Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:19 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Organizația Patronală Mamaia Constanța trage linie după minivacanța de 1 mai. Ce preconizări au făcut hotelierii pentru vara 2023? (GALERIE FOTO)

ro

05 May, 2023 10:19 1565 Marime text
Organizația Patronală Mamaia - Constanța organizează o conferință de presă, pentru a trage linie după minivacanța de 1 mai și a vedea perspectivele noului sezon estival. 

Subiecte propuse pe ordinea de zi sunt: 
1.  Analiza minivacantei de 1 Mai numărul de turiști, dorința romanilor de a-si petrece vacanta pe litoralul românesc, un succes total. 
2. Analiza vânzărilor pe întreg sezonul. 
3. Altele

„Era necesară o conferință de presă dupa evenimentul tumultos de 1 mai. Mamaia practic a renăscut, poate nu la standardul pe care ni-l dorim noi. Înca nu suntem la nivelul anului 2019 înainte de pandemie. Am colegii Anca Nedea, domnul Mircea Dobre fost ministru, domnul Barhalescu de la ANAT. Operatorii spun ca la festivalurile gastronomice au fost multe familii cu copii și la festivalurile de muzica au fost multi adolescenti. Fata de anul 2022 a fost o dublare a numărului de turiști“ - a precizta Nicolae Bucovală. 


Ia cuvântul Anca Nedea. 

„Important este că au fost câțiva ani în care pachetul de 1 mai cazuse. Tot statistic, s-au schimbat foarte mult nișele. Daca inainte era nișa 20-25 de ani și susținut de peste 30, 1 mai postpandemic se concretizează cu nișe diverse. Adolescentii aleg si alte destinatii, nișa de family care veneau de Rusalii au venit de 1 mai. Nu mai e asa importanta vremea ci se arata o extindere a capetelor de sezon. Românii vor să iasă dupa toata iarna in care au stat. Deci segmente diverse. În toata Dobrogea au fost de 1 mai posibilitati de petrecere, inclusiv pe experential turism. Copiii se intalnesc cu animalute, consuma ceva etc. Se duc si la un mall, la un hotel, la un restaurant, in natura. Nișa de elders, de cei peste 60-65 de ani care au posibilitate si merg pe tratamente si cei care pot sa mearga inclusiv in Mamaia pentru a se bucura de aer curat“ - a precizat Anca Nedea. 

„De remarcat atitudinea turiștilor comparativ cu alți ani, cand mai aveam distrugeri prin hoteluri. Anul acesta pot sa spun ca au fost exemplari. A fost chiar și consum de droguri mai redus. Tarifele practicate de hotelieri care la unele au ramas pe loc si unele hoteluri au avut tarife crescute cu 5-10 %“ - a punctat Nicolae Bucovală. 

„Prețurile au influențat decizia turiștilor de a veni în Mamaia. Anul acesta vom preconiza ca vom avea statiunea Mamaia pe locul 1 ca număr de turiști, pozitie pe care anul trecut am tot schimbat-o cu stațiunile din sud. Prețul parcării - avem abonamente săptămânale până în 100 lei care este pentru securitatea turiștilor. Avem zone în care s-a investit foarte mult, hotelieri care si-au amenajat spatiile sa fie oaze de petrecere a timpului liber”, au mentionat hotelierii. 


Hotelurile de 3 si 4 stele sunt cele mai cautate, cazari cu servicii de masa, cel putin pe demipensiune. 

Cristian Bărhălescu, de la ANAT ia cuvantul

„Mamaia are avantaje în fața altor stațiuni pentru că avem parcuri acvative si telegondola, avem Constanța în proximitate unde pot merge la shopping, iar Delfinariu si Acvariul fac diferenta. Evenimentele sunt cele care aduc turisti“ -  a precizat Cristian Bărhălescu. 


Nicolae Bucovală a mai precizat ca hotelierii negociază cu hipermarketurile pentru acordarea de vouchere de reducere la magazine pentru turisti. 

Nicolae Bucovală cere demisia ministrului Turismului

„Nu e normal ca agenții economici să nu poată să își pună panouri fotovoltaice, sau programul Horeca 2, ceea ce s-a intamplat cu cetățenii ucraineni. Am cerut chiar demisia ministrului. Pe domnul ministrul nu l-am văzut pe nicăieri. În loc să discute constructiv, să invite autoritățile să facem o vizită, a venit, nu l-a văzut nimeni și amenință de la București. Practic, cei care fac investiții sunt amenintati. Peste 60% din colegi se întreabă - mai facem ceva sau nu? Mai e cazul sa avem minister? Mai bine o transformam in autoritate. Domnul ministru, Ministerul Turismului - trebuie să se ocupe de promovare. Nu se face nimic. Se plimbă de la un târg la altul. Turiștii nu o să aibă răbdarea pe care o avem noi să meargă la cumpărături, cu drumurile astea“ - a dăugat Nicolae Bucovală.

Anca Nedea precizează că prețurile pentru doi adulți, la începutul lunii iunie, ca medie, pornește de la 550 lei - 5 nopti de cazare în cameră dublă/persoană.

„La patru stele, sejurul are o medie de 990 lei de persoană. Perioadele aglomerate sunt 17-18 iunie până la finele lunii iunie și sfărșit de august spre septembrie. Tarifele sunt acceptabile față de vârful de sezon.  15-20 iulie - 15-20 august e varf de sezon“ - a mai adăugat Anca Nedea.

„Solicitările sunt mai multe pe all inclusive. Tarifele practicate de hotelieri nu sunt cele aruncate în presa de unele patronate, unde turistul român își cumpără un pachet pe zona hotelieră, iar acesta este destul de mulțumit“ - a menționat Nicolae Bucovală. 

„De fiecare dată când domnul Cadariu a venit la Constanța ne-a spus numai lucruri pozitive. Niciodată nu s-a discutat despre o licitație care va dura doar doi ani. Ar trebui să ramana doar Ministerul Justiției, al Finanțelor și premierul. (…) să vii cu licitația la finele lunii aprilie ca efortul să rămână pe administrația publică locală sau operatorul economic. Ministerul, guvernul nu vor avea nicio vină. Programul Ucraina trebuia să fie în sprijinul operatorilor. Guvernul la ora actuala degeaba exista” - a precizat Mircea Titus Dobre. 

Operatorii își pun problema că nu au primit procesele verbale pentru plajele licitate de la ABADL și nu pot face demersurile încă pentru beach-baruri și șezlonguri. 

„Vom suporta toate amenzile! Nu vor avea de suferit turistii“ - a mai precizta Nicolae Bucovală. 


Acesta a mai spus că nu au timp să ia toate avizele pentru organizarea plajelor. 




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii