Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:07 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE Detalii despre când se va redeschide Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

ro

05 Jul, 2022 09:03 2399 Marime text
Claudia Cambrea
  • Claudia Cambrea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța face astăzi declarații cu privire la situația unității medicale, mai ales legat de redeschiderea spitalului. 

Amintim că un incendiu violent a izbucnit pe data de 1 octombrie 2021, la secţia de ATI a Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, în urma căruia şapte pacienţi au decedat. Toţi cei internați au fost evacuaţi şi mutați în alte unităţi medicale din judeţul Constanţa. Ulterior, alte cinci persoane transferate de la Spitalul de Boli Infecţioase şi-au pierdut viaţa. 
 
Autoritățile au luat decizia închiderii întregii unități sanitare și ce a urmat după știm cu toții.
 
Imediat după incendiu au fost făcute însă niște expertize.
 
„Una a fost finalizată la jumătatea lunii decembrie, iar cealaltă pentru siguranța construcției a fost finalizată la jumătatea lunii ianuarie.
În urma acestora, s-a stabilit că spitalul este sigur să funcționeze - aripa mică și doar jumătate din aripa L-ului.

Și au urmat proiecte de reautorizare, licitații, firme care au plecat, promisiuni care nu au fost onorate.

După o lună de discuții de genul acesta, am căutat experți care să ne certifice faptul că instalația pe care o avem noi este conformă. Nu am găsit pe nimeni, toți pe care i-am contactat nu au vrut să își asume responsabilitatea.
 
La momentul în care a avut loc incendiul, s-a stabilit - o să scoatem toate impovizațiile de pe instalația electrică și va rămâne cea veche, vom face o suplimentare cu tablouri electrice pe fiecare salon.

 
Niciodată nu s-a pus în discuție ca acest spital să se închidă sau să fie relocate.

În schimb au fost probleme cu furnizarea dotărilor. De pildă, geamurile care trebuie să fie rezistente la foc și a durat destul de mult până să ajungă.

Soluții pe clădiri vechi este foarte greu să găsești iar fără sprijinul autorității locale, nu poți să faci nimic”, a explicat managerul SCBI.

„Eu îmi doresc clădiri noi.

Dacă lumea vine să își ia medicație din primele zile, nu o să mai existe internări“, spune Claudia Cambrea


Din cele 160 de paturi, doar 19 funcționează acum...

„Dupa aproximativ 9 luni de la incindentul din 1 octombrtie 2021, în sfârșit, Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, s-a redeschis. De fapt, a fost redeschis în urmă cu trei săptămâni pentru spitalizarea de zi, care era localizată la demisolul spitalului, iar începând de ieri funcționează și o secție de boli infecțioase pentru adulți cu un număr de 19 paturi. Sperăm ca în cel mai scurt timp să fie funcționale și cele de la etajele unu și doi“, a punctat managerul SCBI.



Managerul SCBI a anunțat și numărul preconizat de paturi pentru următoarea perioadă. Din păcate, nu va ajunge nici atunci la capacitate maximă. 

Înainte de incendiu erau 160 de paturi, iar în clipa în care se vor finaliza toate lucrările pe jumătate de clădire vor fi 80 de paturi. Vom mai avea și 52 de paturi în spitalul modular. 

Secția ATI  a fost un alt subiect abordat de managerul Spitalului. Veștile nu sunt tocmai bune, aceasta fiind, în continuare, nefuncțională.

Secția de ATI, distrusă la 1 octombrie 2021, a intrat în consevare. În partea aceea a clădiri vor fi demarate lucrări de consolidare a întregii clădiri și abia apoi va fi funcțională. 

Doru Iordache. Sursa foto: ZIUA de Constanța

Doru Iordache
, consilierul primarului Vergil Chițac, a punctat, la rândul său, detalii despre procesul de reabilitare a spitalului. El spune că perioada de execuție pentru spitalul modular este de patru luni. 

„Spitalul este în faza de schimbare, avem o nouă instalație electrică pentru că aici este o clădire veche de 85 de ani. Sunt șase prize la fiecare pat. Avem un sistem de scoatere a oxigenului în regim forțat. Dacă Oxigenul depășește o anumită concentrație, va fi eliminat cu ventilație de 200 de metri cub pe secundă.

Spitalul este dat în folosință treptat. Avem avize ISU pentru două instalații. În momentul în care spitalul va fi gata vom depune proiectul și vom încerca să luăm toate avizele ISU.

Spitalul modular a trecut de faza de fezabilitate. Este o investiție de 10 milioane de euro. În aceste momente se lucrează la caietul de sarcini, iar perioada de execuție va fi de patru luni“, spune Doru Iordache. 

 








 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii