Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:29 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Universitatea Ovidius Constanța derulează proiectul Ovidius Cyber Cloud. Detalii despre obiective și rezultatele vizate

ro

28 May, 2021 10:58 2356 Marime text
  • Proiectul „Ovidius Cyber Cloud” este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014 – 2020 şi are drept obiectiv realizarea unei infrastructuri moderne de centru de date de tip cloud pentru calcule științifice de înaltă performanță, stabilirea procedurilor de operare și administrare ale centrului de date, atât din punct de vedere tehnic, cât și economic.

Universitatea „Ovidius” din Constanţa derulează proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de calcul numeric a Universităţii Ovidius din Constanţa, pentru modelare numerică, simulare şi procesare de structuri masive de date prin realizarea unui Centru de Date de tip Cloud”, acronim Ovidius Cyber Cloud, nr. contract 252/29.05.2020, cod MySMIS 124984, Program Operaţional Competitivitate, Axa prioritară – Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor, tip proiect: Proiect de Tip Cloud şi Infrastructuri Masive de Date.
 
Proiectul este prezentat în cadrul unei conferințe de presă susținute de prof. dr. ing. Eden Mamut, prorectorul Universității Ovidius Constanța, Alexandru Bobe și Mihnea Dulea, directorul infrastructurii, a centrului de date din cadrul Institutului pentru Inginerie și Fizica Nucleară de la Măgurele. Astfel, sunt prezentate obiectivele și rezultatele așteptate ale proiectului, precum și detaliile legate de oportunități și perspective care vor rezulta în urma acestui proiect pentru studenți și cadrele didactice, dar și pentru partenerii Universității „Ovidius” din Constanța.
 

„Proiectul constă în dezvoltarea unui Centru de Date, cu toată infrastructura hardware și software aferentă, racordarea la utilități și la rețeaua de calcul a Universității Ovidius Constanța, fiind astfel utilizat de toate colectivele de cercetare, cât și pentru activitățile didactice în care se folosesc structuri de date masive. Prin dezvoltarea acestei infrastructuri, Universitatea Ovidius Constanța își propune să devină un nod regional pentru zona Mării Negre și să participe la proiecte de mare anvergură la nivel european. Proiectul marchează un moment important și anume că digitalizarea devine o componentă fundamentală în societatea de astăzi“- prof univ. Dr. Ing. Eden Mamut.

 
Acesta a menționat că nu se poate lucra astăzi fără să avem platforme digitale care să integreze tot felul de elemente.
 

„Vom fi din ce în ce mai obișnuiți cu roboții digitali. Acest proiect a fost inițiat în urmă cu mai bine de trei ani. S-a relansat toată procedura de evaluare și practic anul trecut s-au semnat contractele de finanțare. Sunt și alte proiecte similare în centrele universitare. Se realizează o bază de plecare într-o astfel de practică de digitalizare. În acest centru de date existând capacitate de stocare de date cu ajutorul căreia să se dezvolte activități de educație, servicii, inovare și cercetare științifică. Practic este un calculator la o scară mult mai mare. Sistemul va include noduri de procesare cu zeci și sute de procesoare, dar și capacități de memorare și stocare ale acestor date“ – a mai precizat prof univ. Dr. Ing. Eden Mamut. 


La rândul său, lect.univ.dr. Alexandru Bobe, prorectorul Universității Ovidius Constanța, a precizat că „această inițiativă este o parte din imaginea mare la nivel european de centre de inovare digitală.

„Noi, Universitatea Ovidius Constanța, avem un astfel de centru și intrăm acum în acest an în competiție europeană. Aceste centre au menirea să ofere servicii de cercetare, de hardware“ - a precizat lect.univ.dr. Alexandru Bobe. 

Mihnea Dulea, directorul infrastructurii, a centrului de date din cadrul Institutului pentru Inginerie și Fizica Nucleară de la Măgurele a adăugat că sunt investiții masive la nivel european, proiecte dedicate cercetătorilor și care aduc inovație.

„Este o oportunitate excelentă de a folosi fondurile europene pentru Știință“ - a adăugat Mihnea Dulea. 


Proiectul „Ovidius Cyber Cloud” este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014 – 2020 şi are drept obiectiv realizarea unei infrastructuri moderne de centru de date de tip cloud pentru calcule științifice de înaltă performanță, stabilirea procedurilor de operare și administrare ale centrului de date, atât din punct de vedere tehnic, cât și economic.
 
Implementarea proiectului se realizează la Institutul pentru Nanotehnologii și Surse Alternative de Energie, de către un colectiv interdisciplinar de cadre didactice și cercetători, coordonat de prof. dr. ing. Eden Mamut.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii