LIVE TEXT Eveniment la Constanța organizat de Institutul Național al Patrimoniului despre protejarea și promovarea patrimoniului cultural național (GALERIE FOTO)
LIVE TEXT: Eveniment la Constanța organizat de Institutul Național al Patrimoniului despre protejarea și promovareaEvenimentul de amploare are loc la Vila Șuțu, în inima Constanței și reunește experți din domeniul patrimoniului, autorități locale și regionale, precum și membri ai comunității, cu scopul de a dezvolta un dialog solid despre conservarea și valorizarea patrimoniului cultural.
UPDATE. ora 10.30
Evenimentul se ține la Vila Șuțu pentru că în viziunea Institutului trebuie să se pună accentul pe importanța clădirilor istorice.
„Noi dorim să avem o dezvoltare durabilă a orașului Constanța. Trebuie să punem la un loc trecutul cu viitorul. Trebuie să avem grijă de patrimoniul moștenit și din acest punct de vedere administrația în frunte cu primarul Vergil Chitac va da tot ce poate pentru dezvoltarea orașului“ - a precizat viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu.
Proprietarul clădirii ia cuvântul.
Mulțumesc pentru interesul manifestat pentru astfel de proiecte. Theodor Ichim mă numesc și sunt proprietarul acestei case. Casa am achiziționat-o și atunci când am luat-o mi-am propus ca acesta sa fie proiectul meu de viata cu care sa fiu ținut minte. Am recreat un puzzle. Am cumpărat casa și după am constatat că tot ce se afla în curte nu aparține casei. Am cautat toți proprietarii de teren. I-am găsit inclusiv în Paris. Am cumpărat parcelă cu parcelă. Nu am început încă investiția. Proiectarea la care plătim mulți bani și se livrează cu porțiuni, pachete, neajungand la o viziune finala. Am făcut toate studiile și am ajuns la autorizație de construcție. O avem și nu construim. Îmi doresc tare mult că dacă peninsula a fost reabilitată prima dată superficial și în viteză, sper ca noua administrație sa intre în zona de interes și să reabiliteze încă o data a peninsulei. Sperăm sa fim proprietarii cărora sa ne fie jena ca nu reabilitam cladirile“ a precizat Theodor Ichim.
Viceprimarul Ionuț Rusu i-a răspuns că unul dintre obiectivele curentului mandat este refacerea zonei peninsulare.
Ichim spune ca Vila Șuțu vrea sa fie proiectul vieții lui.
Suntem principala institutie în subordinea Ministerului Culturii ce vizează cladirile de patrimoniu. Rohaereditas este principalul program de reabilitare, inclusiv pentru persoane fizice proprietare. Incercan sa găsim soluții pentru artizanii care păstrează și transmit mai departe meșteșuguri. Încercăm sa ii ajutam cumva sa intre pe o piață competitivă. Suntem noi care întocmim dosarele pentru înscrierea în patrimoniul mondial. Vara asta ne bucuram de doua înscrieri importante. Este în pregătire dosarul limesul dunărean unde Constanța și Tulcea au un aport foarte important. Rohaereditas. Trebuie sa știm cu ce se confrunta partenerii noștri, public sau privat. Pe 15 ianuarie am lansat acest proiect în București. Am lansat prima ediție unde am punctat le larg cadrul. Ce se dorește? Identificarea problemelor juridice, administrative, financiare, dpdv al experților implicați pentru ca de anul viitor sa aducem modificările legislative pentru a putea pune în valoare patrimoniul“ - a precizat Valeria Oana Zaharia, managerul Institutului Național al Patrimoniului
ȘTIREA INIȚIALĂ
Conferința ROHAEREDITAS își propune să evidențieze relația dintre patrimoniu și actorii locali, subliniind beneficiile pe care conservarea și promovarea acestuia le pot aduce comunităților.
Temele centrale ale evenimentului se vor concentra pe două direcții majore:Educație și turism cultural – cum poate patrimoniul deveni un instrument educațional și o resursă pentru dezvoltarea turismului cultural;
Protecția și gestiunea patrimoniului – strategii eficiente de management, restaurare și implicare a comunității în conservarea moștenirii culturale.
Pe parcursul celor două zile de conferință, participanții vor avea ocazia să ia parte la sesiuni interactive, vizite ghidate la monumente istorice emblematice din Constanța, precum Edificiul Roman cu Mozaic și Mormântul Hypogeu, și să exploreze soluții inovatoare pentru restaurarea și dezvoltarea durabilă a patrimoniului local.
„ROHAEREDITAS este mai mult decât o conferință, este un apel la acțiune pentru protejarea moștenirii noastre culturale și pentru crearea unor strategii sustenabile care să transforme patrimoniul într-un motor de dezvoltare comunitară”, a declarat Oana Zaharia, Director interimar al Institutului Național al Patrimoniului.
Programul conferinței în prima zi
- 9.30-10.00 - Sosirea participanților și coee break, Vila Șuțu (Str. Krikor H. Zambaccian, Constanța)
- 10.00-10.45 - Deschidere conferință ROHAEREDITAS
- 11.00-13.00 - Dezvoltarea urbană în zone protejate/clădiri istorice
- 13.00-14.00 - Masa de prânz
- 14.00-17.00 - Turism și promovare
- 17.00-18.00 - Vizită la Ediciul Roman cu Mozaic (Piața Ovidiu, nr. 12, Constanța)
- 9.30-10.00 - Sosirea participanților și cofee break, Vila Șuțu (Str. Krikor H. Zambaccian, Constanța)
- 10.00-13.00 - Restaurare – probleme și provocări
- 13.00-14.00 - Masa de prânz
- 14.00-17.00 - Educație și abordare multidisciplinară
- 17.00-18.00 - Vizită la Mormântul Hypogeu (Str. Mircea cel Bătrân, la intersecţia cu Str. Ştefan cel Mare, la 40 m de faleza de E a peninsulei, Constanța)
Protejarea și promovarea patrimoniului cultural național, temele principale ale evenimentului de la Constanța organizat de Institutul Național al Patrimoniului
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp