Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:22 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Libertatea Firma unor apropiați de-ai lui Ionel Arsene vrea să exploateze granit în zone protejate din Munții Măcin. „O să distrugă tot”

ro

29 Apr, 2021 09:19 2750 Marime text


Firma Mavgo Holding, deținută de persoane din anturajul șefului CJ Neamț, Ionel Arsene, așteaptă autorizația de mediu pentru a exploata granit din Dealul Cavalu, într-o arie naturală protejată. Utilajele companiei s-au adunat deja la câteva sute de metri de casele locuitorilor din Greci, județul Tulcea. Oamenii spun că exploatarea le va pune în pericol liniștea, dar și habitatul broaștelor țestoase dobrogene, o specie protejată cu doar 4.000 de exemplare rămase în România.

„La ultima exploatare mi-a crăpat inclusiv casa părintească. Erau numai utilaje și dinamită, iar norul de praf cobora spre curțile noastre”, își amintește cu teamă în voce un localnic din Greci, din curtea căruia se văd utilajele mov ale Mavgo Holding, adunate la baza Dealului Cavalu din județul Tulcea. 

Prima mină, închisă după 5 ani  Oamenii vorbesc acum pentru că dealul ar putea să fie scobit din nou de cei care vor să pună mâna pe granitul din zonă. La sfârșitul lui 2020, Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) a dat un aviz favorabil pentru exploatarea minieră propusă de către Mavgo Holding, o firmă din Bacău. Noua mină ar putea să apară pe locul unei exploatări anterioare, începută în 2009 și închisă cinci ani mai târziu, după retragerea autorizației de mediu de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Tulcea.

Cariera și utilajele Mavgo Holding (cu roz, în partea de jos a carierei) sunt vizibile de pe ulițele principale din sat, la câteva sute de metri de case Coșmarul localnicilor, care mărturisesc că au ajuns inclusiv la gesturi disperate de sabotaj pentru a-și recupera liniștea furată de ultima exploatare de granit, nu s-a încheiat odată cu retragerea autorizației de mediu. 

Firma Romgranit Exploatare SRL s-a luptat încă cinci ani în justiție pentru a reporni activitatea la mină.

Dar Curtea de Apel București a decis definitiv în 14 februarie 2019 că se va trece la ecologizarea zonei și la aducerea la forma inițială a terenului de la baza Dealului Cavalu. Motivul invocat de magistrați rămâne valabil și astăzi, cariera de granit se suprapune peste două arii protejate, ambele înglobate de rețeaua Natura 2000. Pe numele lor, ROSPA0073 Măcin- Niculițel și ROSCI0123 Munții Măcinului. 
Citeşte întreaga ştire: Firma unor apropiați de-ai lui Ionel Arsene vrea să exploateze granit în zone protejate din Munții Măcin. „O să distrugă tot”


E o zonă în care trăiește inclusiv o specie rară la noi în țară, broasca țestoasă dobrogeană, care-n 2016 număra doar 4.000 de exemplare. Ecologizarea însă nu s-a făcut decât pe hârtie. La jumătate de an după decizia definitivă a Curții de Apel, firma Romgranit a cedat activele către Mavgo, iar povestea minei a revenit, tiptil, în actualitate. Localnicii din Greci, ale căror case încep la 500 de metri de buza carierei, sunt iarăși îngrijorați că va dispărea liniștea pe care și-au găsit-o la marginea Parcului Natural Munții Măcin. 
Citeşte întreaga ştire: Firma unor apropiați de-ai lui Ionel Arsene vrea să exploateze granit în zone protejate din Munții Măcin. „O să distrugă tot”

Există aviz, utilajele sunt deja pregătite Iar îngrijorarea lor e reală, pentru că Mavgo Holding a reușit să obțină avizul de la conducerea Parcului Național Munții Măcinului.  Avizul de la APNMM nu înseamnă nimic în lipsa unui acord de mediu, urmat de o autorizație de mediu, documente ce pot fi eliberate doar de APM Tulcea.

Citește în continuare pe libertatea.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii