Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:22 12 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT+VIDEO Casa de Pensii Constanța, conferință de presă. Scade vârsta standard de pensionare! Vezi în ce condiții

ro

12 Sep, 2024 14:08 340 Marime text
Sursa foto: Ziua de Constanța
  • În urma aplicării legii nr.360/2023 Casele Județene de Pensii din toată țara au emis deciziile de recalculare a pensiilor.
 
Astăzi, 12 septembrie a.c., la sediul Casei Județene de Pensii Constanța are loc o conferință prezentată de directorul adjunct al  acesteia. Subiectul  conferinței este legea pensiilor intrată în vigoare în 2024. 
 
În urma aplicării legii nr.360/2023 Casele Județene de Pensii din toată țara au emis deciziile de recalculare a pensiilor.
 
La Constanța majoritatea deciziilor au fost trimise către pensionari. Directorul Casei Județene de Pensii Constanța,  declara în urmă cu câteva zile că personalul instituției a stat la dispoziția celor care au avut nelămuriri cu privire la recalcularea pensiilor.
 
În județul Constanța sunt 149.586 de pensionari. Dintre aceștia, la 80% le-au crescut pensiile.
 
Ce spune directorul ajunct al instituției despre stadiul dosarelor de recalculare


Mihaela Daniela Lazăr, directorul adjunct al instituției, a explicat că potrivit noii legi, „rămân 4 categorii de pensii în loc de 5 cum prevedea legislația anterioară“
Cele patru categorii sunt:Pensia pentru limita de varsta, Pensia anticipată (vechea pensie anticipată parţială se transformă în pensie anticipată), Pensia de invaliditate, Pensia de urmas.

„O persoană ce a depășit stagiul complet de cotizare CONTRIBUTIV cu cel puțin 5 ani poate ieşi la pensie de limită de vârstă cu 5 ani înainte de implinirea vârstei standard“, a completat directorul adjunct al instituției.

O noutate în noua lege este aceea că beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensia de invaliditate in situaţia diminuării capacităţii de muncă.
 
Şi invers, beneficiarul unei pensii de invaliditate poate opta pentru pensia anticipată dacă îndeplinește condiţia de stagiu complet de cotizare contributiv. 
 
Reducerea vârstei standard de pensionare pentru creșterea copiilor
 
„Acesta este condiţionată de realizarea stagiului complet de cotizare contributiv! Reducerea este de 6 luni pentru fiecare copil născut și crescut până la 16 ani, inclusiv pentru copiii adoptați și crescuţi pe o perioadă de cel puțin 13 ani. Reducerea poate fi de maxim 3 ani şi 6 luni pentru 7 și mai mulți copii”, spune directorul adjunct, Mihaela Daniela Lazăr.
 


 
Citește și: 

Ce spune Casa de Pensii Constanța despre sutele de contestații la deciziile de pensionare de pe rolul Tribunalului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii