Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:15 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Miniștrii Turismului și Mediului, în vizită oficială la Constanța. Exploatarea turistică a plajelor, pe ordinea de zi (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

18 Oct, 2022 10:44 1944 Marime text
Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului, și Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilorConstantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului, și Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor și pădurilor, vor susține o conferință de presă marți, 18 octombrie a.c., la sediul Instituției Prefectului – Județul Constanța (Sala Remus Opreanu), având ca temă exploatarea turistică a plajelor, după implementarea proiectului „Reducerea Eroziunii Costiere FAZA II (2014/2020)”.

Această conferință de presă vine dupa ample discuții aprinse la dezbaterea ce a avut loc tot astăzi ce a avut ca temă exploatarea turistică a plajelor extinse. În cadrul dezbaterii au avut loc discuții contradictorii. 

Întâlnirea este moderată de prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa. 

"Urmare a întâlnirii din ianuarie, am apelat la ministerul mediului. Dânsul a răspuns excepțional la început de an. Am emis atunci o ordonanță de urgență pentru o soluție. Suntem la sfârșit de sezon estival. Am apelat din nou pentru a ne sprijini pentru a emite o soluție pentru 2023 pentru ca plajele sa fie folosite in scop turistic. Mulțumesc autorităților locale, domnului prefect. Discutiile au avut doua componente: solutiile pentru anii viitori si pentru termen lung" - a precizta ministrul Daniel Cadariu. 

"Așa cum am promis anul trecut, de fiecare data cand avem ceva. Vom crea porțiuni importante de plaje. De fiecare data, am găsit soluții tranzitorii. Pana cand aceste lucrări vor fi finalizate, pana cand vor fi reglementate prin puzuri. Indiferent cine este primar, trebuiesc gasite solutii tranzitorii" - a precizat ministrul Mediului Tánczos Barna. 

Ministrul Barna a precizat că trebuie să găsească o soluție și pentru construcțiile de pe plajă. 

Primarul Comunei LimanuPrimarul din Limanu a încercat să pună o întrebare la care ministrul Barna a refuzat să răspundă. Întrebarea era legată de extinderea plajei până la Vama Veche. 

Daniel Gheorghe Georgescu, primarul comunei Limanu a precizta pentru ZIUA de Constanța că inițiativa de care vorbeste ministrul, de preluare a plajelor în totalitate de UAT-uri a fost trimisa de Cristian Radu de la Mangalia. 

Georgescu a propus momentan sa se preia 30 la suta si restul sa ramana la operatorii economici, dar ministrul spune ca momentan nu e oportun. 

„Eu ma mir că nu exista astăzi o strategie a plajelor din România“ - a precizat Tánczos Barna. 


Ministrul a spus ca președintele Lupu de la Consiliul Județean Constanța are o forma pregătită. 

Barna spune că și anul viitor se va merge pe solutia de anul acesta. 

„S-a depus o inițiativă ca primariile să preia 30 la suta din plaje, răspunsul a fost că nu se consideră oportună amenajarea și administrarea plajelor. După ce se termina extinderea se va gandi si cum se va exploata plaja“ - a mai precizat Ministrul Mediului. 


Conferința de presă este precedată de o ședință de lucru pe același subiect, respectiv exploatarea turistică a plajelor extinse, la care vor participa autorități locale, precum și delegații ale Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța (ADD), Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), Gardei de Mediu Constanța, Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, dar și reprezentanți ai asociațiilor, organizațiilor și patronatelor de profil, cu activitate pe litoral. Discuțiile vor fi conduse de cei doi miniștri, alături de prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa.  


În cea de-a doua parte a programului, ministrul Constantin-Daniel Cadariu va participa la o nouă ședință de lucru, având ca temă operaționalizarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor (OMD), o reformă pentru industria turismului și totodată un jalon asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În cadrul discuțiilor cu autoritățile locale, ADD și reprezentanții asociațiilor, organizațiilor și patronatelor de profil, vor fi prezentate avantajele înființării unei astfel de entități.

UPDATE: Oficial de la Ministerul Mediului 

Ministrul Tánczos Barna a participat astăzi la conferința de presă cu tema exploatarea turistică a plajelor după implementarea proiectului "Reducerea Eroziunii Costiere FAZA II (2014/2020), care a avut loc la Prefectura Constanța. La dezbatere a participat și ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, alături de reprezentanți ai autorităților autorităților locale, ai Asociației de Dezvoltare Durabilă Constanța (ADD), ai Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), ai Gărzii de Mediu Constanța, ai Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, dar și reprezentanți ai asociațiilor, organizațiilor și patronatelor de profil, cu activitate pe litoral.

”Ne aflăm astăzi, aici, pentru a găsi soluția viitorului plajelor din România: administrarea plajelor se face de către Apele Române, prin ABA-DL (Administrația Bazinală de Apă-Dobrogea Litoral), dar fără colaborarea cu autoritățile locale, fără colaborarea cu mediul de afaceri, fără colaborarea cu cei care dețin și administrează hoteluri în această zonă, nu se poate construi viitorul plajelor din România. Vom avea o perioadă de tranziție, în care porțiunile noi de plaje trebuie întabulate, o perioadă în care, până la realizarea acestor PUZ-uri, trebuie să găsim soluții pe termen scurt, după care, conform politicilor publice și strategiilor elaborate la nivel județean și la nivelul administrației publice locale, trebuie să găsim, pe termen mediu și lung, o soluție de dezvoltare a turismului, aici, pe litoralul românesc. Avem o colaborare foarte bună cu ministerul de resort, motiv pentru care am propus ca această discuție să o avem la Constanța, noi avem o viziune despre cum ar trebui să decurgă lucrurile, dar, cu siguranță, ceea ce propunem noi trebuie discutat și cu cei care au contracte în vigoare, cu cei care vor să închirieze porțiuni de plajă în această perioadă de tranziție până vom finaliza toate lucrările topografice, întabulare și PUZ-urile, astfel încât să nu afectăm sezonul estival și să putem exploata legal, corect plajele chiar și în această perioadă, iar pe termen lung, să găsim o soluție viabilă pentru toți actorii implicați”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, prezent la eveniment.

De asemenea, demnitarul a punctat necesitatea lucărilor de protejare a litoralului românesc, precum și importanța deciziilor pe termen lung:

"Trebuie să realizăm lucrări de protejare a litoralului românesc. Sunt șantiere în lucru, sunt lucrări de construcții și tocmai din acest motiv vom crea plaje noi. Și anul trecut și anul acesta am căutat și am găsit soluții tranzitorii, însă trebuie să înțelegem toți că vorbim de o perioadă tranzitorie, întrucât suntem în plin proces de implementare a unor proiecte de anvergură și avem nevoie de proceduri de reglementare. Nu cred că este momentul să trecem plajele la administrația locală, înainte ca aceste lucrări să fie finalizate. Trebuie să luam decizii pe termen lung, întrucât, deocamdată, nu putem să discutăm despre transferul unor plaje dacă încă nu știm cum vor fi aceste plaje. Amenajarea plajelor din punct de vedere turistic trebuie să se facă aici, la Constanța, iar în acest sens, deciziile sunt luate inclusiv de politicienii constănțeni care reprezintă orașul la București".



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii