LIVE Text+Video Suită de întâlniri „Despre carte și spiritualitate. La început a fost cuvântul”. Părintele Moșteanu susține, azi, prima conferință (FOTO)
LIVE Text+Video: Suită de întâlniri „Despre carte și spiritualitate. La început a fost cuvântul”. Părintele
18 Nov, 2024 16:01
ZIUA de Constanta
797
Marime text
- Începând de azi, 18 noiembrie, Părintele Marius, se va întâlni, lunar, în aula Bibliotecii Județene „I.N. Roman” din Constanța cu numerosul său auditoriu, pentru a susține o suită de întâlniri, cu tema „Despre carte și spiritualitate. La început a fost cuvântul”.
„Dintre cărți, rafturi și bucurie, zâmbește un copil copleșit de amintirea emoțiilor primelor acorduri de liniște acompaniate de finul scârțâit, ca un scâncet de copil răsfățat, al unui ascensor de cărți desprinse din tăcerea depozitului spre freamătul curiozității cititorului. Un copil trecut printr-o adolescență în căutarea unui rost, devenit un adult preocupat să se întreacă în cursivitatea slovelor, vine să vă zugrăvească despre Cărți, Cetate și Cuvânt, poveștile dintre Coperțile încă nedeschise ale imaginației din voi”, astfel se descrie Marius Moșteanu.
Părintele Marius din 1998, predă Muzica bisericească și ritual la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța și din 1995 este preotul paroh al Bisericii Sfântul Nicolae Vechi.
Marius Moșteanu va povesti despre copilul de 14 ani care se pregătea de admiterea în treapta I de liceu la prima specializare de informatică, înființată în anul 1980 la Constanța, dar care avea să descopere pe str. Muzeelor 23 un „nou altar”. La finalul conferinței, părintele Marius va răspunde la întrebări.
Participanții la conferință au primit și un mic chestionar cu urmatoarele intrebări:
1.Cum poate fi revitalizată biblioteca publică, in ziua de astăzi, cănd informaţia se găseşte la un clic distanţă?
2. Ce gen de cărţi preferați să citiți?
3. Cărţi fizice sau electronice?
4. Când aţi împrumutat cărţi de la bibliotecă?
5. Este prima participare la o conferinţă susţinută de un preot?
6. Ce subiect v-aţi dori să fie abordat de Părintele Marius intr-o conferinţă viitoare?
Următorul eveniment va avea loc pe 9 decembrie - „Colindul de Crăciun. De la urare la stare”.
UPDATE:
Aula Bibliotecii Județene este neîncăpătoare de constănțenii care au venit la prima conferință susținută de preotul Marius Moșteanu.
La eveniment este și un interpret pentru persoanele surdo-mute.
„Propun sa încep întâlnirea de azi cu un moment de reculegere. Avem bibliotecari, tipografe, zetari care nu mai sunt, de aceea tăcerea este prețioasă", a spus în debutul evenimentului părintele Moșteanu.
„Eu sunt în slujba cetății. Există oameni care cunosc un preot în diverse situații: unii de la biserică, alții de pe stradă, cu unii sunt vecini. Dar cu toții suntem cetățeni. Ma aflu aici în calitate de bunic. Foștii colegi m-au chemat la bibliotecă să vorbesc despre reciclare. Am venit cu nepoțica mea, care a stat două ore în sala de lectură. Și iată sunt aici ca să vorbesc despre bibliotecă prin ochii unui copil de 14 ani", a dezvăluit părintele.
„În copilărie, am venit cu sora la bibliotecă, ca să ne adăpostim până începem să facem meditațiile cu profesorul de matematică Dumitrescu. Am reușit să obținem niște permise, chiar dacă nu aveam buletin. În bibliotecă m am întâlnit cu liniștea. Apoi am reîntâlnit liniștea în altar!", mai spune părintele Moșteanu.
„În Sala de lectură, citeam două-trei cărți timp de două ore. Dar luam și ceva umoristic. Liftul care anunța că vin cărțile, mă urmărește și acum. Semăna cu un scâncet de copil. Aș vrea să fac un concert de colinde în care să includ și acest sunet, care spintecă tăcerea", continuă șirul amintirilor părintele Marius Moșteanu.
UPDATE 2:
„Liftul a rămas cu mine și când am fost funcționar. Liftul cu care veneau cărțile. Și tăcerea...", adaugă Marius Moșteanu
I.N. Roman și-a donat colecția de cărți Bibliotecii. Ulterior, biblioteca a fost botezată I.N.Roman în semn de apreciere și respect.
„Acesta este duhul Bibliotecii. Atât timp cât nepoțica mea de 9 ani a vrut să vină cu mine la bibliotecă în sala de lectură, înseamnă că biblioteca trăiește" continuă părintele.
UPDATE 3:
„În viață trebuie să alegi între a fi și a avea! Despre asta este vorba în bibliotecă. Venind mai des aici, am văzut studenții care se pregăteau de licență, unii rezidențiat. În bibliotecă se află cărți de specialitate, dar și cărți care creează destine, care ajută oamenii să devină ce trebuie să fie. Vreau să fac cunoscută biblioteca tuturor constănțenilor!" , a subliniat părintele.
Părintele Moșteanu mai dezvăluie că a cunoscut oameni deosebiți, dar și șoaptele copiilor, care se întrebau dacă vor scrie și ei o carte.
„Din păcate, nu toată lumea știe despre bibliotecă. Sunt instituții care trebuie să primească dragostea altor instituții. Eu reprezint biserica. Am avut azi un lucru extraordinar. L-am vizitat pe actorul Lucian Iancu, care mi-a spus că m-a visat. Încă de când eram copil l-am văzut în filme. Întâlnirea de azi a fost ca un destin: el s a întâlnit cu tinerețea lui, iar eu m-am întâlnit cu copilul din mine", spune părintele.
„Acum când avem totul la dispoziție, ne-am întrebat vreodată dacă ne este dor să rasfoim o carte?", întreabă părintele Moșteanu.
Cuvântul schimbă ceva prin perspectiva prin care vedem cuvântul", mai spune preotul.
UPDATE 4:
Conferința continuă cu întrebările pe care cei prezenți le adresează părintelui Marius Moșteanu.
„Gândiți la cuvintele pe care le spuneți. Aveți grijă la cuvintele și literele pe care le spuneți! ", le-a transmis Marius Moșteanu celor prezenți la eveniment. „Prezența mea aici este pentru că instituțiile au nevoie de ambasador. Vreau sa fiu un ambasador al bisericii!", mai susține părintele Marius Moșteanu.
„A fi și a avea nu se exclud unele pe altele. Învățați să dati din ceea ce aveți. Aceste verbe îl ajută pe om să crească. A fi și a avea sunt cele două aripi pe care le avem pentru a crește. Când nu poți să ai, ești!", a mai menționat preotul.
„Un tânăr citește, dar nu-și dă seama. Dacă ești în stare să citești când intri în localitate, mintea deja vrea să facă asta, adică să citească. Vulnerabilitea este definiția mea. Este cel mai frumos lucru. A trăi în nesiguranță este cel mai sigur mod de viață!
Îmi place să recitesc cărțile. La o altă vârstă, citești cărțile cu alți ochi. Citesc cărți ca să le povestesc altora. Unele cărți mi-au dat dorința de a mă schimba!", mai povestește preotul.
„Voi face și cărți de povești!”, a promis părintele.
Părintele Marius Moșteanu a readus în atenție copilul interior al fiecăruia din noi.
„Nu uitați de copilul din voi! Ați ajuns mari. V-a folosit la ceva?", i-a indemnat pe cei prezenți preotul Marius Moșteanu.
„Mi-am promis ca atunci când am să pot să fac curat în sufletul unui om, atunci merit să fiu preot! Meseria unui om este ceea ce nu-i poate fura un hoț. Fiți cineva! Străduiți-vă să fiți cei mai buni în meseria pe câte o aveți! Cărțile care m-au influențat sunt oameni de pe stradă", mai dezvăluie părintele.
Părintele mai vorbește și despre relația cu Dumnezeu.
„Cum ne raportăm la Dumnezeu, așa ne raportam și la alții. Dumnezeu ne iubește ca să ne mântuiască. Iubirea față de Dumnezeu ne învață să ne iubim aproapele. Tot ce înseamnă relația noastră cu divinitatea se transpune în relația cu ceilalți. Dacă vreau să transmit ceva bun, trebuie să cultiv acest lucru în mine!" , a mai spus părintele.
UPDATE 5:
„În seara asta, am făcut biserica aici! Când un împărat întră intr-un circ, circul devine palat!", continuă părintele.
„Nu pot să cred că există un om care să nu aibă ceva în sufletul lui. Doar că nu a știut nimeni să-l descopere. Nu există un om care să nu aibă ceva frumos! ", a transmis în continuare Marius Moșteanu.
„Transmiteți copiilor din ceea ce știți. Credința se află dincolo de carte. Se află în duhovnici, în biserică, în fiecare din noi. Luați din cărți partea de tăcere dintre cuvinte. Rescrieți cărțile de credință și doar după aceea să le predați copiilor", a mai spus părintele Marius Moșteanu la final.
Citește și
Azi, Părintele Marius Moșteanu, la prima conferință găzduită de Biblioteca Județeană "I. N. Roman" din Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii