Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:04 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista celor aleși, afișată în Monitorul Oficial. Cine va primi în acest an bani de la stat pentru a-și cumpăra calculatoare noi?

ro

30 Jun, 2024 11:15 349 Marime text

Mai mulți elevi și studenți vor primi bani și în acest an pentru a-și cumpăra un calculator nou. Utilizarea sumelor primite de la stat pentru cumpărarea de calculatoare noi va fi posibilă până la jumătatea lunii octombrie 2024. Programul prin care elevii și studenții români pot beneficia anual de bani de la stat pentru cumpărarea unui calculator nou se desfășoară de două decenii, suma acordată fiind… aceeași ca acum 20 de ani.

Ordinul ME 4.725/2024, publicat recentîn Monitorul Oficial, aprobă, de fapt, lista nominală a beneficiarilor din acest an ai Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare.

După cum apare în ordin, 1.912 tineri vor putea să-și cumpere, până la jumătatea lunii octombrie, calculatoare noi. Lista completă a beneficiarilor poate fi descărcată din secțiunea „Documente”.

Concret, potrivit acestuia, cele mai importante date din calendarul programului prin care se pot obține bani destinați cumpărării de calculatoare noi, numit Euro 200, sunt:
  • depunerea cererilor și dosarelor cu actele doveditoare - până la 20 mai;
  • afișarea pe site-ul ME a listei nominale a beneficiarilor - 20 iunie;
  • depunerea contestațiilor - 1-4 iulie;
  • rezolvarea contestațiilor - 5-12 iulie;
  • eliberarea bonurilor valorice către beneficiari - 26 august-6 septembrie;
  • achiziționarea calculatoarelor - 2 septembrie-16 octombrie.Potrivit regulilor programului Euro 200, stabilite de Legea nr. 269/2004, tinerii din țara noastră cu vârsta de până la 26 de ani, elevi sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, pot primi un ajutor de stat în vederea cumpărării unui calculator nou, fie el de tip desktop sau laptop.

Apoi, normele metodologice ale programului, conținute de HG 1.294/2004, stabilesc că, pentru a putea beneficia de ajutorul de 200 de euro de la stat, tineri trebuie să îndeplinească o condiție privind venitul brut pe membru de familie, care trebuie să fie mai mic sau egal cu 500 de lei.

Tot în norme apare și configurația minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziționarea cărora se acordă ajutor financiar potrivit Legii nr. 269/2004:
  1. pentru desktop - procesor cu frecvență nominală minimum 3.0 GHz; HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240 GB; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; monitor LCD sau LED cu diagonală minimum 18.5“ și rezoluție minimum 1.920 x 1.080; tastatură, mouse optic; cameră web;
  2. pentru laptop, notebook, ultrabook și dispozitive echivalente - procesor cu minimum 2 nuclee; RAM tip DDR3 sau DDR4 minimum 8 GB; HDD minimum 500 GB sau SSD minimum 240 GB; diagonală minimum 14“; rezoluție minimum 1.366 x 768; cameră web.În plus, toate calculatoarele cumpărate prin programul Euro 200 trebuie să aibă, în mod obligatoriu, și un sistem de operare licențiat.

Sprijinul financiar se acordă o singură dată în cadrul unei familii, familii fiind considerate, pe lângă cele formate din soț și soție sau soț, soție și copiii lor necăsătoriți, și persoanele necăsătorite care locuiesc și gospodăresc împreună cu copiii lor și ai fiecăreia dintre ele.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Lista celor aleși, publicată în Monitorul Oficial. Tinerii de până în 26 de ani primesc bani pentru a-și cumpăra un calculator
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii