Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:33 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Nicolae Ciucă și Virgil Popescu, prezenți la ceremonia de începere a exploatării gazelor naturale în cadrul Proiectului MGD (GALERIE FOTO și VIDEO)

ro

28 Jun, 2022 11:00 2338 Marime text
foto: ZIUA de Constanța

UPDATE 2
 

Am văzut tehnologie de ultimă generație. Sunt convins că prin curaj pot să inspire și să continue dezvoltarea unor proiecte similare Știți foarte bine că există o decizie la nivel de UE și că fiecare țară trevuie să intre în iarnă cu 80% rezerve. în prezent suntem la 41%. Angajamentul nostru e că până la 1 august să avem 46%. La 1 septembrie, 56%, la 1 octombrie, 66% și 1 noiembrie, 80%”, precizează premierul Ciucă.


Popescu a precizat că, față de anul trecut, suntem cu mult peste rezervele anterioare.

Legat de compensarea cu 50 bani la pompă, Nicolae Ciucă a declat că „urmează sa intre in ședința de Guvern de miercuri și avem un OUG pregătită in acest sens".

„Am lucrat toate ministerele împreună. Este vorba de acei 50 de bani afișați pe totem. România va avea un preț al motorinei de 1.70 și pic de euro, iar benzina va fi de 1.60 și un pic de euro. 25 de bani vor fi susținuți de operatori și 25 de bani din ajutorul de la stat", spus ministrul Energiei. 



„Va fi aplicată de 80-90% din operatori. Mai sunt operatori mici și în zonele rurale, dar cred că și ei vor scădea”, a adăugat Virgil Popescu.

„Vom putea să susținem că pentru iarna viitoare vom avea gaze, dar prețul nu poate fi controlat decât prin OUG. Am spus cât se poate de clar că de la o zi la alta, situația este cât se poate de dinamică.

Atunci când am decis în coaliție să emitem această ordonanță pe un an de zile, am considerat că e necesar ca în funcție de evoluție și să analizăm. Înainte ca ordonanța să producă efecte, să avem o altă decizie în acest sens", a precizat premierul Nicolae Ciucă.

„Ca o reamintire, nu suntem într-o zonă de război, suntem în apropiere. Avem mine lângă platforme, avem avioane și nave în apropierea platformelor. Am văzut ce se poate întâmpla.

Am văzut platformele din Crimeea bombardate. Suntem implicați și nu vom face nimic în considerație cu situația din Ucraina. Nu putem avea asigurări în perioada războiului din Ucraina", spune Mark Beacom.

„A fost o întâlnire emoționantă și onorată pentru mine. Am avut ocazia să îl felicit nemijlocit la Guvern atât de el, cât și de familie și antrenori. Am discutat cu David și mi-a prezentat în detaliu cum a ajuns la această performanță. M-a rugat să îmi iau angajamentul pentur strategia sportului și cu noua Lege a sportului.

M-a rugat să asigurăm tinerei generației condițiile să facă sport. Orice sportiv care face performanță are un angajament față de sine și o ambiție care poate ne lipsește. Trebuie să le asigurăm administrativ tinerilor condiții și să îi impulsionăm cu astfel de modele" a spus Ciucă, întrebat de discuția cu David Popovici.

foto: ZIUA de Constanța

UPDATE


Prezintă Costel Niță.

GSP Offshore e antreprenorul general al acestei investiții.

foto: ZIUA de Constanța

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu au ajuns în același timp la eveniment.

„România exploatează gaze din Marea Neagră de 40 de ani. Acest lucru a fost posibil de oameni de calitate. Pentru că omul potrivit la locul potrivit este prezent, îl invit astăzi pe cel care a făcut totul posibil”, spune Costel Niță.






Urcă pe scenă Mark Beacom, CEO BSOG.

„Bun venit la proiectul MGD. E o placere să fim împreună la sărbătoare. Aș putea să vorbesc de toate dificultățile întâmpinate și tot ce am reușit să realizam. Daca o să vorbesc de 10 ani de împliniri și dificultăți aș fi aici toată ziua. Vreau să vă vorbesc de moștenirea pe care o lăsăm”, spune Mark Beacom.

„Avem 126 km de conducte care aduce gaze, aici, la Vadu. Acest proiect nu este doar pentru rezervoarele noastre. Știm deja de Neptun Deep dar mai sunt și alte descoperiri pentru a le transforma în proiect. Este important să folosim infrastructura pentru a reduce costurile și dependența de gaze. Impactul Ucrainei în Marea Neagră face difierenta în executarea sau neexecutarea proiectelor din Marea Neagră”

Infrastructura din Marea Neagră va crea o moștenire pentru România. Sunt posibile datorită infrastructurii și proiectelor ecologice.

Avem și infrastructură pentru conectarea la Transelectrica.

Avem și proiecte de producție a energiei pe hidrogen, cu ajutorul mării”

„Infrastructura pentru proiecte verzi crează o moștenire pentru beneficiul României. Au trecut 10 ani de când lucrăm la proiect și nu a fost ușor. Am avut mulți experți din industrie care ne-au spus că e imposibil de realizat. Ne-am lovit de mulți reprezentanți ai guvernului, companii de stat, entități din conducere care ne-au spus că va fi imposibil. Și iată-ne astăzi aici. Am schimbat narațiunea”

Fie că vor folosi infrastructura noastră sau nu, cei care vor moșteni să nu se mai lovească de cuvântul imposibil.

Proiectul ăsta a fost contruit de români, pentru România.


Invitații vor primi câte o molecula de gaz.

Urca pe scenă Nicolae Ciucă, cel care va lua cuvântul.

Nicolae Ciucă, foto:  ZIUA de Constanța
 

„Este primul proiect nou de exploatare a gazelor naturale din zona Mării Negre, din ultimii 30 de ani. Primele cantități de gaze au fost deja introduse în piață autohtonă. România face un pas decisiv pentru garantarea autonomiei energetice”, a declarat premierul. 

 

Faptul că acest proiect va genera 1 miliard de metri cubi pe an, vom ajunge să asigurăm 90 la sută din necesarul de gaz a României.

Trăim o perioadă în care furnizarea de gaz este afectată de situația din Ucraina.

Practic, acționăm coordonat pe mai multe planuri. Noua lege offshore vine să deblocheze investiții majore din Marea Neagră.

„Stabilitatea legislativă e completata de sustinerea de Guvern a proiectelor de infrastructură”.

„Companiile energetice Transgaz Romgaz sau Nuclearelectrica sunt pioni importanți pentru creșterea capacității energetice a României”

De asemenea, la nivel guvernamental susținem proiectele Nuclearelectrica. Vestea bună primita de la Joe Biden privind studiile pentru constuirea reactoarelor mici din România, cât și punerea în funcțiune a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, va duce la o îmbunătățire și reprezintă viitorul.

România și-a asumat tranziția către energia regenerabilă. Este un efort de transformare ce presupune crearea unui sistem de energie robust.

Guvernul a inițiat strategii economice calibrare pe noile nevoi actuale ale pieței.


Ministrul Energiei, Virgil Popescu a precizat că dorește mai multe astfel de investiții.

„Mă bucur să fiu astăzi aici. Îmi doresc și sper să avem cât mai multe investiții asemănătoare”

Sonda Doina o să fie finalizată în perioada imediat următoare.​

Virgil Popescu, foto: ZIUA de Constanța

Totul a început cu tenacitate și ne-a plăcut viziunea de viitor a domnului Beacom.

Aici este un pol energetic. Vorbim de energie nucleară, de coridorul transbalcanic al gazelor naturale.

2030-2031 este termenul de punerea în funcțiune a reactoarelor 3 și 4. 2027 este termenul optimist de a pune în operare reactorului de la Voinești.

Dorim să legăm Marea Caspică și Marea Neagră pentru a avea un cablu submarin între Georgia și România pentru transportul energiei electrice.

Da, ambiția noastră este să devenim independenți energetic. Odată cu reactoarele, cu platformele, cu planul de decarburare, cu potențialul de energie regenerabilă, România vă produce mult mai mult decât va furniza Asta ne dorim pentru România.


Va fi inaugurată simbolic începerea extracției, prin taierea panglicii.

Știre inițială

Prim-ministrul Nicolae Ionel-Ciucă, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, va participa marți, 28 iunie, în localitatea Vadu, comuna Corbu, județul Constanța, la ceremonia prilejuită de începere a exploatării gazelor naturale în cadrul Proiectului MGD.

Proiectul este operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas.
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii