Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:14 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licenţiat al Facultăţii de Biologie a Universităţii „Ovidius“ Jurnalistul Robert Veress, în greva foamei, strânge semnături pentru demiterea lui Oprea

ro

28 Oct, 2015 00:00 3895 Marime text


La o săptămână de la accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, vicepremierul Gabriel Oprea a catadicsit să vorbească despre tristul eveniment fără să accepte nicio întrebare din partea presei. Nu şi-a anunţat demisia, aşa cum i-au cerut lideri politici şi societatea civilă, iar tăcerea pe acest subiect şi-a motivat-o ca pe o formă de „respect faţă de familia poliţistului“. Minciuni sfruntate în aceeaşi notă personală de sfidare a cetăţeanului de rând.

Redactorul-şef de la Puterea, în greva foamei şi a setei până la demisia lui Oprea

Aşa cum a promis încă de săptămâna trecută, jurnalistul Robert Veress, redactor-şef al ziarului Puterea, a intrat de luni, de la ora 12.00, în greva foamei şi a setei, în semn de protest faţă de atitudinea lui Gabriel Oprea în scandalul declanşat după moartea poliţistului de la circulaţie care făcea parte din coloana vicepremierului.
 
„Aşa cum am anunţat, sunt deja în a doua zi de grevă în Piaţa Victoriei, pe trotuarul din faţa Muzeului «Antipa», şi nu voi renunţa până ce Gabriel Oprea va fi demis. De acum, nu mai putem vorbi de o demisie, fiindcă poziţia lui a fost anunţată: cei care îi cer demisia sunt «infecţi plătiţi de afară». Încerc, din nou, să clarific un lucru: cerinţa pentru încetarea protestului este plecarea lui Oprea din Guvern. Însă mobilul protestului este stabilirea unui principiu de bun-simţ: nu are ce căuta într-o funcţie de demnitate publica un subom. Oprea şi-a pierdut calitatea de om, dacă a avut-o vreodată, în momentul în care şi-a părăsit «camaradul», subordonatul, fugind de la locul accidentului, când ar fi trebuit să se dea jos din maşină, pentru a coordona operaţiunile de salvare“, spune Robert.
 
Cei care au trecut până acum să-l salute sau să-i transmită mesaje de susţinere pentru gestul său au fost invitaţi să semneze pentru demiterea vicepremierului în caietul pe care Robert Veress îl poartă cu el. „Sunt peste 100 de semnături, cu siguranţă se vor strânge mult mai multe, scopul meu este să nu politizez în niciun fel această acţiune, indiferent de partidul pe care-l reprezintă, să nu mânjească în niciun fel acţiunea mea, care este una pur civică“, ne-a mai spus jurnalistul.

Veress - „Dacă nu m-aş implica, societatea ar merge în direcţia «interesului naţional» marca Oprea…“



Nu sunt puţini cei care s-au arătat sceptici faţă de eficacitatea demersului jurnalistului de la cotidianul Puterea. Chiar şi pentru aceştia sau mai ales pentru ei, Robert Veress are un mesaj: „Am mult de pierdut şi câteva persoane dragi mie ar pierde, de asemenea. Iubesc şi sunt iubit de o femeie minunată, am trei copii extraordinari de care trebuie să am grijă, părinţii soţiei sunt în vârstă şi au probleme de sănătate, conduc o redacţie de ziar ce se zbate să supravieţuiască în aceste condiţii economice atât de vitrege, subordonaţii depinzând de acţiunile mele. Și mai sunt şi prietenii, amicii şi cititorii mei. Și planurile. Din aceste considerente, unii mă judecă aşa: «Eşti un tâmpit, ar trebui să-ţi vezi de familie, nu-i ajuţi pe ai tăi cu nimic în felul ăsta!» sau «Eşti un egoist, la ai tăi nu te gândeşti!» sau «Fraiere, valorezi mai mult viu decât mort!»“
 
Dar eu privesc altfel: cu cât pierderea personală poate fi mai grea când lupţi pentru o cauză publică, cu atât susţinerea va fi mai puternică, potenţând şansele de reuşită. Care reuşită, în cazul acesta, ar putea însemna atât de mult pentru societate, încât ar putea avea un impact major, în sens pozitiv, şi asupra celor dragi mie. Pe de altă parte, dacă nu m-aş implica, iar societatea ar merge în direcţia «interesului naţional» marca Oprea, atunci aş rămâne pentru cei din jur doar un «stâlp de nădejde» pe nisipuri mişcătoare.“ 

Veress a absolvit Biologia la Constanţa!

Jurnalistul spune că nu doreşte să devină în niciun caz un vânător al „gloriei eterne“, ci să judece pragmatic. „În 17 ani de carieră, am fost doar observator, jurnalist, mi-am făcut datoria. Am decis însă că este cazul să pun piciorul în prag.“  
 
Robert şi-a terminat studiile la Constanţa, în anul 1995, după şase ani de cursuri la fără frecvenţă. A studiat Biologia, la Universitatea „Ovidius“. De ce la universitatea din Constanţa? „Pentru că, la reînfiinţare, Constanţa avea nevoie de studenţi. Şi ne-au invitat pe cei cu medii peste 8 la examenul de admitere care nu intraseră la sesiunea din 1989, la Universitatea Bucureşti“, rememorează Robert. Tema lucrării sale de licenţă a vizat ecologia Mării Negre. Aproape firesc, nu?
 
Despre oraşul nostru, jurnalistul aflat în greva foamei îşi aminteşte că verile studenţeşti erau frumoase, dar nu se putea bucura pe deplin de ele, fiind în sesiune. În schimb, iarna, îi plăceau promenadele pe faleza de lângă hotelul Continental.

În a doua zi de grevă, Robert este optimist

„Aş vrea să găsesc o cale de a proba că nu trişez. Înainte, desigur, de a cădea lat. Deocamdată, nu resimt deloc deshidratarea, dar bănuiesc ca mâine (n.r. azi), pe vremea asta, nu va fi la fel. Are cineva vreo idee?“, nota Robert, în urmă cu 24 de ore, pe contul său de Facebook. Când am discutat cu el, ne-a transmis că se simte încă bine, a fost acasă, s-a odihnit, a făcut un duş şi se pregătea să se întoarcă în stradă şi să-şi susţină crezut până la capăt.

 
Constănţenilor solidari cu gestul său şi oamenilor cu spirit civic Robert Veress le transmite: „Nu vă fie frică! Pică!“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 28 Oct, 2015 11:38 Si dl.asta sta prost cu logica. De ce nu protesteaza impotriva celor care au sapat groapa si nu au securizat-o? Daca ar fi cazut un civil in groapa protesta impotriva nevestei care l-a trimis la cumparaturi? Mergind pe logica acestuia ar trebui sa demisioneze sefu de lka drumuri din primarie,viceprimarul,primarul directorul de la drumuri,ministrul transporturilor, vicepriministrul,prim ministrul si prin extensie chiar presedintele tarii. Este absurd. trebuie sa raspunda cei direct impliocati si care aveau resposabilitati in domeniu. Nu se vorbeste nimic despre firma care excuta lucrari. Ar fi foarte interesant sa stim cine e patron.