LIVE TEXT Manifestări cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, la Constanţa (galerie foto+video)
LIVE TEXT: Manifestări cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, la Constanţa (galerie foto+video)
24 Jan, 2020 10:58
ZIUA de Constanta
4753
Marime text
În aceste momente, marinarii militari sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române în Piaţa Ovidiu din Constanţa.
De fiecare dată, marile sărbători ale poporului român ne adună laolaltă pe toți cei cu inima română, iar Unirea Principatelor Române este unul dintre cele mai îndrăgite momente ale istoriei noastre.
Unirea Principatelor Române a reprezentat, pentru marinarii militari, actul premergător de constituire al Marinei Militare Române moderne.
Prin unirea flotilelor Moldovei și a Țării Românești, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării Forțelor Navale Române de azi, iar după revenirea Dobrogei la Patria Mamă și dobândirea ieșirii la Oceanul Planetar de către țara noastră, Forțele Navale Române au primit în aria de responsabilitate și apărarea securității maritime a țării.
Evenimentul debuteză cu ceremonia de prezentare a onorului militar și salutarea drapelului de luptă.
UPDATE 8
Acțiunea s-a încheiat.
UPDATE 7
Cei prezenți la eveniment s-au prins în Hora Unirii. La eveniment a ajuns și Mirela Matichescu.
UPDATE 6
A început defilarea.
UPDATE 5
Nicoleta Bercaru citește mesajul președintelui CJC Marius Horia Țuțuianu.
"Lecția Unirii de la 1859 este accea că o națiune este cea care are ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește destinul său. sa se auda iar în lume despre noi ca oameni puternici, hotărâți, încrezători", a subliniat Nicoleta Bercaru.
UPDATE 4
"Și eu personal cred că neîncetat trebuie să depunem eforturi, indiferent de mediul social, politic. Oamenii au luptat din răsputeri să beneficiem astăzi de un stat sudat," a menționat George Niculescu .
UPDATE 3
În aceste momente a luat cuvântul prefectul George Niculescu. Va citi mesajul primului ministru al României Ludovic Orban.
Iată conținutul integral al mesajului premierului:
“Cu 161 de ani în urmă, românii de pe cele două maluri ale Milcovului sărbătoreau împreună îndeplinirea unui ideal drag al generației pașoptiste, unirea Moldovei cu Țara Românească. Mica Unire, cum este numit momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, a reprezentat prima etapă în crearea statului unitar român, desăvârșită la 1 decembrie 1918, când a avut loc și unirea cu Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureș.
Ce poate fi mai frumos pentru o națiune decât consensul în jurul unui obiectiv vizionar a cărui împlinire avea să deschidă calea către un stat modern, suveran și independent? Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza în același timp ca domnitor al Țării Românești și al Moldovei a însemnat, cum el însuși spunea, conform relatărilor vremii, nu doar venirea la putere a unui om, ci a unui popor.
Avem multe de învățat din exemplul artizanilor Unirii Principatelor Române. Chiar dacă au existat și voci care se opuneau unificării, divanurile ad-hoc care au precedat unirea celor două principate au demonstrat dorinţa de unire a românilor, iar elitele politice ale vremii au fructificat o șansă istorică pentru întreaga națiune. Reformele care au urmat în toate domeniile importante ale economiei și vieții social-politice au schimbat în bine destinul acestui popor. A fost un cumul de voință și de curaj politic datorită căruia există și România de astăzi, revenită de peste un deceniu în marea familie europeană și partener al Alianței Nord-Atlantice.
Istoria ne-a demonstrat că putem fi puternici ca națiune atunci când ne unește un obiectiv comun. În 1859, puternica apropiere culturală și economică dintre Moldova și Țara Românească a fost catalizatorul Micii Uniri. Dezvoltarea și modernizarea statului nou format atunci nu ar fi fost însă posibile fără respectul pentru lege și pentru binele întregii națiuni.
Sărbătoarea Unirii Principatelor Române este un bun prilej de reflecție pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lăsând deoparte diferențele de opinie sau rivalitățile politice. Provocarea actuală o reprezintă dezvoltarea țării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducând decalajele economice sau sociale. Acesta este drumul pe care mi l-am asumat împreună cu echipa guvernamentală pe care o conduc, în deplin respect pentru lege și pentru binele societății.
La mulți ani, români!
La mulți ani, România!”
UPDATE 2
Prefectului județului Constanța i se prezintă onorul militar. Este intonat Imnul Național al României.
UPDATE 1
La eveniment sunt prezenți reprezentanții autorităților locale, Prefectul județului Constanța, George Niculescu, Conducerea ISU, IPJ, Poliția de Frontieră. Sunt prezenți și consilierii județeni: Adrian Beres, Nicoleta Bercaru, dar și viceprimarul Dumitru Babu. Este prezent deasemenea și și George Vișan, parlamentar PSD Constanța.
300 de persoane participă la eveniment, majoritatea cu tricolorul în piept.
Manifestația dedicată Unirii Mici începe la ora 11.00.
Sursa foto-video: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii