Câți ani ar fi împlinit astăzi regretata actriță Leopoldina Bălănuță
Câți ani ar fi împlinit astăzi regretata actriță Leopoldina Bălănuță
10 Dec, 2020 07:30
ZIUA de Constanta
1899
Marime text
- Leopoldina Bălănuță a fost o actriță română de film, radio, televiziune, scena și voce.
- Ar fi împlinit astăzi 86 de ani.
Era 10 decembrie când a venit pe lume, în casa bunicilor ei din Hăulişca, un sătuc din Vrancea. „M-am născut la 12.00 noaptea.
Era începutul unei ierni cumplite şi m-au declarat pe 10 decembrie.
În noaptea aceea, tata se întorcea de la deal cu căruţa cu fân. Nu s-a uitat la mine vreo două săptămâni, mi-a povestit el mai târziu, pentru că voia băiat“, mărturisea ea într-un interviu.
Poldi, cum a fost alintată toată viaţa, era fata cea mică a preotului Neculai Bălănuţă şi a Sandei, femeie cu frica lui Dumnezeu, dar cu ambiţii pământeşti mari pentru cele două fiice ale sale. În vara lui 1935, preotul primeşte o promovare: i se acordă parohia bisericii din Păuleşti, o localitate vecină.
Aşadar, familia se mută, dar vremurile bune sunt pe cale de a se sfârşi.
Bălănuță a fost și o remarcabilă recitatoare.
În concepția ei actorul este glasul dramaturgului, dar și al poetului. Mai ales al poetului care nu-l obligă să devină personaj, nu-l supune la metamorfoze, ci îl lasă să fie el însuși, cu sensibilitatea și sentimentele sale, punând în lumină sensurile ascunse ale creației poetice.
Bălănuță a iubit poezia bună și a dat numeroase recitaluri.
Nicicând, versurile lui Nichita Stănescu, de exemplu, nu au fost mai limpezi și mai bine descifrate decât în rostirea ei.
L-a iubit la fel de mult pe Eminescu , dar a fost aproape, foarte aproape, îndeosebi de poeții contemporani care pledează pentru frumos și adevăr.
Referințe artistice despre ea se găsesc în volumul lui Andrei Băleanu și Doina Dragnea, Actorul în cântarea personajului, București, Meridiane, 1981, precum și în medalionul Magdalenei Boiangiu, Leopoldina Bălănuță, din revista „Scena” nr. 6/1998.
Potrivit Wikipedia, a terminat studiile de arta actorului odată cu deschiderea sălii Casandra, acest studio al celui mai tânăr actor, unde au debutat cei mai mulți interpreți ai țării, toți cei care au studiat la prima școală de teatru și film din România, Academia de Teatru și Film de astăzi, fostul Institut de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.
A jucat în spectacolul Peer Gynt, de Henrik Ibsen, în regia lui Dinu Ernescu, pe Aase, mama eroului principal, alături de Florin Piersic , devenit și el o legendă în rolul ibsenian, din 1957. Au urmat câteva personaje pe scena celuilalt studio al experimentelor Teatrul din Piatra Neamț, după care marile succese din București, de la Teatrul Mic..
Sursă foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii