Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:32 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Ziua Protecției Civile marcată la ISU Dobrogea. Ce activități sunt pregătite (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

28 Feb, 2024 11:36 987 Marime text

În fiecare an, în România, data de 28 februarie marchează celebrarea Zilei Protecției Civile.

Cu această ocazie, la Detasamentul de Pompieri Palas este organizată o instruire privind măsurile de prim ajutor de bază. 

UPDATE: ora 12.20

Ciocea Florin, din cadrul ISU Dobrogea a precizat că începând din acest an au mai fost instituite două poligoane de antrenament în cadrul ISU Dobrogea. 



Protecția civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, având caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate în România potrivit legii nr. 481/2004, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.   
 
În țara noastră, Protecția Civilă a luat ființă în anul 1933, pe 28 februarie, când Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468, prin care se aproba Regulamentul de Funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene. Scopul acestuia era acela de a limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populației și resursele teritoriului, fie asigurându-le protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor.
 

În anul 1933, sarcinile de apărare pasivă au fost atribuite Ministerului de Interne, până în acel moment, de ele ocupându-se Ministerul Apărării Naționale. Această trecere a fost considerată oportună din motive ce țin de degrevarea armatei de astfel de atribuții care, având în vedere condițiile de atunci, trebuiau dimensionate la proporții de masă și asigurate cu personal care are legături directe cu populația civilă.
 
Conceptul de protecție civilă a trecut de la „apărare pasivă” la „apărare local antiaeriană” în 1952, iar în anul 1978, apărarea local antiaeriană a fost denumită apărare civilă, urmând ca în 1994 să apară în mod oficial denumirea de „protecție civilă”. 
 
În prezent, activitățile de protecție civilă se desfășoară în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, structură specializată subordonată Ministerului Afacerilor Interne și încadrată cu militari și civili. Aceasta s-a înființat în 15 decembrie 2004, prin Hotărârea Guvernului României nr. 1490, după fuzionarea Comandamentului Protecției Civile cu Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari (Departamentul Național de Pompieri).
 
Dacă în data de 28 februarie se sărbătorește Ziua Protecției Civile din România, pe 1 martie este celebrată Ziua Internațională a Protecției Civile, eveniment mondial stabilit în anul 1972, printr-o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite.

Citește și: 


Exercițiu de alarmare publică la Constanța, de Ziua Protecției Civile! Ce semnificație au semnalele de alarmare acustice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii