Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:12 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Proiectul „Parada stradală” este prezentat în premieră la Constanța de artistul Mihai Mălaimare și Facultatea de Arte a UOC (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

23 Oct, 2023 14:12 1229 Marime text
Astăzi, 23 octombrie 2023, de la ora 14:00, Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius Constanța și maestrul Mihai Mălaimare prezintă, în premieră naţională proiectul unicat „Parada stradală”.
 
Cu acest prilej, are loc o conferință de presă la Sala Studio a Facultății de Arte, de pe bulevardul Mamaia nr. 124.
 
În sală sunt prezenți actorul Lică Gherghilescu și Daniela Vitcu, decanul Facultății de Arte. 

„Vom continua proiectul "Moștenirea". Mi s-a propus să merg mai departe, sa vin cu o nouă temă și am ales parada stradală. Este un eveniment unic în istoria României. După mine, parada stradală este alături de statuia vivantă apanajul actorului profesionist. Spectacolul are ca sorginte teatrul grecesc. Vom avea și un car alegoric. Costumele, carul alegoric și recuzita vor fi donate apoi facultății. Vor fi rostite texte din Euripide și Homer. Scenariul este pe jumătate gata. Am vrut să văd pregătirea copiilor, ca să văd cum voi acționa mai departe. Spectacolul presupune personaje importante din teatrul universal, teatrul antic. Este un spectacol care presupune parcurgerea unui traseu de 500 metri în care sunt momente fixe și momente în mers“ - a precizat Mihai Mălaimare

Artistul mai spune că această paradă va avea loc și la Timișoara și Sibiu. De asemenea, spune că va încerca să-l ducă și la Chișinău. De asemenea, mai precizează că una dintre temele de lucru ale studenților este interacțiunea cu publicul. 




DESPRE PROIECT

Conform comunicatului de presă, „Parada stradală” este, practic, o continuare a Proiectului „Moștenirea”, în contextul căruia, anul trecut, a fost experimentată tema „Statuii vivante”.

 „Este o extraordinară temă de pedagogie teatrală, una care pune actorul în situații dintre cele mai neașteptate și îl solicită la maximum, atât în ceea ce privește abilitățile sale ludice, cât și în cele care țin de asumarea unor mijloace de expresie specific. Realizarea sa solicită mai mult timp, mai multe antrenamente, iar plasarea sa în teritoriul exclusiv al artei actorului duce parada stradală în domeniul spectacolului teatral, al teatrului vorbit, intrând astfel în competiție cu orice alt tip de spectacol de interior.
 
„Parada stradală” reprezintă o întoarcere la mecanismele actanţiale ale teatrului antic, la tehnicile actoriceşti specifice comediei, la motivaţiile acesteia, suficient de puternice pentru a trece proba timpului şi la sinteza teatrului văzut „ca o tribună socială”. „În principiu, elementele forte ale paradei stradale, așa cum o gândesc și o voi realiza eu în cadrul acestui proiect sunt următoarele: imagini mari, costume supradimensionate, instalație de dimensiuni apreciabile, sistem de sunet, amplificare și generare de curent alternativ și posibile marionete uriașe. Actorii vor deveni beneficiari ai unor mijloace de expresie precum: dansul, cataligele, instrumentele de suflat, cantoul, tehnica rostirii amplificate (lavalieră sau microfon), mânuirea de marionete cu fir sau marionete uriașe, jonglerie, etc.”, a declarat artistul Mălaimare.

CITEȘTE ȘI: 


Facultatea de Arte a UOC și artistul Mihai Mălaimare prezintă proiectul unicat în premieră națională
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii