Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:08 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Ședință a Colegiului Prefectural la Constanța! Gradul de pregătire a școlilor pentru noul an școlar, pe ordinea de zi (GALERIE FOTO)

ro

28 Aug, 2024 14:03 648 Marime text
Colegiu Prefectural ConstanțaȘedința Colegiului Prefectural are loc astăzi în data de 28 august 2024, începând cu ora 14:00, în sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ.

Ordinea de zi a ședinței cuprinde următoarele puncte:

1. Prezentarea evoluţiei principalilor indicatori statistici ai judeţului Constanţa în anul 2023;

2. Prezentarea ajutoarelor de minimis acordate fermierilor;

3. Informarea privind gradul de pregătire al unităților de învățământ preuniversitar din județul Constanța pentru debutul anului școlar 2024 – 2025; 

4. Informarea privind:

- aplicarea Legii nr. 196/2016 referitoare la venitul minim de incluziune (VMI), acordarea de beneficii sociale;

- stabilirea dreptului conform Legii nr. 130/2020 coroborat cu Legea nr. 232/2020 care modifică și completează Decret-Lege nr. 118/1990;


5. Prezentarea Ghidului cetățeanului cu privire la obținerea avizelor, certificatelor, informațiilor eliberate de către Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, conform atribuțiilor legale;

6. Prezentarea modului de desfășurare a unor activități de monitorizare/verificare la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale organizate în județul Constanța, precum și modalitatea de organizare a activității de către Instituția Prefectului – Județul Constanța.

Subprefectul Șenol AliUPDATE. ora 14.00

Colegiul a fost deschis de subprefectul Șenol Ali. 


Monica Constantin prezintă principalii indicatori ai anului 2023 din punct de vedere al statisticii. Se înregistrează 21% scădere a cifrei de afaceri în industrie în 2023, 198.000 angajați aproximativ în anul 2023, locul 5 pe țară. Din punct de vedere al câștigului brut Constanța ocupă locul 11 pe țară. 

„Cel mai mare câștig se înregistrează în servicii și construcții, la 70% dintre angajați în servicii. 

De asemenea se înregistrează scăderi la porumb, secară și floarea soarelui din punct de vedere al culturilor agricole. 

Toate producțiile au înregistrat scăderi în 2023 față de 2022, datorita secetei și scăderii suprafeței cultivate. 

La turism, Constanța ocupă locul 2 după București, înregistrându-se o creștere cu 8,2% în 2023 al numărului de turiști. Acest trend se menține și în 2024.

S-au înregistrat 46.000 turiști străini în 2023 pe litoralul românesc, cei mai mulți din Germania și SUA, în total 1.573.000 de turiști.

1498 unități de cazare sunt înregistrate oficial. De asemenea traficul prin Portul Constanța în 2023 a fost de 9,8 milioane tone. 

5.540 de locuințe au fost finalizate în 2023 și au fost eliberate 1262 de autorizații de construire în 2023. 

Județul Constanța s-a situat în 2023-pe locul 12 la export și pe locul 8 la importuri.

În ceea ce privește starea socială, Constanța avea 749.774 locuitori în 2023 iar la 1 ianuarie 2024 deja județul a pierdut o mie de locuitori.

În 2023 s-au înregistrat scăderi la cabinete de medici de familie și farmacii și creștere la cabinete medicale de specialistate.

Numărul medicilor în 2023 a crescut cu 11% și a scăzut numărul medicilor de familie cu 1%. 

De asemenea numărul de spectatori în cultură a crescut cu 52%, fiind înregistrat un număr de 139.000 spectatori, cel mai mare număr din ultimii 15 ani la toate evenimentele organizate. 

Tot în 2023 s-a înregistrat un număr de 6263 de șomeri, dintre care peste 4000 sunt femei, iar restul bărbați

Aproape 150.000 de pensionari contributivi au pensie medie de aproximativ 2137 lei pe luna și 2.300 lei/ luna de agricultura,  cu 762 lei pe luna. Pensiile sunt medii“ - a precizat Monica Constantin.

În continuare sunt prezentate ajutoarele de minimis acordate fermierilor. 

Prof Mihai Sorin, inspectorul general al ISJ ConstanțaInspectorul general școlar, prof. Mihai Sorin va prezenta gradul de pregătire al unităților de învățământ preuniversitar din județul Constanța pentru debutul anului școlar 2024 – 2025.  

„În ceea ce privește situația școlilor, aceasta este dinamică pentru că urmează să avem numiri prin detașare atât pentru directorii de școli, cât și pentru inspectorii școlari. Unele detașări încetează pe 31 august.

Planul de școlarizare este în curs de realizare pentru că în prima săptămână din septembrie se vor rezolva cazurile speciale pentru clasele pregătitoare.

Îmbucurător este faptul ca avem 9 unități de învățământ care se află în reabilitare și vom identifica soluții/spații adecvate pentru ca acești elevi să își desfășoare activitatea.

În 371 de unități de învățământ s-au făcut acțiuni de igienizare, iar în alte 160 se vor realiza până pe 9 septembrie.

De asemenea 61 de unități de învățământ au paza proprie, 149 au cu firma de paza specializata, 210 și cu supraveghere video , iar în 88 de unități exista deficit la acest capitol. 

Referitor la autorizarea ISU, dacă vorbim despre clădiri nu avem situații în care școlile să nu fie autorizate de ISU, fie nu necesită. Dacă vorbim despre ateliere și alte tipuri de clădiri, acolo vom verifica datele. În cinci unități de învățământ a fost nevoie sa intermediem comunicarea cu directorii pentru a asigura spații pentru elevii de la pregătitoare peste ce aveau la dispoziție în ceea ce privește spațiile. Nu sunt probleme pe această zona în acest moment“ - a precizat prof. Mihai Sorin. 

Col. dr. ing. Mihail-Cristian Amarandei, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“În continuare ia cuvântul Col. Mihail Cristian Amarandei, Inspector șef la ISU "Dobrogea" . 

„În ceea ce privește securitatea la incendiu în școli, la nivelul județului, cifrele fac referire la 738 de clădiri unităților de învățământ 76 au autorizație, iar 537 nu necesită. 157 de clădiri sunt fără autorizație la incendiu. În ceea ce privește solicitări de emitere avize în 2024 am avut 24 de solicitări, fiind emise 17.

Referitor la autorizațiile la incendiu, au fost acordate 11, acordate 2, respinse 4 și restul necesită completări. Au fost aplicate 29 de amenzi în cursul anului școlar trecut pe partea astea de securitate la incendiu în școli.

În această săptămână a fost demarată activitatea de verificare a unităților din tot județul în programul anual. 

Pe 13 septembrie va fi ziua pompierilor și urmează o serie de activități“ - a menționat Col. Mihail Cristian Amarandei, Inspector șef la ISU "Dobrogea" 

Ramona Iliuță, DSP ConstanțaÎn continuare ia cuvântul Ramona Iliuță, din cadrul DSP Constanța. 

„14 unități de învățământ sunt neautorizate de DSP, 3 nu au primit autorizație pentru că nu au apă curentă.

Este vorba despre grădinițele din Cetatea și Lezpezi și scoala primara din Lespezi. 

Alte 3 unități nu au circuite funcționale în conformitate cu normele legale. 

Sunt mai multe școli și grădinițe din judet care nu au suficiente grupuri sanitare. Urmează în următoarea perioadă să fie efectuate controale ale DSP“ - a precizat Ramona Iuliuță.  

Urmează la cuvânt Corina Ivanciu, director executiv  la DSVSA Constanța. 

„218 de unități de alimentație sunt verificate. După ce va începe anul școlar vor fi verificate și blocurile alimentare acolo unde sunt astfel de blocuri alimentare“ - a menționat Corina Ivanciu. 

Prefectul Județului Constnața, Silviu CoșaPrefectul Județului Constanța, Silviu Coșa ia cuvântul pentru a vorbi despre activitatea de monitorizare a instituției Prefectului

„Activitatea de monitorizare se desfășoară anual pe parcursul a minim 2 vizite în care se analizează organizarea și funcționarea serviciilor publice deconcentrate și pe de altă parte, activitatea derulată de acestea. Vizitele de monitorizare se stabilesc în urma consultării cu conducerile instituției vizate. După fiecare vizită de monitorizare se vor face punctaje“ - a precizat prefectul Silviu Coșa


Aceasta este anexa 1 la hotărârea 3 din 28.08.2024 care se supune astăzi votului în Colegiul Prefectural. 

Anexa 2 din hotărâre



Hotărârea a fost votata cu unanimitate de voturi

Citește și: 

Colegiul Prefectural. Stadiul pregătirii plajelor pentru sezonul estival 2024 și aplicarea dispoziții Schengen în România, pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii