Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:17 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista Cabinetelor de Vaccinare Internațională din Constanța și Tulcea. Ce obligații ai dacă pleci într-o vacanță exotică?

ro

06 May, 2024 15:11 1049 Marime text
Sursă foto: pixabay.com
  • Constănțenii și tulcenii pot accesa informații despre destinațiile îndepărtate pe care doresc să le viziteze de la cabinetele de vaccinări internaționale.
  • În județul Constanța sunt 3, iar în Tulcea unul singur.
 
Vacanțe exotice sau o călătorie într-o țară din afara spațiului UE unde sunt necesare anumite vaccinuri pentru a putea intra în țara respectivă? Constănțenii și tulcenii pot accesa aceste informații la cabinetele de vaccinări internaționale.
 
În județul Constanța sunt 3, iar în Tulcea unul singur. Mulți constănțeni, pasionați de călătorie, pleacă în această perioadă în diverse destinații – din Africa, Asia de Sud sau diverse insule din Oceanul Pacific. Pe cât de frumoase sunt aceste destinații, anumite boli care nu sunt încă eradicate, cu o rată a mortalității destul de ridicată sau care lasă sechele pe viață umblă libere în aceste state.
 
INSP recomandă celor care intenționează să călătorească să discute înainte de călătorie cu medicii din cabinetele de vaccinări internaționale.
 
Conform portalului Ministerului Sănătății, la Constanța cabinetele de vaccinare internațională sunt:
  1. Cabinet medico sanitar de frontieră Port Constanța – Incinta Port Constanța Dana 13 – 0241484018
  2. Centrul Medical NADMED – Bulevardul I.C. Brătianu nr. 47, Constanța – 0723818168 sau 0241558078
  3. Centrul Medical IOWEMED – Bulevardul I.C. Brătianu nr. 2-4, Constanța – 0726759059 sau 0241962
La Tulcea există un singur cabinet – la DSPJ Cabinet Port Frontieră Tulcea, pe strada Viitorului nr. 50 – 0240534134 sau 0240534447.
 

Iată ce boli pot contacta cei care călătoresc

 
Malaria este o boală severă, care la om poate fi cauzată de patru specii distincte de protozoare din genul Plasmodium (Plasmodium falciparum, Plasmodium Vivax, Plasmodium Ovale și Plasmodium Malariae), care sunt transmise prin înțepătura infectantă a unei femele de țânțar Anopheles. Alte căi de transmitere ale malariei sunt transplacentar, prin utilizarea de ace non-sterile între utilizatorii de droguri, prin transfuzii de sânge sau transplant de organ.
 
În pofida eforturilor de eliminare a malariei, aceasta continuă să reprezinte o importantă problemă de sănătate publică la nivel mondial. . Peste 100 de țări și teritorii din Africa, Asia de Sud și Sud-Est, America Centrală și de Sud, Caraibe, Orientul Mijlociu și Oceania sunt considerate endemice, principala regiune afectată fiind Africa.
 
În contextul mobilității crescute și al creșterii numărului de țări care au cazuri de poliomielită/detecție de poliovirusuri, se recomandă efectuarea unei scheme de vaccinare complete, în special pentru componenta polio, respectiv rapel conform vârstei și/ sau duratei de ședere, indiferent de restricțiile impuse la graniță. Recomandările sunt făcute în special pentru cetățenii români care călătoresc frecvent în aceste țări, în vederea prevenirii îmbolnăvirii individuale și a altor persoane după re/venirea în România.
 

În urma întrunirii Comitetului de Urgență a International Regulamentului Sanitar de Urgență, din 12 decembrie 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decis extinderea Urgenței de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) referitoare la pericolul de răspândire a virusului poliomielitic. Există astfel:
 
  • state cu risc potențial de răspândire internațională a poliovirusurilor*:  Afganistan, Pakistan, Republica Democrată Congo, Madagascar, Malawi, Mozambique:
  • state cu detecție de poliovirusuri cu / fără transmitere locală: Algeria, Benin, Botswana, Burkina Faso, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Congo, Egipt, Guinea, Indonezia, Israel, Kenya, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Republica unită a Tanzaniei, Yemen, Zambia și Zimbabwe.
*La punctul de frontieră (aerian, rutier, naval) din aceste țări, călătorilor pot să le fie solicitate documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio, mai ales în cazul unei șederi prelungite (mai mult de 4 săptămâni).
 
Vaccinarea se va face cu 4-6 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia, și va fi consemnată pe certificatul internațional de vaccinări – format OMS conform IHR 2005 care va însoți celelalte documente de călători. În România, Certificatul internațional de vaccinări se obține în urma administrării produselor vaccinale în cabinetele de vaccinări internaționale a căror listă se afișează pe site-ul INSP (la rubrica sfaturi pentru călători) Publicarea listei de cabinete se face după aprobarea acestora de către MS.
 
Conform Centrului European al Bolilor (ECDC-European Centre for Disease Control), difteria este o boală rară în țările Uniunii Europene/Spațiului Economic European. Cu toate acestea, riscul de import din țările care încă raportează cazuri de difterie (https://apps.who.int/gho/data/view.main.1540_41?lang=en), cu acoperiri vaccinale scăzute, există. Astfel, începând cu cea de-a doua jumătate anului 2022, s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de difterie raportate la nivel european, asociate migrației. Dat fiind faptul că vaccinarea antidifterică reprezintă singura metodă eficientă de prevenire a acțiunii toxinei difterice recomandăm utilizarea vaccinurilor cu componentă difterică, atât pentru vaccinarea copiilor și adolescenților conform Calendarului Național de Vaccinare, cât și pentru efectuarea dozelor de rapel. Apariția bolii la persoanele cu status vaccinal complet și la zi este foarte rară, chiar în cazul în care călătoresc în zone care încă raportează cazuri.
 
 
PRECIZĂRI:

 


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:


Un bărbat a fost diagnosticat cu malarie, la Constanța! Care este starea sa de sănătate

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii