Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:21 10 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Acțiuni la Constanța ale structurilor MAI la începutul noului an de învățământ preuniversitar 2024 – 2025 (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

10 Sep, 2024 09:03 320 Marime text
Inspectoratul de Poliție Județean Constanța prezintă în cadrul unei conferințe de presă activitățile desfășurate în contextul începerii noului an de învățământ preuniversitar 2024 – 2025.

Activitatea are loc la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța și este susținută în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Constanța.

„În data de 9 septembrie a.c., 260 de poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au fost alături de elevi şi de părinţi la 243 de festivităţi de deschidere a anului şcolar 2024-2025 ce s-au desfăşurat în şcolile şi liceele din judeţul Constanţa. De asemenea, poliţiştii au fost prezenţi la toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ pentru a desfăşura activităţi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, dar şi pe linie de siguranţă rutieră, ce au vizat atât siguranţa pietonilor, a conducătorilor auto, cât şi fluidizarea traficului. 

Cu această ocazie poliţiştii au avut câteva recomandări pentru elevi, respectiv: să realizeze că inacţiunea sau lipsa unei reacţii reprezintă tot violenţă; să nu le fie teamă să semnaleze orice caz de bullying care se petrece atât în mediul şcolar, cât şi online; să nu răspundă violenţei cu violenţă; să evite consumul de substanţe psihoactive sau alcoolice. Totodată li s-a recomandat şi să respecte regulile de circulaţie atunci când se deplasează de acasă către şcoală sau pe drumul de întoarcere, respectiv: să traverseze prin locurile special amenajate, după ce s-au asigurat temeinic în prealabil, să respecte culorile semaforului şi să traverseze doar pe culoarea verde, să nu alerge pe  trecerea de pietoni. 

Premergător începutului de an școlar a fost întocmit la nivelul județului Constanța. Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța ocazie cu care:
- a fost actualizată evidența infrastructurii unităţilor de învățământ preuniversitar pe anul scolar 2024-2025 si modul de asigurare cu pază a acestora.

Astfel la nivelul județului Constanța funcționează un număr de 531 unităti de învățământ preuniversitar: 274 în mediul urban și 257 în mediul rural, dintre care 283 creșe grădinițe, 157 școli primare gimnaziale, 64 licee și colegii şi 21 unităţi de învățământ care fac parte din rețeaua școlară, respectiv cluburi sportive, cluburi ale copiilor și scoli postliceale.

A fost desemnat câte un polițist responsabil, pe linia siguranței școlare, pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar.

Menținerea ordinii și siguranței publice în zona adiacentă estc asigurată dc Inspectoratul dc Judetean Constanta pentru 433 dc unităti de invătămant preuniversitar. Inspectoratul de Jandarmi "Mihail Kogălniceanu" Constanța pentru 15 unităti de învățământ preuniversitar și politiilc locale de la nivelul municipiilor, oraselor și comunelor din judetul Constanta pentru 83 unităti;
- a fost verificată valabilitatea documentelor, precum și starea tehnică a unui număr de 103 autovehicule destinate transponului de elevi, a documentelor necesarc conducătorilor auto care efectueaza transponul elevilor, fără a fi constatate nereguli. Cu accastă ocazie, polițiștii din cadrul Serviciul Siguranță Rutieră au procedat si la reinstruirea conducătorilor auto privind normele dc sigurantă rutieră şi protectia pasagerilor;
- a fost verificată existenta si funcţionalitatea mijloacelor de semnalizare rutieră in zona stațiilor de transport public de persoane, prevazute cu alveole sau refugii si a marcajclor pietonale atlate în apropierea unitătilor de invățământ preuniversitar, iar acolo unde s-au constatat deficiente, au fost informate instituțiile abilitate pentru luarea măsurilor 

La nivelul Poliției Române a fost demarată o campanie prin care sunt încurajați copiii să nu tacă atunci când văd acte de violențe. Important este să se discute cu elevii. Avem zilnic prezență în școli. Discutăm cu cadrele didactice și ne informăm cu ce probleme s-au confruntat“ - a precizat cms șef Dumitru Bîltag, inspectorul șef al IPJ Constanța

 

șeful Serviciului Siguranță Școlară și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța.

„Toate școlile din județul Constanța au o formă de pază: prin pază umană sau prin societate de pază. Sunt școli care au și pază mixtă“ - a menționat inspectorul principal de poliție Cosmin Piersic, șeful Serviciului Siguranță Școlară și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța.

Col. dr. ing. Mihail-Cristian Amarandei, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“A luat cuvântul col. dr. ing. Mihail-Cristian Amarandei, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“. 

„Contactul nostru cu instituțiile de învățământ este permanent, scopul nostru fiind acela de a forma o echipă, care împreună, să găsească cele mai eficiente și mai  rapide soluții, astfel încât școlile în care învață copiii noștri să reprezinte un mediu sigur. În acest sens, personalul Inspecţiei de Prevenire a acordat asistenţă tehnică de specialitate în 25 de cazuri, în vederea obținerii autorizațiilor de securitate la incendiu.


În perioada de referință, ISU Constanța a înregistrat 47 solicitări pentru emiterea avizului de securitate la incendiu și 12 solicitări pentru emiterea autorizației de securitate la incendiu, fiind eliberate până în prezent 14 avize de securitate la incendiu pentru clădiri existente ale unităților de învățământ și 6 avize - pentru clădiri noi, cu acceași destinație, respectiv 2 autorizații de securitate la incendiu.
Astfel, la nivelul județului Constanța, din totalul celor 738 de clădiri cu destinația de învățământ, 527 nu fac obiectul autorizării, 76 au obținut autorizația de securitate la incendiu, iar 135 sunt neautorizate, unele dintre ele fiind  în diferite etape ale procesului de avizare – autorizare.
Un lucru important pe care dorim să-l subliniem este legat faptul că,  responsabil pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu este exclusiv beneficiarul.
“ - a precizat inspectorul șef al ISU Constanța.  

Colonel Rădulescu Leontin, Inspectoratul de Jandarmi Județean ConstanțaA luat cuvântul colonel Rădulescu Leontin, de la comanda Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța. 

„Le dorim elevilor un an școlar plin de realizări“ - a precizat colonel Rădulescu Leontin. 

Colonel Adrian Bârsan, reprezentantul Grupării Mobile de Jandarmi Tomis Constanța

„Gruparea de Jandarmi Mobilă va intensifica acțiunile din zona școlilor. Vor fi organizate activități preventive în școli. Asigurarea unui climat de ordine în școli și în zona unităților școlare este o prioritate. Siguranța elevilor și a cadrelor didactice este o prioritate a jandarmilor constănțeni“ - a precizat colonel Adrian Bârsan, reprezentantul Grupării Mobile de Jandarmi Tomis Constanța.  

Adrian Avarvarei, ANITPA luat cuvântul Adrian Avarvarei din cadrul ANITP. 

„În acest an școlar ANITP va fi alături de elevi și cadre didactice. Oferim mai multe sfaturi copiilor. Copilul trebuie educat să se comporte în mediul online așa cum se comportă în viața reală. Trebuie să știe cum să se comporte în situații de criză“ - a precizat reprezentantul ANITP.  



Calendarul anului școlar 2024-2025

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul educației, anul școlar 2024-2025 se structurează, pe intervale de cursuri și intervale de vacanță, astfel:

a) intervale de cursuri: — de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
— de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
— de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;
— de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
— de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

b) intervale de vacanță: — de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;
— de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025; — o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025;
— de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
— de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

Mneționăm că la nivelul ISJ Constanța s-a decis ca vacanța din februarie 2025 să fie planificată în perioada 24-28 februarie. Astfel, elevii din județul Constanța vor reveni în bănci pe data de 3 martie 2025.

Citește și: 

Calendarul anului școlar 2024-2025! Când sunt programate vacanțele elevilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii