Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:21 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO. Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni „Această moțiune de cenzură mi se pare neavenită“

ro

19 Aug, 2020 18:02 1541 Marime text

În aceste momente, Președintele României, Klaus Iohannis, susține la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.

Am discutat cu liderii europeni în principal despre situația din Belarus. În intervenția mea am subliniat că fraudarea alegerilor, reprimarea protestelor și tratamentul inuman al cetățenilor nu pot fi lăsate fără un răspuns al UE. Am subliniat că este nevoie de investigarea transparentă a abuzurilor.  Trebuie luate măsuri suplimentare din partea UE, inclusiv adoptarea de sancțiuni pentru violențe și fraudarea alegerilor. Este extrem de importantă inițierea unui dialog real între autorități și protestatari.

Este singura soluție pentru realizarea unei tranziții pașnice. Trebuie să evaluăm în profunzime relațiile UE - Belarus pentru a identifica cele mai bune măsuri.

Aș vrea să fac o mențiune în legătură cu situația din Mali. Avem, noi, România, 120 de militar, și aș vrea să transmit  că aceștia sunt în siguranță în acest moment, în ciuda tensiunilor create de lovitura de stat. Urmărim evoluția evenimentelor cu mare atenție și suntem pregătiți să reacționăm dacă va fi cazul.

Întrebarea 1, despre moțiune

Dați-mi voie prima dată să vă spun că această moțiune de cenzură mi se pare neavenită din motive foarte simple și clare. Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică, nu vii din opoziție să depui moțiune. Asta arată doar că acest partid, care a depus moțiunea, PSD, nu este doar cinic, asta am mai stabilit-o cu legea carantinei, ci și iresponsabil.

Nu poți să vii în plină pandemie să dai jos guvernul numai așa, să arăți propilor alegători că mai este acolo. PSD nu are soluții pentru România, pentru români, ci pentru baronii care suferă, deconectați de resursele publice. Pe lângă asta, există dubii în spațiul public cu privire la constituționalitatea acestui demers. Nu s-a depus niciodată în vacanță parlamentară, în sesiune extraordinară. Specialiștii spun că este discutabil, alții spun că este fezabil. După părerea mea, trebuie discutat, iar moțiunea este neavenită.

Întrebarea 2, despre majorarea pensiilor și dublarea alocațiilor

Nimeni nu și-a dorit această epidemie care, global, s-a dezvoltat în pandemie. Absolut nimeni nu cred că și-a dorit o criză economică în România. Dar, această epidemie a venit și, în consecință, și criza economică. Aici suntem și aceste lucruri trebuie rezolvate. În paralel, evident că toată lumea vrea să câștige mai bine, și guvernanții vor să dea mai mulți bani oamenilor.

Dar, nu este posibil să împarți bani care nu există. Este clar că nu se pot mări cheltuielile, esteu n lucru simplu de calculat. Totuși, am spus de la bun început și mă bucur că, în PNL, sunt politicieni de aceeași părere, că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru epidemie și recesiune. Cu toate că marea majoritate a experțiolor au repetat că nu se pot majora nici pensiile, nici alocațiile, am solicitat guvernului să caute soluții să le majoreze. Și iată, au venit cu majorarea alocațiilor în etape, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși, în ciuda specialiștilor. Nu vorbim de altceva, este o majorare atât cât s-a putut acum. Mai încolo, când își revine economia, se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare.

 

Întrebarea 3 despre cum ar reacționa Iohannis la un caz de coronavirus, dacă ar mai fi profesor

Evident, atunci când un elev acuză simptome, trebuie trimis la medic. În situația unei epidemii, cu atât mai mult. Este, însă, foarte clar, ca să mergem un pic mai departe, că școala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea școlii, toți bucuroși. Nu se vor aduna, dar școala trebuie să înceapă. Este inadmisibil să avem o generație pierdută. Deja se vorbește despre prevenirea generației pandemiei. Copiii trebuie să meargă la școală. Pentru a face posibil acest lucru, este nevoie de regulamente speciale pentru epidemie, iar la această lucrează ministerele. Proiectele se discută și, într-un timp scurt, vor fi aprobate și făcute publice. Lumea să nu-și imagineze că va fi o carte groasă de reguli. Nu, sunt aceleași, masca, igiena și distanța.


Întrebarea 4, despre protestul HoReCa
 

Noi înțelegem foarte bine această preocupare din zona HoReCa și trebuie să admitem că este sectorul cel mai grav lovit. Pentru a venit în sprijinul întreprinzătorilor din zona horeca, guvernul a aprobat deja scheme de ajutor. Însă, trebuie să fim foarte sinceri, este vorba despre sănătatea publică a întregii populații. În condițiile în care numărul de bolnavi crește în fiecare zi, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile. Până când nu reușim să ajungem la un număr mic de cazuri, deci o descreștere consistentă a epidemiei, nu vor fi alte măsuri de relaxare, dar, în contrapartidă, guvernul va veni cu măsuri de sprijin.

Întrebarea 5, despre Belarus și o posibilă invazie a Rusiei

Noi înțelegem foarte bine această preocupare din zona HoReCa și trebuie să admitem că este sectorul cel mai grav lovit. Pentru a venit în sprijinul întreprinzătorilor din zona horeca, guvernul a aprobat deja scheme de ajutor. Însă, trebuie să fim foarte sinceri, este vorba despre sănătatea publică a întregii populații. În condițiile în care numărul de bolnavi crește în fiecare zi, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile. Până când nu reușim să ajungem la un număr mic de cazuri, deci o descreștere consistentă a epidemiei, nu vor fi alte măsuri de relaxare, dar, în contrapartidă, guvernul va veni cu măsuri de sprijin.


Întrebarea 5, despre ce le-ar transmite Iohannis părinților care nu-și verifică copiii


 

În primul rând, nu trebuie să ne formalizăm prea tare, dar, în toți anii în care am fost la catedră, am văzut că părinții sunt preocupați de sănătatea copiilor. Evident, în epidemie părinții vor urmări starea de sănătate a copiilor. Îi încurajez pe toți să-și trimită copiii la școală dacă sunt sănătoși. Este simplu. Nu trebuie să căutăm soluții birocratice, dar fiecare trebuie să-și asume rolul care-i revine.


Întrebarea 6, despre litoral

Este vară, după un an foarte greu, iar lumea vrea concediu. Este ușor de înțeles și cred că este bine ca românii să meargă la munte, la mare, oriunde își doresc. Însă, nu este o vară ca oricare altă vară și trebuie măsuri de precauție. Aceleași măsuri simple, care ajută foarte, foarte mult. Am citit un studiu care arată, totuși, că purtarea măștii poate să prevină până la 80% din infecții. Iată o piesă simplă care, cu siguranță, ne ajută foarte mult. Distanțarea este tot la fel de importantă.

Deci, recomand românilor să meargă la munte, la mare, oriunde-și doresc, dar să respecte aceste măsuri absolut necesare, pentru a se proteja pe ei și pe ceilalți.

Întrebarea 7,  despre alegeri


 Deocamdată, nu avem niciun motiv să credem că numărul de infectări crește exponențial, dar situația este fluidă și trebuie să urmărim atent evoluția. Din acest motiv, nu pot să vă spun nici eu, nici premierul, nici ministrul Sănătății, care va fi situația. Dar, cu toții sperăm să se reducă numărul de infectări noi zilnice, să avem posibilitatea să declarăm măsuri care fac alegerile sigure.

Deci, în condițiile în care lucrurile merg rezonabil mai departe, sunt de părere că se pot organiza alegeri. Încă o dată, nu vor fi nici acestea ca până acum. Se va purta masca, se va sta la distanță, vor fi reguli speciale, dar ușor de respectat.

Întrebarea numărul 8, despre primarii PSD

 Nu le-am girat, știți și dumneavoastră. M-am exprimat și săptămâna trecută împotriva traseismului politic. Nu am girat acest lucru, nu intenționez să o fac. Sunt împotriva traseismului, iar acei primari care au trecut de la un partid la altul nu trebuie să-mi explice mie de ce au făcut-o, dar fiecare dintre ei va trebui să explice propriului electorat de ce a trecut dintr-o parte în alta. Să mă întrebați corect data viitoare.


Întrebarea numărul 9 despre rămânerea lui Orban ca premier dacă trece moțiunea

După moțiune rămâne după moțiune.


Întrebarea numărul 10, continuarea întrebării despre traseism

 

Tocmai am răspuns colegului dumneavoastră, am răspuns și săptămâna trecută la această întrebare, mereu va fi același răspuns. Sunt împotriva traseismului politic, dar eu nu sunt în niciun partid. În consecință, nu pot eu să intervin într-un partid politic pentru a interzice trecerea dintr-un partid într-altul. Eu, Klaus Iohannis, președintele României, sunt împotriva traseismului politic.



Întrebare numărul 10, o altă întrebare despre moțiune

 Această moțiune, după părerea mea, este neavenită, și arată că PSD este și cinic și iresponsabil, fiindcă depunde moțiune de cenzură în plină epidemie, în criză și în vacanță parlamentară.

Întrebarea numărul 11, despre alocații

Eu mi-aș dori mult mai mult pentru copiii din România, dar dorința sigură nu rezolvă problemele financiare. Banii se pot împărți atunci când îi ai, câți bani ai, atâția poți să împarți. Însă, să revenim la Parlament.

Mie mi se pare această abordare pesedistă de a respinge pe bandă rulantă aceste ordonanțe un populism grosolan. Ei știu că banii nu sunt, suntem în criză, avem probleme generate de pandemie, că nu suntem singuri. Atunci, ca să vii în Parlament, ca și opoziție, să dărâmi actele normative care totuși gestionează banii care sunt rămași, mi se pare că este un populism grosolan. Atâția bani sunt, cât a calculat guvernul. Este o chestiune de iresponsabilitate să dărâmi pe bandă rulantă ordonanțe.


Întrebarea numărul 12, despre revenirea școlii în zonele rurale

 După părerea mea, este foarte important să înceapă școala fizic. Sigur, din cauza epidemiei, nu peste tot va fi posibil. Acolo trebuie intervenit și din partea autorităților centrale, dar și locale. Știu că MEC a pregătit cursuri pentru profesori, pentru a-i pregăti, dar și platforme online. Cred că este posibil să se găsească soluții pentru fiecare caz în parte. Însă, majoritatea situațiilor vor fi normale.

Întrebarea numărul 13, despre majorarea salariilor profesorilor

 Nu cred că se va boicota începerea anului școlar, dar pot înțelege foarte bine îngrijorările lor. A fost vorba, tot din motive electorale, de niște creșteri salariale anticipante. Însă, prin legea salarizării, trebuiau din 2022, dar s-a vehiculat o anticipare a creșterii lor. Din motive regretabile, care țin de epidemie, bugetul s-a micșorat, nu s-a mărit. Însă, vreau să reamitesc tuturor că acea creștere de la începutul anului s-a realizat. În acest an, cadrele didactice au primit 8% în plus. Această creștere din toamnă nu mai este posibilă acum și a fost amânată pentru la anul, când suntem convinși că situația va fi mai bună decât în acest an, iar atunci se va putea trece la această creștere.

Este regretabil, ca la pensii și alocații, însă banii sunt care sunt. Cu acești bani, guvernul trebuie să opereze, dar iată totuși că au găsit bani și pentru profesori, și pentru pensii, și pentru alocații.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii