică a ONU asupra stupefiantelor din 30.03.1961, fiind clasificate drept „medicamente fără uz medical”. 

La începutul anilor 2000, Israel și Țările de Jos și, mai târziu, alte țări precum Elveția, Cehia, Australia și Germania au autorizat utilizarea în scopuri medicale a canabisului, în limita unor condiții specifice. Tot în anii 2000, studiile bazate pe cercetări științifice în domeniul medical au oferit baza pentru acordarea unei autorizații de introducere pe piață în multe state membre UE a unui medicament, bazat în principal pe extract de canabis, care s-a dovedit a fi foarte eficient în tratamentul spasticității musculare provocate de scleroză multiplă și care, în prezent, este utilizat în 17 state membre ale UE.

La nivelul UE, majoritatea țărilor permit, în prezent, sau intenționează să permită utilizarea în scopuri medicale a canabisului sau canabinoizilor sub o anumită formă. Cu toate acestea, abordările adoptate cariază foarte mult în ceea ce privește atât produsele permise, cât și cadrele legislative care le reglementează. 
Prezenta propunere a senatorilor de completare a legislației existente în materie se întemeiază pe concluziile cercetărilor științifice în domeniul utilizării canabisului în scop medical, ptorivit cărora există dovezi concludente și substanțiale privind efectele terapeutice ale utilizării canabisului în domeniul medical; astfel, prin utilizarea substanțelor și preparatelor pe bază de canabis, se pot trata durerile cronice la adulți, pot fi ameliorate stările de greață și vomă provocate de chimioterapie și, totodată, pot fi ameliorate simptomele spascității în cazul pacienților cu scleroză multiplă. De asemenea, la nivel mondial, există dovezi care demonstrează că planta canabis sau canabinoidele ar putea fi eficace pentru creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate asociate cu HIV/SIDA, atenuțnd simptomele tulburărilor mintale cum ar fi psihoza și sindromului

Tourette și simptomele epilepsiei, dar și ale bolii Alzheimer, artritei, astmului, cancerului, bolii Crohn și glaucomului, contribuind, totodată, la reducerea riscului de diabet și obezitate și la atenuarea durerilor menstruale. 
Prin proiectul de act normativ „Victoria” se urmărește instituirea unui cadru legislativ necesar, eficient, favorabil și decent, care reglementează operațiunile de cultivare a plantei canabis, precum și cele de producere, fabricare, depozitare, comerț, distribuție, transport, deținere, oferire, transmitere, intermediere, achiziționare, utilizare și tranzit pe teritoriul național, în scop medicale, a substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, în conformitate cu reglementările europene în materie. 
Legea va ajunge la camera decizională, Camera Deputaților. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii