Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:55 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT. Constanța Regulamentul cimitirelor și proiectul de delegare către operatorii privați, desființat de participanții la dezbaterea publică (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

02 Oct, 2024 15:06 1069 Marime text
Primăria municipiului Constanța organizează astăzi, 02 octombrie 2024, ora 15.00, în regim fizic, în sala Remus Opreanu, dezbatere publică privind proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației necesară pentru delegarea de gestiune prin concesionare a serviciului public privind prestarea de servicii şi activităţi necesare exploatării şi întreținerii cimitirelor publice ce aparțin domeniului public al municipiului Constanța și a Regulamentului privind organizarea și funcționarea serviciului de administrare a cimitirelor publice de pe raza municipiului Constanța.

La dezbatere participă viceprimarul municipiului Constanța Ionuț Rusu alături de directori din cadrul Primăriei Constanța 

Directorul Direcției Servicii Publice, Raluca Georgescu coordonează dezbaterea. 

Avocatul Mirela Doicescu vorbește în numele a 114 persoane fizice cu privire la proiect. 

Mirela Doicescu a explicat că în timpul mandatului de primar al lui Radu Mazăre a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu Cimitirul Central și urmare a acestei decizii, toți constănțenii au acces să-și înmormânteze persoanele decedate în Cimitirul Central cu mașini de la alte case mortuare. 

Acum, aceeași problemă exista la Cimitirul Municipal unde se percepe o taxă de 600 de lei dacă vrei sa intri cu mașina de la alta casa mortuara decât cea a cimitirului. 

La dezbatere sunt prezenți și reprezentanți ai cimitirelor din municipiu, reprezentantul firmei care a făcut studiul de oportunitate pentru delegare și caietul de sarcini pentru încheierea acestui contract dar și aproximativ 50 de cetățeni. 

Avocatul Mirela Doicescu întreabă care este interesul și cine va supraveghea administrarea cimitirelor, dar și de ce până acum nu au fost luate măsuri asupra celor care se ocupă de administrarea cimitirelor (  n.r. se face referire la Cimitirul Central).


Mai mult, avocatul Mirela Doicescu întreabă de ce nu sunt publice tarifele pentru lucrările pe care constănțentii vor să le facă în cimitire și de ce nu se iau măsuri pentru că deja este o regulă nescrisă să nu poți achiziționa lucrări funerare de unde îți poti permite, ci doar de la firma cu care lucrează Cimitirul. 




2000 de locuri de veci se vor scoate din nou la concesiune în Cimitirul Central

Avocatul Mirela Doicescu cere inserarea în contractul de concesiune și in caietul de sarcini a obligațiilor administratorilor de a permite populației (concesionarilor) să poate să-și achiziționeze servicii funerare de pe piața liberă. 


Avocatul Clares, administrator al Cimitirului Central, afirmă ca serviciile funerare au un alt regim decat lucrările funerare. 

Sunt contracte în vigoare cu cei care administrează cimitirele și exista o problema din acest punct de vedere. Cu alte cuvinte, cum se poate face o alta licitație, când de exemplu Clares SRL are contract pe viata, întreabă avocatul societății.

Proiectul de contract și modul în care urmează sa se stabilească drepturile și obligațiile are și el probleme.  De pilda, în cazul Cimitirului Central redevența minima ar fi de 600.000 lei, iar avocatul spune că nu se știe cum s-a ajuns la această sumă și nici ce reprezinta coeficientul de 2,5% din calculul contractului. 

Avocatul Mirela Doicescu spune ca dacă proiectul și Regulamentul vor trece în aceasta forma, după adoptarea de către Consiliul Local Municipal vor fi atacate în instanță pentru că se încalcă legea concurenței și se instituie monopol pe aceste servicii funerare. 

De asemenea, Doicescu ridică problema costurilor mari ale locurilor de veci care ajung la 23.000 lei, iar din acest motiv, sunt mulți cetățeni care se incinereaza la București sau chiar în Bulgaria. 

Viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu susține că tarifele sunt verificate de experți contabili. 

Mai exact viceprimarul  Ionuț Rusu se refera la tarifele pentru servicii funerare. 

Concluzia celor prezenți este ca acest Regulamentul este făcut pe genunchi.

O doamnă vorbește în cadrul dezbaterii despre nereguli de neacceptat în Cimitirul Central. Mai exact, are 75 de ani și nu poate sa își îngrijească mormântul prin terți pentru ca nu i se permite. 

Doamna spune că vecina ei de 90 de ani care și-a îngrijit 70 de ani mormântul moștenit de la socrii nu a putut fi înmormântată în locul de veci, pentru că rudele nu au putut face dovada în 3 zile că era soția celui decedat. Au întâmpinat probleme din partea administrației cimitirelor iar cei doi soți sunt înmormântați separat din aceasta cauză, după 70 de ani de căsătorie și 90 de viață. 

Și reprezentanții Cimitirului Municipal solicită refacerea întregii documentații, deoarece din punctul lor de vedere nu și-a făcut treaba. 

"Au fost preluate documentații din spațiul public pe baza de copy/paste dar nu s-a luat în calcul situația cimitirelor din Constanța, în referire la Cimitirul Municipal care aparține unui privat și nu primăriei. Pe scurt, nu s-a luat în calcul faptul că acest cimitir are o situație distinctă, fiind privat, Primăria nu achită nicio sumă de bani pentru serviciile prestate, aspect care nu se regăsește în documentația supusă dezbaterii" - au menționat reprezentanții Cimitirului Municipal care adaugă că nici macar datele de baze din studiu nu sunt corecte, legat de suprafață și numărul de locuri de veci. 

În documentație sunt clauze lovite de nulitate absoluta, mai afirmă reprezentantul firmei Progress Consulting SA care administrează Cimitrul Municipal Constanța. 

Avocata societății mai afirmă că studiul se referă la numărul de înmormântări în anii pandemici, adică intr-o situație excepțională.

„Trebuie refăcută întreaga procedură, nu să copieze caiete de sarcini făcute de alte primării iar consultantul să justifice sumele propuse pentru redeventa“ - mai precizează avocatul. 


Reprezentantul societății Progress Consulting spune că nu s-a luat în calcul că la licitații e posibil să nu se prezinte niciun agent economic, dupa cum arată atât Regulamentul cât și caietele de sarcini. 

„Primaria trebuie să analizeze dacă consultantul și-a făcut datoria, să verifice de unde a copiat informațiile din documentație și dacă ele se regăsesc în teren. E nevoie de o documentație serioasă și apoi de o nouă dezbatere" mai spune reprezentanta Cimitirului Municipal. 

„Aceste contracte sunt foarte vechi și nu au termen de valabilitate. Primul lucru pe care l-am făcut când am preluat mandatul a fost să verificăm contractele. Acesta a fost unul dintre ele deoarece și noi locuim în municipiul Constanța și ne dorim să avem servicii din ce în ce mai bune.

Am foarte atent la ceea ce s-a spus și în urma acestei dezbateri publice vom analiza și vom lua deciziile cele mai bune pentru constănțeni.

Vom prelua lucrurile primite în scris, le vom dezbate și vom lua cele mai bune decizii. Serviciile funerare sunt aprobate de Consiliul Local care ia act de capabilitatea unei firme să facă aceste servicii funerare. Administrația și-a făcut foarte bine treaba.

Dezbaterea este doar o etapă. Mai avem de vorbit. Noi suntem un mediator și trebuie să le oferim cele mai bune servicii constănțenilor“ - a declarat pentru ZIUA de Constanța la finalul dezbaterii viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu. 






Amintim că, în momentul de față serviciul este gestionat de un departament specializat din Primăria Constanta, în cadrul cimitirelor operând două tipuri de contracte:

• Contracte de prestări servicii pe o perioadă nedeminată pentru cimitirele: Constantin Predescu, Viile Noi, Palazu Mare, Anadalchioi și Central.
• Un contract de asociere pentru cimitirul Municipal.

Înainte de această dezbatere, avocata Mirela Doicescu, care reprezintă Asociația TACT a solicitat în principal, retragerea acestei HCLM, până la momentul rezolvării și rectificării actelor conform criticilor aduse, sau, în situația în care va fi introdus pe ordinea de zi, se solicită consilierilor locali, respingerea proiectului.

„În opinia noastră, prin Proiectul de HCL se urmărește adoptarea a prea multe documente, cu o cantitate foarte mare de informații, imposibil de cuprins chiar într-o singură ședință de Consiliu local, cu atât mai puțin într-o ședință în care se vor vota și alte hotărâri.

Considerăm că aprobarea modalității delegării de gestiune prin concesiune a tuturor cimitirelor din Constanța, și ulterior a licitației deschise trebuie făcută abia după ce consilierii locali studiază și aprobă studiul de fundamentare şi de oportunitate.

În situația în care chiar vor exista consilieri care vor parcurge întreaga documentație, 98 de pagini fără Regulament și ar formula amendamente, există timpul fizic necesar discuțiilor sau va fi un vot formal?

Pe lângă aceste 98 de pagini, Regulamentul care vine să înlocuiască Regulamentul existent are la rândul sau 23 de pagini.

Nu înțelegem graba de a adopta toate aceste acte la pachet, în condițiile în care datele din Studiul de oportunitate sunt culese din anii 2019, 2020, 2021, ani de pandemie și nu pot fi niște date prea relevante dacă reflectă prețuri din urmă cu 3 ani sau mai mult.

Pentru a preveni, abuzurile, concurența neloială, monopolul, am solicitat includerea în contractul de concesiune, a clauzei exprese privind obligația părților din contractul de concesiune de a permite clientului achiziționarea de servicii sau bunuri (inclusiv inhumarea) de la orice alt prestator de servicii funerare, altul decât concesionarul cimitirului unde are locul de veci, fără obligația la plata vreunei taxe de prestații sau taxa de emitere permis de lucru.

Studiul de impact, nu a identificat, în evaluarea costurilor impuse de adoptarea regulamentului, care sunt implicaţiile asupra cetățenilor Constanței, respectiv studiul ar trebui să evalueze eforturile suplimentare ale constănțenilor după implementarea actului administrative”, susține avocatul Doicescu în opinia sa transmisă municipalității cu privire la cele două proiecte care fac obiectul dezbaterii publice.





Citește și: 

Primăria propune administrarea cimitirelor de către privați. Urmează dezbaterea publicăAvocat Mirela Doicescu avertizează - „Este imoral ca o autoritate locală să transforme decesul cetățenilor într-o sursă de profit”!​

Știri ConstanțaMarți are loc dezbaterea publică care vizează concesionarea administrării cimitirelor către operatori privați pentru o perioadă de 15 ani! (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii