LIVE TEXT Constanța. Volumul colectiv „Treisprezece. Proză fantastică“, lansat astăzi, pe plaja Neversea (galerie foto)
LIVE TEXT: Constanța. Volumul colectiv „Treisprezece. Proză fantastică“, lansat astăzi, pe plaja Neversea- Volumul colectiv „Treisprezece. Proză fantastică“ este alcătuit din 16 povestiri scrise de 13 autori români.Cartea a apărut în colecția „Biblioteca de Proză Contemporană“ coordonată de Doina Ruști, cu o prefață scrisă de Andreea Apostu.
„Când aluneci accidental într-un teritoriu necunoscut, mintea începe să deseneze o hartă, iar tu ești dintr-odată stăpânul unei secret, al imperiului de dincolo de zid. Un ciclu s-a încheiat, cea de-a douăsprezecea lună a rămas în urmă, așa că pășești încrezător în cea de-a treisprezecea, imaculată, ca orice timp fabulos.
Dincolo de convenționalul douăsprezece se află țara tuturor posibilităților. Ganea privește prin geamul subțire, Soviany călătorește în timp, iar Mihai Ene probează un dandy smoking. Pe cărarea cețoasă, Pavel ridică steagul avangardei, Trușcă se retrage într-un icon, iar, din postul său de observație, Victus consemnează, privind nedumerit spre taxiul Iuliei Pană.
Pentru Leucuța lupa rămâne de bază, Răileanu îl contemplă pe Saramago, în timp ce, alături de el, Iulia Micu trasează o nouă stradă și Mîndruță zâmbește sardonic, jucându-se cu un telefon, pe care, luând-o în serios, Găvan îl descrie meseriaș. În ceea ce mă privește – stau de vorbă cu dl K. Iarăși.“, spune Doina Ruști.
Textele explorează regiuni foarte diverse, parodia, mitul, viața de după moarte, magia, supranaturalul gogolian.
Inițiatoarea proiectului, scriitoarea Doina Ruști, a adunat 16 texte aparținând unor autori contemporani (treisprezece la număr, număr „fatidic”, care dă și titlul cărții. Cei treisprezece povestași fantastici (PAVEL NEDELCU, BOGDAN RĂILEANU, IULIA MICU, LUCIAN MÎNDRUȚĂ, MIHAI ENE, COSMIN LEUCUȚA, DOINA RUȘTI, TUDOR GANEA, ALLEX TRUȘCĂ, MIHAIL VICTUS, OCTAVIAN SOVIANY, IULIA PANĂ, RADU GĂVAN) vin fiecare cu nota lui aparte, completând tabloul general cu câte o piesă de puzzle năstrușnică.
Cei 13 autori au umplut paginile cărții, cu același nume, cu următoarele povești desprinse din întâmplări adevărate din viața acestor prozatori de excepție, la care se adaugă iluzia pe care orice scriitor o scoate din peniță.
- „Fantasticul românesc și tendința ironiei", Andreea Apostu
- „Prin ochii mei de ambră”, Doina Ruști
- „Buchete urbane”, „Elevis părăsește clădirea”, Pavel Nedelcu
- „Înainte să te retragi în lumea ta”, Bogdan Răileanu
- „Strada Lumii Nr. 2A”, Iulia Micu
- „Între secole”, Mihai Ene
- „Capra cu patru iezi”, Cosmin Leucuța
- „Herr”, Doina Ruști
- „Săritorul”, Tudor Ganea
- „Cad oameni”, „Judecata de Apoi”, Allex Trușcă
- „Umbra Dracului”, ”Întuneric cobora încet și sinistru”, Mihail Victus
- „Povestea contesei Haremburga”, Octavian Soviany
- „Melchior”, Iulia Pană
- „Ezria”, Radu Găvan
Allex Trușcă a scris o povestioară plecând de la experiența sa din școală.
Lucian Mândruță povestește despre prietenul său care l-a chemat în oraș, cu care nu s-a putut întâlni având o zi plină, iar seara a aflat că „a murit". Autorul descrie în povestea sa drumul pe care l-a urmat prietenul său de când ajunge în recepție la poarta Raiului.
„Fantasticul m-a urmărit dintotdeauna, am citit SF din clasa a V-a, a VI-a. Fantasticul e în jurul meu în fiecare zi, și în poemele mele, și în povestirea din carte.
Cred ca în fiecare ficțiune e un mic sâmbure de realitate pe care fiecare autor îl sădește asa cum poate el. E vorba de un scriitor care are un fetiș. Am cea mai scurtă povestire care începe într-un taxi”, spune Iulia Pană.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp