Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:51 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea regimului deșeurilor, în dezbatere. Amenzi usturătoare pentru cei care ard gunoaiele

ro

16 Sep, 2020 00:00 1301 Marime text
  • Incinerarea deșeurilor colectate separat, interzisă
  • Amenzile urcă până la 10.000 lei pentru persoane fizice
Se pregătește o lege nouă! Incinerarea deșeurilor colectate separat pentru pregătirea pentru reutilizare și reciclare va fi interzisă printr-o viitoare Lege a regimului deșeurilor, iar persoanele fizice sau juridice care nu respectă interdicția vor putea fi amendate.
Ministerul Mediului propune o serie de obligații și interdicții neprevăzute expres de Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor la acest moment.
Astfel, în proiectul de lege pus recent în dezbatere, ministerul vrea interzicerea incinerării deșeurilor colectate separat pentru pregătirea pentru reutilizare și reciclare, singurele care vor face excepție sunt cele care provin din operațiuni de tratare ulterioară colectării, pentru care arderea reprezintă rezultatul optim din punct de vedere ecologic.

Excepții

Există totodată și o sancțiune pentru încălcarea acestei interdicții - o amendă contravențională între 5.000 și 10.000 de lei pentru persoanele fizice și între 20.000 și 40.000 de lei pentru persoanele juridice.
Conform documentului, se exclud din domeniul de aplicare a prezentei legi următoarele:
a) efluenți gazoși emiși în atmosferă;
b) soluri (in situ), inclusiv soluri contaminate neexcavate și clădiri legate permanent de sol;
c) soluri necontaminate și alte materiale geologice naturale excavate în timpul activităților de construcție, în cazul în care este sigur că respectivul material va fi utilizat pentru construcții în starea sa naturală și pe locul de unde a fost excavat;
d) deșeuri radioactive;
e) explozibili dezafectați;
f) materii fecale, în cazul în care acestea nu intră sub incidența alineatului (2) litera (b), paie și alte materii naturale nepericuloase provenite din agricultură sau silvicultură și care sunt folosite în agricultură sau silvicultură sau pentru producerea de energie din biomasă prin procese sau metode care nu dăunează mediului și nu pun în pericol sănătatea populației;
g) nămolurile de la stațiile de epurare.
Urgența promovării proiectului de act normativ este justificată și de faptul că netranspunerea la termenul stabilit al directivelor Uniuii Europene reprezintă unul dintre principalele riscuri de declanșare de către Comisia Europeană a procedurilor de infringement ce pot avansa rapid spre etapele contencioase și se pot finaliza cu hotărâri de condamnare a statului membru, emise de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

România, amendată

Cunoscut fiind acest risc, confirmat și de faptul că în data de 16 iulie 2020, România a suferit o condamnare (prin care România va trebui să plătească instituțiilor europene o sumă forfetară de 3.000.000 euro ) din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene din cauza netranspuneri la termen a Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei, considerăm că prin neadoptarea în regim de urgență a acestui act va fi afectat interesul public general prin faptul ca se va prejudicia bugetul de stat care contribuie la susținerea nevoilor sociale curente.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii