LIVE TEXT+VIDEO Prezentarea proiectului „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța” (FOTO+VIDEO)
LIVE TEXT+VIDEO: Prezentarea proiectului „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare
28 Mar, 2025 10:01
ZIUA de Constanta
744
Marime text



Vineri, 28 martie, de la ora 10:00, are loc prezentarea lucrărilor din cadrul proiectului „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”.
La eveniment participă secretarul de stat, Constantin Saragea, prezent în locul ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care fusese anunțat inițial. De asemenea, și-a anunțat prezența George Sergiu Niculescu, președinte ANRE.
„Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde)”, transmite Primăria Constanța.
Valoarea totală a proiectului este de 742.921.672,15 lei cu TVA, din care 512.528.825,59 lei valoare eligibilă nerambursabilă din PNRR/buget de stat și 230.392.846,56 lei contribuție proprie din bugetul local.
Perioada de implementare a proiectului este 14.12.2022 – 30.06.2026.
UPDATE1:
Se vizitează șantierul.
„Termenul de finalizare al proiectlui este 30 iunie 2026. Anul 2026 va fi rezervat pentru punerea în funcțiune și probe”, a spus secretarul de stat.
Despre proiect a vorbit și președintele ANRE, George Sergiu Niculescu.
„Este o investiție și vreau să vă spun că, din punct de vedere personal, este o reușită pentru că este un proiect început de pe vremea când eram secreatr la Ministerul Energiei, și continuă astăzi. Am posibilitatea și șansa ca, în continuare fiind în serviciul public, să monitorizez buna desfășurare a acestui proiect, un proiect care va aduce în Constanța condiții de producere a agentului termic demnă de anul 2025-2026. După ani în care s-a produs agent termic în condiții nu tocmai eficiente, iată că orașul Constanța are șansa să beneficieze de această investiție. Costul la care se va produce gigacaloria va fi mult scăzut și atunci impactul pe bugetul primăriei va fi mai mic. Pe de altă parte, consumatorii din Constanța vor beneficia de gigacalorie la un preț scăzut, iar aceste turbine pot genera agent ternic prin arderea nu doar a gazului, ci și a gazelor regenerabile, deci capacitatea se poate califica și pentru alte forme de susținere cum sunt garanțiile de origine pentru cantități de energie produse din surse regenerabile. În momentul de față sunt 35.000 de consumatori racordați, în cazul în care serviciile vor fi eficiente, de calitate și la un preț corect, eu cred că oamenii se pot racorda la această formă de a se încălzi în case sau pentru activitîțile pe care le desfășoară ”, a spus George Sergiu Niculescu.
UPDATE 2:
Daniel Popa, director Termocentrale Constanța a luat cuvântul, în cadrul declarațiilor din timpul conferinței.
„Am organizat conferința de presă să arătăm stadiile din incinta noastră. Lucrurile evoluează, este un proiect important pentru orașul nostru. Este important pentru ca pentru prima dată în 30 de ani, efectiv se construiește”
Vergil Chițac face declarații, la rândul său.
„Întâlnirea marchează progresul electrocentrale. Îi mulțumim secretarului general și doresc să transmită mulțumirile și domnului Burduja. Va avea un impact asupra viitorului orașului. Această centrală nu este doar o investiție importantă, ci un pas spre viitor, fără emisii de noxe. Proiectul este de 512 milioane lei , prin PNRR.
Va fi alimentată cu gaz natural pentru început. Pe viitor vom avea un mix energetic de gaz natural și hidrogen lichid. Vom reduce emisiile de noxe și ne vom alinia obiectivele de neutralitate de mediu. Cu stadiul lucrărilor - suntem în grafic. Cazanele de apă caldă și de abur sunt în construcție. Echipele sunt gata să finalizeze această etapă anul acesta. Avariile și sistările s-au împuținat considerabil
Vreau să subliniez ăacest proiect reprezintă un angajament pentru transformarea într-un oraș modern ”.
Constantin Saragea l-a felicitat pe primarul Constanței, Vergil Chițac.
„Vă mulțumesc pentru invitație! Cu toate aceste realizări pe care le aveți la Constanța, domnule primar doresc să vă felicit pe dumneavoastră și echipa dvs”.
George Niculescu, președinte ANRE:
„Eram la palatul Victoria, cu domnul Ciucă, domnul Popescu și domnul primar Chiț.ANRE va aproba costul de producție al energiei, acordă autorizație și ANRE va acorda licența de exploatare a energiei când a fost semnat contractul. Scopul ANRE e foarte important in acest proiect. Ușa e deschisă pentru obținerea autorizației și licențelor. Sunteți bineveniți la sediu pentru a vedea cum putem rezolva aceste lucruri. Sunt peste 50 de persoane care lucrează pentru antreprenor. Ca și constănțean sunt foarte fericit că acest proiect este dus la bun sfârșit”, a transmis George Niculescu.
Claudiu Sârbu Crețu, director general Elcen, București spune că „cu cat mai mulți megawați puși în funcțiune, cu atât sunt mai bune șansele pentru un preț mai bun pentru cetățeni”
„Constanța este un model. Dacă fiecare reședință de județ ar fi avut un proiect la Constanța, ar fi fost bine pentru toată țara. Energia regenerabilă trebuie recuperată. Acest proiect este exact ceea ce este nevoie pentru a echilibra energia
Grupurile vechi, așa cum sunt și la București, pot fi pornite în două zile. Grupurile noi pot fi pornite în minute. Un răspuns excelent la nevoile energetice.
Alexandru Zală, manager proiect Elsac,o antreprenorul proiectului, afirmă că stadiul proiectului este de 14%
„Echipamentele au fost în totalitate contractate.Menționez ca motoarele termice care sunt atracția principală vor ajunge în site pe 17 noiembrie. Până atunci vom finaliza în proporție de 95% clădirea. Începând cu 2026 vom reuși să punem în funcțiune clădirea motoare iar cazanele de apă caldă vom avea în grafic să le punem în funcție anul acesta”.
Vergil Chițac vorbește de etapa 5 de modernizare a sistemului termic, unde există o porțiune importantă pe strada Nicolae Iorga, între bulevardul Alexandru Lăpușneanu și Mamaia, unde trebuie schimbată integral tubulatura. Acea rețea alimentează inclusiv Spitalul Județean Constanța.
Citește și
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prezent la Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii