Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:49 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Detalii importante despre lucrările care sunt efectuate în municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

22 Dec, 2022 12:05 3426 Marime text
Primăria municipiului Constanța organizează astăzi, 22 decembrie 2022, de la ora 12:00, o conferință de presă care va avea loc în sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ.

La eveniment participă Viorica Ani Merlă, director executiv Direcția Dezvoltare și Fonduri Europene.  

Subiectul îl constituie proiectele Direcției Dezvoltare și Fonduri Europene, dar vor fi abordate și alte teme de interes.  

Alături de domnul primar vor fi prezenți directori din cadrul Primăriei Constanța, precum și consilieri personali ai primarului. 

Marian Filip, șef Birou urmărire lucrări din cadrul Direcției de Dezvoltare și Fonduri Europene din Primăria Constanța a precizat că la Clădirea Cazinoului Constanța Primăria lucrează pentru asigurarea utilităților. 

Lucrările efectuate sunt în prezent în proporție de 50% realizate.

La acest moment Primăria Municipiului Constanța a alocat 17 milioane de lei pentru utilități și amenajări exterioare pentru clădirea Cazinoului Constanța. 

Ani Merlă a precizat că lucrările la Cazino se vor prelungi până în iunie 2024 pentru că a cerut constructorul o noua autorizație, dar se speră să se finalizeze lucrarea în primăvara lui 2024. 


Alt proiect analizat este Stadionul Gheorghe Hagi, proiect pentru care termenul de depunere a ofertelor s-a prelungit cu trei luni. Valoarea este de 11 milioane de lei.

Rolul Primăriei Constanța este să predea constructorului terenul liber de sarcini.

„Am demarat de anul acesta demolarea și eliberarea terenului către CNI pentru ca lucrările să fie demarate mai repede“ - a precizat Ani Merlă. 

Ani Merlă a precizat că sunt probleme cu transportul molozului de la demolare pentru că depozitul din portul Constanța a fost desființat, iar în prezent se caută soluții. 

Pentru demolare, termenul este de 6 luni. Termenul de finalizare a stadionului Gheorghe Hagi este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. 

Al treilea obiectiv este Sala Polivalentă cu o capacitate de 5.000 de lei. La acest moment stadiul execuției este de 40%. 

„La fel ca și la Cazino, Primăria Constanța se ocupă de asigurarea utilităților și amenajarea exterioară. O valoare ar fi fost în 2015 de 14 milioane dar se reface devizul. CNI va transmite care este valoarea actualizată a lucrărilor ce revin primăriei.  Posibil cu 30% mai mult. CNI  nu a transmis însă care va fi termenul final de predare a întregului proiect al Sălii Polivalente“ - a precizat Ani Merlă. 

În continuare se vorbește despre proiectele prin PNDL 1. 


La Liceul Sportiv Rotaru stadiul lucrărilor este de 85%, termen de predare fiind martie 2023. Au fost alocate 10.7 milioane de lei din care 10.3 de la bugetul de stat. 

Sala de tenis de masă de la Liceul Sportiv Rotaru este un alt proiect prin PNDL. 

Proiectul este finalizat., valoarea fiind 3.4 milioane din care de la bugetul local aloca 45.000 de lei. 

Alt program este un proiect pilot care prevede montare de camere de supraveghere la licee, școlile și grădinițele din municipiul Constanța. 

Camerele sunt exterioare. Au fost montate astfel încât să surprindă și perimetrul unității de învățământ. 

„A fost finalizat montajul echipamentelor. Suntem în fața probelor de funcționare, iar undeva la jumătatea lunii ianuarie 2023 să fie funcționale. Sun 220 de camere noi și 250 care sunt preluate de la școli unde era deja un sistem de monitorizare. O parte din camere vor fi intergrate în programul nostru. Acest proiect face parte dintr-un proiect mult mai amplu, Safe City ce prevede monitorizarea întregului oraș“ - a menționat Marian Filip.  

Camerele vor fi monitorizare printr-un dispecerat, deci toată rețeaua Școlară. Sunt camere amplasate în asa fel încât sa se vadă intrarea, ghenele de gunoi. Ani Merlă a menționat că dispeceratul va fi coordonat cu Politia Locala. 

Alt proiect Safe City este la faza de studiu de fezabilitate. Vor fi amplasate camere în tot orașul. Proiectul este în faza de avizare.

La conferința de presă s-a alăturat și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac. 

Proiectul Safe City va începe cu bani de la bugetul local, dar pe măsură ce vin banii din fonduri europene vor putea fi obținuți iar banii municipalității vor fi retrași. 

Alt proiect este cel pentru Stații de încărcare auto, în valoare de 2,2 milioane lei din Fondul de Mediu. 

Vor fi achiziționate prin PNRR 22 autobuze electrice, dar și 22 stații de reîncărcare . De asemenea, alte 45 stații de reîncărcare vor fi realizate tot prin PNRR. 

Vergil Chițac a precizat că a obținut 13 milioane de euro pentru asemenea proiecte. 

Alți bani au fost obținuți pentru eficiență energetică a blocurilor.

Este vorba despre 27 milioane de lei prin PNRR pentru mai multe blocuri din oraș. 

Primarul Vergil Chițac a precizat că noul CET va fi preluat în administrare de primărie. 

Pentru co-finanțare primăria se poate împrumuta, eventual. 

120 milioane de euro va costa CET, din care 30 milioane de euro va aloca Primăria Constanța și va fi cel mai modern CET din țară. 

Va fi un CET care va avea câștiguri iar cei 30 milioane de euro alocați de primărie vor fi recuperați din producerea de curent electric și energie termică. 

Primarul municipiului Constanța menționează că se pierdeau 300 de tone de apă caldă pe oră, acum se pierd 240 pe oră. 

Din 50 km de rețea de distribuție s-au schimbat pana acum  9 km. 

Un alt proiect este rezilierea de contract de finanțate stabilită de Primărie împreună cu Ministerul Proiectelor Europene pentru proiectul privind creșterea eficientei energetice a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. 

Din cauza incendiului nu s-a mai putut realiza proiectul și se face alt proiect care va viza și consolidarea. 

Primarul nu a precizat de ce Primăria Municipiului Constanța se va judeca cu Ministerul Proiectelor Europene.

Este de proiectul de hotărâre ca va fi votat în ședința CLM din 27 dec

„Proiect de hotărâre nr. 712/2022 privind aprobarea încheierii contractului de servicii de asistență și reprezentare juridică, conform Legii nr. 51/1995, în vederea apărării intereselor Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, prin promovarea și susținerea unei acțiuni în temeiul Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ în contradictoriu cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene“. 

Ani Merlă a menționat că în acest moment Primăria Constanța are implementate 36 de proiecte în valoare de 1, 5 miliarde de lei. 

La jumătatea mandatului de primar, primarul Vergil Chițac a menționat că se simte mai bătrân.

Nu se poate autevalua.

„Fac tot ce este omenește posibil“ - a precizat Vergil Chițac. 

Edilul a menționat că cel mai grea este birocrația. 

„Lucrurile se mișcă greu. Este destul de stufoasă. Cred ca am turat motorul prea mult, s-a mers cu o viteză destul de mare. Dar am și făcut câte ceva. Când mai are Constanța ocazia sa cumpere 100 de euro cu 2 euro“ - a precizat Vergil Chițac. 




Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii