Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:41 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE Încep conferințele Dilema la Constanța. Ce subiecte sunt prezentate în prima zi (Galerie FOTO)

ro

28 Mar, 2024 18:13 1025 Marime text




 
  • Joi 28 martie, de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Județene Ioan N. Roman, încep Conferințele Dilema la Constanța.
 
Ediția constănțeană poartă titlul MultiEuropa. Vechile culturi și noua diversitate, iar tema care reunește ediția constănțeană a evenimentului este multiculturalismul.
 
În prima zi a conferințelor Dilema, temele abordate sunt: Drumul de fier al Dobrogei spre România, respectiv Falia Huntington: contexte istorice și proiecții geopolitice. Acestea sunt prezentate de Constantin Ardeleanu și Petre Guran.
 
Constantin Ardeleanu este profesor de istorie modernă la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați și long-term fellow la New Europe College, București. Temele sale de cercetare privesc istoria socioeconomică a sud-estului Europei, cu interes special pentru regiunea Dunării și a Mării Negre. Preocupat de reprezentarea spațiului românesc în descrieri de călătorie, a tradus și editat, singur sau în colaborare, relatări ale câtorva autori străini care au vizitat spaţiul românesc în secolele XIX–XX.
 
Petre Guran este cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, doctor în istoria civilizaţiilor (2003), cu o teză intitulată Sfinţenie regală şi putere universală în lumea ortodoxă, susţinută la Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales, Paris.
 
Este autor al volumului Biserica în cetate. Studii de ecleziologie ortodoxă (București, 2014) și a peste 40 de studii în limbile engleză și franceză dedicate antropologiei faptului religios şi istoriei intelectuale a formelor de putere în lumea bizantină, antică și medievală, co-autor la Oxford History of Historical Writing și Oxford History of Late Antiquity și autor a numeroase studii, articole şi recenzii în română, pe teme de istorie, arhitectură și religie.
 

De asemenea, Petre Guran este primul director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, fost Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, fellow al Center for Hellenic Studies, Princeton University, fellow NEC și coordonator al volumului Impăratul hagiograf. Cultul sfinţilor şi monarhia bizantină şi post-bizantină, New Europe College, 2001.


UPDATE: Elena Cioclin, reprezentant Bibliotecă, ia cuvântul. Aceasta citește mesajul transmis de Angelo Mitchievici, directorul instituției.







 

„Este o mare onoare pentru Biblioteca Județeană Ioan N Roman Constanța să fie gazda conferințelor Dilema”






Sever Voinescu, redactorul - șef al revistei Dilema:

„Suntem foarte bucuroși. Prezența noastră la Constanța este una specială. Este prima ediție după revenirea revistei la numele inițial. Revista este cea mai longevivă revistă de cultură din România, funcționează din 1990. În primii zece ani s-a numit Dilema, apoi, pentru următorii 20 de ani s-a numit Dilema Veche .”   

Aceste conferințe au început în urmă cu 4-5 ani. Era evident că dacă venim la Constanța, trebuia să avem o temă specială
 Chestiunea multiculturalismului nu este atât de prezentă în alte locuri, precum este aici



Primul conferențiar este Constantin Ardeleanu.





 

„Am tot felul de legături personale cu Dobrogea. Am scris în ultimii ani despre poziționarea României moderne între est și vest”

Ardeleanu vorbește despre calea ferată dintre Cernavodă și Constanța.

„Există o literatură foarte bogată despre această cale ferată. Calea ferată a fost inaugurată în 1860. Nu s-a dovedit a fi acel mare succes financiar așteptat de investitori. În 20 de ani s-a plătit un singur divident. 

Dobrogea, la nivel regional, este o zonă complet asimetrică.




Citește și
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” ConstanțaTrei seri de conferințe Dilema la malul mării. Care este tema acestei ediții
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii