Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:25 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT de la Biserica Greacă Metamorphosis Te-Deum închinat martirilor din Marea Revoluție de la 1821, care au adus libertatea Greciei (galerie foto)

ro

25 Mar, 2021 12:11 3425 Marime text
  • La această oră, la Biserica Greacă Metamorphosis are loc un Te-Deum pentru cinstirea martirilor căzuți în luptele de eliberare de sub o îndelungată sclavie de 4 veacuri şi restabilirea libertăţii şi demnităţii naţiunii.
  • Slujba este oficiată de preot Paroh Malcea Daniel Stelian, preot Malcea Gheorghe, preot Preda Gheorghe Savu și preot Ionuț Vaseliou (detașat la Biserica greacă).

Evenimentul este organizat de Comunitatea Elenă Elpis din Constanța și participă membrii comunității elene.

Oficial, pe teritoriul Greciei de astăzi, declanşarea revoluţiei a fost proclamată pe 25 martie 1821 la Mănăstirea Agia Lavra de către arhiepiscopul de Patras, Germanos. Lozinca „Libertate sau moarte” a devenit simbolul revoluţiei. În tot Peloponezul, în nordul Greciei, şi în numeroase insule au izbucnit revolte antiotomane. Data de 25 martie a fost stabilită ca aniversare oficială a revoluţiei şi este sărbătorită ca Ziua Naţională a Greciei.

Marea Revoluţie, de 9 ani, a reprezentat un şir nemăsurat de lupte cu succesive victorii şi înfrângeri, cu toate grozăviile pe care le presupune un război, precum şi un sir de evenimente politice şi demersuri diplomatice.
 
În 1814 a fost înfiinţată în Odessa organizaţia secretă Filiki Eteria. Obiectivul principal al Eteriei era renaşterea Imperiului Bizantin cu capitala la Constantinopol, nu proclamarea unui stat independent elen. Membrii Eteriei i-au propus să devină şeful organizaţiei lui Alexandru Ipsilanti, care, pe 6 martie 1821, a traversat râul Prut alături de susţinătorii săi. Astfel, putem spune ca revoluţia a început pe teritoriul României, însă Eteria, lângă care au luptat şi pandurii lui Tudor Vladimirescu, a fost înfrântă în cursul Bătăliei de la Drăgăşani pe 19 iunie 1821.

UPDATE: La finalul slujbei, preotul Malcea Gheorghe a lansat un apel la cumpătare: „Trebuie să fim cu grijă la hidra ce stă la pândă, iar tineretul să învețe din mărturiile istoriei și din faptele curajoase ale înaintașilor”.

Mai multe imagini puteți vizualiza în „Galeria foto”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii