Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:31 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+ TEXT Ce măsuri vor lua autoritățile în județul Constanța de Sărbătorile de Iarnă (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

19 Dec, 2022 10:06 2138 Marime text
Sala Ovală a Prefecturii Constanța găzduiește astăzi declarații de presă, legate de măsurile pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

La declarații participă prefectul județului, dar și reprezentanți din IPJ Constanța, ISU Dobrogea, IJJ Constanța, GJM Constanța, Garda de Coastă, DSP Constanța, DSVSA Constanța, CJPC Constanța și Direcția Silvică Constanța. 

„Vom urmări măsurile pe care autoritățile le vor întreprinde. Urmează o perioadă foarte importantă. Am alături de mine colegi,  iar ceilalți colegi sunt alături de noi prin on-line“ - a precizat prefectul județului Constanța. 

„Revenim la condițiile cunoscute de noi. Ne așteptăm la un aflux mult mai mare. Trebuie să adaptăm și adoptăm măsurile conform datelor din prezent. La nivelul IPJ Constanța, vom acționat cu peste 225 de polițiști zilnic. Vom avea alături de noi și alte forțe de ordine. Vom adapta dispozițile pentru a patrula pe raza localităților urbane“ - a precizat inspectorul șef al IPJ Constanța. 

„Este cunoscut faptul că în această perioadă se vor derula diverse activități cu numeroși participanți. Pentru asigurarea unui climat optim, vor fi organizate controale. De asemenea,  vor fi organizate acțiuni interne, pentru asigurarea activității ISU“ - a precizat inspectorul șef al ISU Constanța. 

„10 medici de la DSVSA Constanța vor derula controale în această perioadă. DSVSA realizează controale în trafic. Târgurile sunt verificate și, acolo unde este cazul, sunt aplicate sancțiuni“ - au precizat reprezentanții DSVSA Constanța.  

 

„În această perioadă derulăm activități specifice. Verificăm și promoțiile“ - au precizat reprezentanții OPC Constanța.

UPDATE: 

Astăzi, 19 decembrie a.c., prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA, a convocat Colegiul Prefectural, în cadrul căruia toate instituțiile cu atribuții specifice au prezentat planurile de măsuri pentru gestionarea perioadei sărbătorilor de iarnă, pe raza județului Constanța.

Astfel, IPJ Constanța a comunicat că dispozitivele de siguranță publică vor acționa în funcție de evoluția situației operative, pe raza localităţilor urbane şi rurale cu accent pe misiunile de patrulare în zonele aglomerate şi locurile de comercializare a produselor specifice sărbătorilor de iarnă. Dispozitivele de ordine publică vor fi dimensionate corespunzător, cu precădere în timpul manifestațiilor publice de amploare, un exemplu în acest sens fiind activitățile organizate de Revelion.

Pe linia de siguranță rutieră, IPJ Constanța va adapta dispozitivele de poliție rutieră, pe timp de zi şi noapte, de regulă în zonele şi pe arterele intens circulate, în raport cu evoluţia situaţiei operative. De asemenea, va fi asigurată continuitatea dispozitivului rutier, precum şi reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale.

În perioada aferentă sărbătorilor de iarnă vor fi angrenate în activități o medie zilnică de peste 225 de forțe, din care o medie zilnică de peste 170 de lucrători de ordine publică, peste 35 de poliție rutieră și 20 de alte forțe. De asemenea, vor fi utilizate o medie zilnică de peste 100 de mijloace, respectiv, peste 85 de mijloace de ordine publică, 20 de poliție rutieră și 10 alte forțe.

În vederea asigurării climatului de siguranță publică pe timpul sezonului de iarnă și în contextul sărbătorilor și manifestărilor publice asociate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța va acționa astfel încât să fie asigurată o capacitate corespunzătoare de acțiune și răspuns pentru gestionarea posibilelor situații de urgență generate de vremea nefavorabilă, dar și pentru realizarea climatului de siguranță publică, necesar în contextul sărbătorilor de iarnă.

Astfel, se vor desfășura controale de prevenire a situațiilor de urgență, cu prioritate la obiectivele care vizează un aflux mare de turiști, respectiv la cele identificate că funcționează fără autorizația de securitate la incendiu (mall-uri, hipermarket-uri, supermarket-uri, piețe, târguri și complexe comerciale, lăcașuri de cult, ansambluri mănăstirești, zone în care se vor organiza evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece). De asemenea, este verificat modul de respectare a prevederilor legale privind organizarea jocurilor de artificii, respectiv comercializarea articolelor pe bază de produse pirotehnice.


În același timp, referitor la gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului de iarnă, sunt evaluate resursele tehnice și umane avute la dispoziția inspectoratului și cele aflate în gestiunea subunităților din județ. În funcție de situațiile care pot apărea, imediat se pot activa Grupa Operativă și Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției în situații de urgență, cu grupul de suport tehnic specific riscului manifestat, pentru evaluarea situației, stabilirea și aplicarea măsurilor în corelare cu prognozele meteorologice și asigurarea fluxului informațional-decizional la nivelul zonei de competență.

Per total, ISU „Dobrogea” Constanța are la dispoziție, zilnic, aproximativ 200 de pompieri și circa 150 de elemente de mobilitate, pentru a acționa în perioada sărbătorilor de iarnă.
IJJ Constanţa va asigura o prezență sporită a structurilor de ordine publică în zonele publice, medii de interes (piețe, târguri, complexe comerciale etc.) în funcție de specificul și evoluția situației operative, pentru menținerea climatului de ordine și siguranță publică.

Totodată, specialiștii din cadrul inspectoratului vor face analize asupra situației operative din zona de competență și din localitățile unde vor avea loc manifestări publice, cum ar fi comemorarea Revoluției din Decembrie 1989, târguri de Crăciun, dar și pentru celelalte manifestări dedicate sărbătorilor de iarnă și stabilirea, respectiv, aplicarea măsurilor necesare prevenirii/gestionării unor eventuale situații de risc în planul ordinii și siguranței publice, cu participarea tuturor structurilor cu responsabilități în domeniu.

În următoarea perioadă IJJ Constanța va angrena, zilnic, un număr mediu de 30 de jandarmi pentru măsurile de ordine și siguranță publică, cu un număr de aproximativ 500 de jandarmi pe acest palier. De asemenea, pentru paza și protecția obiectivelor din responsabilitate, IJJ Constanța va angrena, zilnic, un efectiv de 112 jandarmi și un număr total de 1.690 de jandarmi, în perioada sărbătorilor de iarnă.


În perioada sărbătorilor de iarnă, GJM „Tomis” Constanța va executa misiuni de menținere a ordinii publice în sistem integrat, pe raza Secțiilor de Poliție, patrulare în zona  locațiilor de cazare din stațiunea Mamaia și municipiul Constanța, unde sunt cazați refugiați cetățeni ucraineni, acțiuni în cooperare cu lucrătorii Gărzii de Coastă, pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale în zona de competență a S.P.F Negru Vodă, dar și misiuni de protecție antiteroristă și patrulare în zona obiectivelor din competența, precum și în zona desfășurării Târgului de Crăciun de pe raza municipiului Constanța.

Pe perioada sărbătorilor de iarnă, vor fi angrenați, în medie, 60 de jandarmi ai GJM „Tomis” Constanța, cu posibilitate de suplimentare, în funcție de situația operativă.
La nivelul Gărzii de Coastă vor fi luate măsuri de intensificare a activităților specifice pentru menținerea climatului de normalitate în zona de frontieră, în punctele de trecere a frontierei de stat din județul Constanţa, respectiv P.T.F. Vama Veche, P.T.F. Negru Vodă, P.T.F. Ostrov, P.T.F. Dobromir și P.T.F. Lipnița, prin suplimentarea, la nevoie, a personalului necesar efectuării controlului de frontieră.
Garda de Coastă va acționa, zilnic, în perioada sărbătorilor de iarnă, cu aproximativ 200 de polițiști de frontieră și 60 de mijloace de mobilitate terestră și navală pe fiecare tură, în misiuni specifice care privesc punctele de trecere și supravegherea frontierei.

Totodată, vor fi executate atât acțiuni punctuale, cât și misiuni în sistem integrat cu celelalte structuri ale M.A.I. din județul Constanța, pentru prevenirea stărilor conflictuale și menținerea ordinii și liniștii publice în punctele de trecere a frontierei și în localitățile aflate în zona de competență.
În perioada premergătoare și în timpul sărbătorilor de iarnă, Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța va desfășura acțiuni de control igienico-sanitar în mai multe tipuri de unități de producție - carmangerii, laboratoare de cofetărie și patiserie, unități de desfacere, unități de alimentație publică și hoteluri.

În cadrul acțiunilor de control, vor fi verificate mai multe aspecte, printre care: existența  apei curente și a apei calde în unități, verificarea condițiilor igienico-sanitare, organizarea și respectarea circuitelor funcționale, microclimat, ventilație, existența spațiilor frigorifice, existența termometrelor și a afișajului termogramelor, existența fișelor de aptitudini eliberate de medicul de medicina muncii pentru personalul angajat, verificarea purtării echipamentului de protecție al angajaților, verificarea existenței dovezii instruirii personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, verificarea existenței materialelor de curățenie și substanțelor dezinfectante.

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, DSVSA Constanța, consideră necesară intensificarea controalelor sanitare veterinare, în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală și nonanimală destinate consumului uman, pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe întreg lanțul alimentar și, implicit, pentru protecția consumatorului.

În acest sens, la nivelul județului Constanța 10 echipe de medici veterinari oficiali din cadrul celor 10 Circumscripții Sanitare Veterinare Oficiale (Constanța 1, Constanța 2, Constanța 3, Băneasa, Hârșova, Cernavodă, Mangalia, Costinești, Medgidia și Năvodari) desfășoară pe tot parcursul lunii decembrie controale oficiale în toate unitățile autorizate și înregistrate cuprinse în catagrafia arondată. Se asigură astfel verificarea condiţiilor sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport şi comercializare pe întreg lanţul alimentar în unităţi de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale şi pieţe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unităţi de alimentaţie publică.

Reprezentanții DSVSA Constanța subliniază faptul că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu și examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare. Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic, în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locațiile stabilite la nivelul județului Constanța: sediul DSVSA Constanța, 8 circumscripții oficiale (CSVSAO Constanța 1 și 3 – Palas, Constanța 2 – Piața Griviței, Năvodari, Medgidia, Cernavodă, Mangalia, Hârșova) și la nivelul a 37 de circumscripții sanitare veterinare de asistență prin medicii veterinari de liberă practică concesionari.
Neconformitățile sau abaterile de la legislația sanitară veterinară sesizate, pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, dar și la numărul de telefon „Call Center” ANSVSA – 0800/826.787.

ANPC – comisariatul Constanța desfășoară, în perioada 28.11.2022 – 23.12.2022 acțiunea tematică de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea și modul de etichetare, prezentare și publicitate a produselor alimentare specific sărbătorilor de iarnă (carne preambalată, cacao și produse din cacao, produse zaharoase și produse de patiserie).
Alte aspecte urmărite în cadrul tematicii de control sunt cele de verificare a respectării prevederilor legale privind informarea consumatorilor, modul de desfășurare a promoțiilor, legalitatea activității comerciale. Reprezentanții instituției menționează că orice abatere constatată poate fi semnalată telefonic la numărul 0241/550.550.

Nu în ultimul rând, reprezentanții Direcției Silvice Constanța au informat Colegiul Prefectural, cu privire la asigurarea și menținerea integrității fondului forestier. Instituția, prin cele patru ocoale din subordine, administrează o suprafață totală de 39.093 ha, din care 38.498 ha, proprietate publică a statului și o suprafață de 595 ha, proprietate privată, administrată pe bază de contracte.
În cadrul Planului Național de Acțiune „Scutul Pădurii”, Direcția Silvică Constanța a efectuat 1.270 de acțiuni, în urma cărora s-au constatat 11 infracțiuni. Amenzile totale aplicate s-au ridicat la suma de 18.000 de lei, iar un volum de 46 mc de material lemnos a fost confiscat. În anul 2022, volumul total tăiat ilegal, până la această dată, este de 344 mc.

De asemenea, în vederea asigurării materialului lemnos necesar încălzirii pe perioada de iarnă, Direcția Silvică Constanța a valorificat, în mod direct, către populație, cantitatea de 26.500 mc, cu prețuri cuprinse între 105 și 360 lei/mc, în funcție de specie și amplasamentul acesteia. Totodată, a vândut la licitații, către agenții economici, cantitatea de 36.000 mc, parte din aceasta fiind destinată populației pentru încălzire.
Totodată, în 2022, Direcția Silvică Constanța a efectuat lucrări de regenerare pe o suprafață de 287 ha.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii