Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:28 06 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE Text Viața lui George Enescu, surprinsă în portrete într-o expoziție organizată la Constanța (FOTO)

ro

06 Nov, 2024 17:07 203 Marime text
Sursa foto: Ziua de Constanța



 
  • Muzeul Național „George Enescu” și Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” prezintă publicului expoziția foto-documentară „George Enescu. Portrete”.
 
Găzduită în foaierul Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, Bulevardul Ferdinand, nr. 56, Constanța, expoziția „George Enescu. Portrete” aduce în prim plan imagini ale muzicianului din diverse etape ale vieții sale.

 „Personalitatea artistică a lui George Enescu s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor. A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani. Între anii 1888-1894 a fost elev la Conservatorul din Viena, apoi şi-a continuat studiile la Conservatorul din Paris (1895-1899). Debutul său componistic a avut loc în data de 6 februarie 1898, la Concertele Colonne din Paris, cu Poema Română, op. 1. În timpul Primului Război Mondial, muzicianul a susținut recitaluri și concerte ca violonist, dirijor, pianist, a compus și a prezentat opusuri proprii în primă audiție, angajându-se necontenit în activități de binefacere, cântând nu doar în sălile obișnuite, ci și în locuri inedite, pe front sau în spitalele pentru răniți.

Creația enesciană constă în 33 de lucrări cu număr de opus ce acoperă toate genurile muzicale, culminând cu Opera Oedip. Compusă pe un libret de Edmond Fleg, ea a fost prezentată la Opera Mare din Paris în data de 13 martie 1936, premieră soldată cu un succes răsunător.

În anii crunți ai celei de-a doua conflagrații mondiale, George Enescu revine în țară, unde rămâne până la plecarea sa definitivă, din 1946. Așa cum s-a întâmplat și în timpul Marelui Război, el și-a slujit țara cu armele sale: ”pana, bagheta și vioara”, fiind prezent constant în viața muzicală românească.

Muzicianul a susținut numeroase concerte atât în Europa, cât și pe continentul american. Referitor la cariera sa pedagogică, se poate afirma că el a influențat un număr semnificativ de interpreți. În calitate de profesor, George Enescu i-a avut ca discipoli pe violoniștii Yehudi Menuhin, Christian Ferras, Ivry Gitlis și Arthur Grumiaux”, menționează comunicatul de presă al Centrului „Teodor T. Burada”. 
Realizată de Adina Sibianu și Irina Nițu și pusă în pagină de graficianul Horia Nițu., expoziția este deschisă publicului în perioada 6- 15 noiembrie 2024, zilnic, între orele 12,00 - 20,00  intrarea fiind liberă.

 
Vernisajul are loc miercuri, 6 noiembrie 2024, la ora 17,00, la sediul Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”. Prezintă lector univ. dr. Andreea Bratu.

UPDATE:

La eveniment este prezent și Costin Scurtu, de la Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I Filiala Constanța.

Andreea Cosma din partea Centrului Burada deschide evenimentul. Aceasta dă citire mesajului directorului Centrului Burada, Laura Stroe.


Andreea Cosma


Costin Scurtu este invitat la pupitru.
Costin Scurtu


„Aducem povestea marelui George Enescu la Constanța. Vă pot spune că George Enescu este un adevărat român, un adevărat patriot. În timpul Primului Război Mondial, și-a luat vioara și mergea în spitalele de campanie. Orfanii din Primul Război Mondial au fost jertfa din Al Doilea Război Mondial. Și George Enescu a fost alături de ei cu vioara și a încercat să transmită că nu este nevoie de războaie.    

Ultimul loc pe care l-a văzut George Enescu a fost Constanța. Povestea lui este fascinantă. Un român printre străini. Muzica lui era pentru toți”, spune Costin Scurtu.

 Ia cuvântul Andrei Neagu.

Andrei Neagu

Vorbește despre piesa aflată lângă el.

„Am descoperit piesa acum o lună în depozitul unui anticar. Ilustrează o alegorie extrem de interesantă.  Am putea să sintetizăm povestea acestei lucrări cu fraza: atunci când tunurile încep să tragă, muzica tace. ”


Andreea Bratu ia cuvântul.

Andreea Bratu

„Muzica lui Enescu reprezintă Everestul pe care orice muzician de orice naționalitate îl poate urca. Enescu rămâne artistul cetățean care în vremuri de restriște a însuflețit și alinat mii de oameni în suferință. Numele lui se leagă de Festivalul care ii poartă numele care reprezintă cel mai mare eveniment internațional al României”.

Andreea Bratu prezintă panourile ce reprezintă o incursiune în viața muzicianului.









Citește și
Expoziție foto-documentară despre George Enescu la Constanța


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii