Legea privind conducerea trotinetelor electrice, adoptată tacit de Senat. Ce amenzi riscă cei care le utilizează (document)
Legea privind conducerea trotinetelor electrice, adoptată tacit de Senat. Ce amenzi riscă cei care le utilizează
22 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
3267
Marime text
Premieră în România! Trotinetele electrice vor fi reglementate printr-o lege care vizează modificarea Codului rutier, ceea ce înseamnă că persoana care va conduce trotineta va avea drepturi, dar și obligații.
Modificarea este prevăzută într-un proiect de lege adoptat tacit de Senat, dar care va avea aplicabilitate după ce va trece de întreg procesul legislativ.
Prin proiectul de lege, este propusă o definiție a trotinetei electrice: „vehicul cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”. În prezent, trotinetele electrice (cele care depășesc, din fabricație, 25 km/h) intră în categoria mopedelor, pentru care este nevoie de un carnet de conducere categoria AM. Prin această reglementare, trotinetele electrice vor fi o categorie de sine stătătoare, iar pentru utilizarea lor nu va fi nevoie de carnet de conducere.
Prin aceste modificări, conducătorii trotinetelor electrice vor putea circula legal pe drumurile publice. Cei ce nu vor respecta regulile privind circulația trotinetelor electrice vor putea fi sancționați cu amenzi de peste 1.000 de lei.
Regulile prevăzute în propunerea legislativă sunt asemănătoare cu cele pentru bicicliști. Astfel, se prevede ca, pentru a putea conduce o trotinetă electrică, la fel ca în cazul bicicletelor, conducătorul trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. O reglementare introdusă expres prin această propunere legislativă va fi obligația minorilor sub 18 ani de a purta cască de protecție. Această obligație se va aplica atât în cazul trotinetelor electrice, cât și în cazul bicicletelor.
Trotinetele electrice vor trebui echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. În caz contrar, circulația acestora pe timpul nopții va fi interzisă. Cei cu trotinete nu vor mai circula pe carosabil, ci vor fi obligați să folosească pistele de biciclete, unde există.
Cei care nu vor respecta normele de circulație a trotinetelor electrice stabilite vor fi sancționați cu amendă, respectiv între șase și opt puncte de amendă. Un punct de amendă este 145 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile ar ajunge la 1.160 de lei.
Citește și:
Gest impresionant. Un copil a lovit o mașină cu trotineta. Ce a urmat, poate fi o lecție de viață
Tragic accident lângă Lumina, județul Constanța. Conducea o trotinetă și a fost lovită mortal de un autoturism
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii