Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:28 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Dezbatere publică pe tema amplasării unor monumente în Constanța. Direcția pentru Cultură propune ca statuia lui Carol I să fie amplasată la intrarea în zona istorică a orașului (GALERIE FOTO)

ro

01 Sep, 2022 14:16 2191 Marime text
 Dezbatere la Primăria Constanța
Primăria Constanța organizează astăzi o dezbatere publică referitoare la amplasarea unor monumente noi în municipiul Constanța.

La întrunire participă specialiști și reprezentanți ai mai multor instituții constănțene din domeniile culturii, artelor și istoriei - Primăria Constanța, Consiliul Județean Constanța, Instituția Prefectului- Județul Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Universitatea „Ovidius” Constanța,  Biblioteca Județeană „I.N.Roman”, Muzeul de Artă Constanța, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța.

Este vorba despre Dorin Popescu - consilierul primarului municipiului Constanța pe probleme de cultură, Eduard Ferencz din partea Consiliului Județean Constanța, Mihai Isacov - de la Ordinul Arhitecților din România și Anca Dobre - de la Biblioteca Județeană Constanța. 

Despre personalitatea Regelui Carol I va vorbi Daniel Citirigă, despre Împăratul Constantin cel Mare - din partea Muzeului de Istorie și despre Cella Serghi va vorbi Angelo Mitchievici. 

UPDATE: 

În debutul evenimentului, directorul Bibliotecii Județene IN Roman Constanța, prof. Angelo Mitchievici prezintă scopul dezbaterii, iar apoi se va vorbi despre fiecare propunere în parte. 

Este prezenta și Felicia Ovanesian. Răzvan Calota și Gheorghe Mandilă sunt prezenți din partea Primăriei/Urbanism, iar Dan Leu este
arhitectul sef. 


Conferențiar universitar dr. Daniel Citirigă, prodecanul Facultărții de Istorie din cadrul Universității Ovidius Constanța prezintă personalitatea Regelui Carol I și vorbește despre orașul Regal Constanța din vremea regelui. 

Delia Cornea din partea MINAC evocă personalitatea lui Constantin cel Mare, iar directorul Bibliotecii Județene IN Roman Constanța, prof. Angelo Mitchievici va evoca personalitatea scriitoarei Cella Serghi. 

UPDATE: ora 14.30

City Managerul municipiului Constanța, Felicia Ovanesian a părăsit dezbaterea. 


UPDATE: ora 14.35

A luat cuvântul Dan Leu, arhitect șef care explica amplasamentele alese. 

Din partea Direcției de Cultura, arhitectul Laura Teodosiu spune că statuia Regelui Carol I trebuie amplasată în zona istorică a orașului, în locul Lupoaicei unde începea de fapt fostul bulevard Carol, actual Tomis. 

Amplasamentul inițial, propus este situat în Parcul Cazinoului, în vecinătatea promenadei de pe faleză, pe latura de Vest a scărilor de acces dinspre intersecția bulevardului Regina Elisabeta cu strada Termele Romane, în ansamblu cu statuia Reginei Elisabeta. 

UPDATE: ora 14.45

Dorin Popescu, consilierul primarului Vergil Chițac pe probleme de cultură spune că amplasarea de statui și monumente se circumscrie strategiei culturale a municipiului Constanța. 

Anca Dobre - de la Biblioteca Județeană Constanța susține că statuia Cellei Serghi ar trebui amplasată în apropierea unei instituții de cultură, respectiv Biblioteca Județeană. 

Amplasamentul propus inițial este pe promenada falezei Cazinoului, în apropierea aripii de nord-vest a clădirii Cazinoului. 

UPDATE: ora 14.50

La dezbatere participă și Cristian Crăciun, președintele Filialei Constanța a Asociației Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilită „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir“.

Acesta se referă la faptul că statuia Regelui Ferdinand nu trebuie să fie amplasată în locul monumentului unde MApN vrea să construiască un monument dedicat Dobrogei. 

De asemenea, Lavinia Dumitrașcu, istoric, propune pentru viitor statui pentru Mihail Kogălniceanu, Grigore Salceanu, scriitor dobrogean sau Ion Jalea și doi eroi - Horia Agarici și Horia Macellariu, precum și monumentul revenirii Dobrogei la țară. 

UPDATE: ORA 15.00

Ovidiu Dunăreanu, scriitor a menționat că „asistăm de 30 de ani la tot felul de discuții care nu se materializează“. 

„Administrațiile locale trebuie sa facă! Să le fie rușine tuturor administrațiilor din ultimii 140 de ani că au lăsat acest teritoriu fără statuia lui Carol I care a dat identitate și europenism Dobrogei. Merita o statuie în centrul orașului nu pe malul mării. Scoateți statuia așa zisei libertăți și faceți statuie lui Carol I“ - a precizat Ovidiu Dunăreanu. 


Acesta se referă la statuia din Parcul Primăriei Constanța. 

„Să fie mutată, nu distrusă“ - mai spune Dunăreanu. 

 
O altă propunere a lui Ovidiu Dunăreanu este Hortensia Papadat-Bengescu care a scris și a trăit un deceniu la Constanța. 

UPDATE: ora 15.05

Arhitectul Radu Cornescu, Vicepreședintele AOR Dobrogea insistă pe reconfigurarea parcului de la Casa de Cultura și reamenajarea bustului reginei Maria în apropierea Colegiului care ii poarta numele. 

Momentan bustul este undeva în latura dreaptă a Muzeului de Artă pentru că parcul nu era intabulat la momentul dezvelirii bustului. 

O alta propunere pentru statuie viitoare este cea a lui Vasile Canarache.

O alta propunere venita în cadrul dezbaterii este pentru Vergil Andronescu, primar al Constantei

UPDATE: ora 15.20

O alta propunere este ca amplasamentele să fie în tot orașul nu doar în zona peninsulară. 

A luat cuvântul colonel Remus Macovei de la Cultul Eroilor care a venit cu propunerea de statui pentru militari, cum ar fi amiralul Horia Macellariu, Costin Ionașcu care a eliberat Constanța și Dobrogea de trupele germane, Generalul Gheorghe Angelescu care a condus corpul de ocupare a Dobrogei la ordinul lui Carol 1 sau Colonel Marin Ionescu Dobrogianu. 


Știrea Inițială: 

Potrivit Primăriei Constanța, personalitățile propuse s-au evidențiat prin importante contribuții la istoria și dezvoltarea vieții orașului. Amplasamentele avute în vedere sunt situate în zona istorică a orașului. Printre criteriile care au determinat selecția lor se găsesc fezabilitatea, semnificația și prezența în vecinătate a unor edificii care să poată contribui semnificativ la obținerea unei imagini valoroase.  
 
Propunerile sunt următoarele:  
 

Propunerile sunt următoarele:

  1. Împăratul Constantin cel Mare

Domnia lui Constantin a marcat o evoluţie interesantă a puterii imperiale. Epoca împăratului Constantin este epoca ascensiunii oficiale a creștinismului. Amplasamentul propus este situat pe strada Termele Romane, în vecinătatea Edificiului Roman cu Mozaic.

  1. Regele Carol I, în apropierea statuii ce o întruchipează pe Regina Elisabeta

De numele lui se leagă proiectul de dezvoltare a orașului, cele mai importante edificii pe care le are Constanța sunt din perioada acestuia: Hotelul Carol I (astăzi, Comandamentul Marinei Militare), Cazinoul, Moscheea Regală Carol I, Catedrala Ortodoxă, Palatul Regal, Pavilionul Reginei. Amplasamentul propus este situat în Parcul Cazinoului, în vecinătatea promenadei de pe faleză, pe latura de Vest a scărilor de acces dinspre intersecția bulevardului Regina Elisabeta cu strada Termele Romane, în ansamblu cu statuia Reginei Elisabeta.

  1. Regele Ferdinand, în vecinătatea Palatului Regal

Regele Ferdinand I, sau „Întregitorul de ţară”, a fost primul rege al tuturor românilor, suveranul sub domnia căruia s-a realizat Marea Unire din 1918, cel mai important act din istoria poporului român. Amplasamentul propus se află situat în interiorul spațiului verde cu perimetru triunghiular, determinat de bulevardul Tomis, strada Traian și strada Vasile Alecsandri.

  1. Remus Opreanu

A rămas în istorie ca primul prefect al județului Constanța cunoscut pentru faptul că a susținut interesele Dobrogei chiar și după încheierea mandatului, în calitate de parlamentar. Amplasamentul propus este situat pe strada Traian, în apropierea unei alei de acces către sediul Consiliului Județean Constanța.

  1. Cella Serghi, cât mai aproape de mare

Scriitoare reprezentativă pentru literatura interbelică și postbelică deopotrivă, dar și pentru scrisul feminin, Cella Serghi a introdus în memoria culturală românească spațiul dobrogean, cu precădere cel al Constanței natale și al Mangaliei. Amplasamentul propus este pe promenada falezei Cazinoului, în apropierea aripii de nord-vest a clădirii Cazinoului.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii