Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Ministrul Mediului, Mircea Fechet, în vizită de lucru la Constanța. Verificări ale calității apei mării în contextul viitorului sezon estival (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

21 Jan, 2025 14:42 494 Marime text
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, desfășoară astăzi, 21 ianuarie 2025 o vizită de lucru în județul Constanța. 

De la ora 14:30 ministrul susține o conferință de presă în Sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ,  alături de delegația Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Constanța și ai Consiliului Județean Constanța. 

La eveniment participă alături de ministrul Mircea Fechet, prefectul județului Constanța - Adrian Picoiu, vicepreședintele CJ Constanța - Răzvan Filipescu, directorul Apelor Române București - Sorin Lucaci și secretarul de stat în ministerul mediului, Dan Ștefan Chiru

Motivele vizitei de lucru de la Constanța au fost reprezentate de poluarea în urma ciocnirii navelor din strâmtoarea Kerci și înnisiparea la Costinești. 

Cea mai importantă activitate, derulată cu colegii de la ABADL a fost prelevarea de probe din apa Mării Negre după accidentul din 15 decembrie din Strâmtoarea Kerci. În urma accidentului s-a înregistrat o poluare cu un produs petrolier foarte toxic. Motivul care mă îngrijorează este cel legat de declarațiile unor specialiști din Ucraina care nu exclud ca unda de poluare să ajungă până la Odessa. Dacă se întâmplă acest lucru putem lua în calcul și o poluare a litoralului românesc și bulgăresc. Urmărim direcția cu care acestă undă se deplasează. 

Există însă informații că ecosistemul Mării Negre a fost deja afectat -delfini esuati, păsări moarte și plaje afectate. Ce se întâmplă în procesul de decontaminare este insuficient, pentru că persoanele implicate în acest proces nu au nici echipament de specialitate și nici instrucțiuni clare. Dincolo de modelele satelitare prin programul Copernicus,  monitorizarea parametrilor apei marii este foarte important. 

De aceea și astăzi am participat la o astfel de sesiune de prelevare de apa iar la finalul săptămânii vor avea rezultatele. Peste câteva zile se va realiza o noua prelevare de către colegii de la ABADL. Campania de determinare a calității apei Mării Negre o vom face pe tot parcursul anului la mai multe adâncimi. Vom derula în total 4 astfel de campanii. 

 Tot astăzi am vizitat și institutul Grigore Antipa, în contextul posibilei unde de poluări ce ar putea afecta litoralul Mării Negre. Ne interesează acest lucru mai ales în contextul sezonului, și pentru siguranța turiștilor dar și pentru că vom avea ferme piscicole în mare.

Am vizitat și șantierul de innisipare de la Costinești,  lucrările se desfășoară în avans. Mai sunt puțin peste 2 ha de plaja în Costinești din cauza eroziunii. Urmează la finalul acestui an ca stațiunii să i se redea 29 de ha de plaja. Lucrările se desfășoară în 2 etape. Una până în sezon, cea de-a doua până la sfârșitul anului“ - a menționat ministrul Mircea Fechet!  

În cadrul sesiunii de întrebări de la finalul declarației de presă, ministrul Mediului a fost întrebat de reporterul ZIUA de Constanța dacă poluarea din Strâmtoarea Kerci pune în pericol sezonul estival în România.  

„Șansele sunt minime. În orice caz aven timp sa ne pregatim, deocamdată unda de poluare este în zona peninsulei Crimeea“ - a menționat ministrul Mircea Fechet. 

De asemenea, ministrul a menționat că se fac permanent evaluări ale instituțiilor subordonate, inclusiv de la Constanța, urmează o comasare a instituțiilor la nivelul ministerului. 

„Mai puține funcții de conducere, mai puține costuri și fluidizarea procesului de interacțiune a cetățeanului cu statul“ - a mai adăugat ministrul Mircea Fechet. 

De asemenea Sorin Lucaci, directorul Apele Române a fost întrebat despre delimitarea proprietăților statului. Mai exact când va fi finalizată delimitarea proprietăților publice ale statului astfel încât Apele Române să nu mai refuze să emită avize pentru lucrările de consolidare derulate de primăriile localităților riverane Mării Negre. 


Această situație este inclusiv problema consolidării malului de la Biserica Greacă, teatrul Elpis și faleza Modern

Sorin Lucaci a menționat că este un proces greoi,  de cadastrare din PNRR care va mai dura. 

O soluție pe care am găsit-o a fost accesarea din fonduri PNRR pentru cadastrul apelor. Aveam intabulate 6% din patrimoniu ceea ce era puțin. Am vrut să îmbunătățim situația. Este o preocupare a noastră. Termenul pentru finalizarea proiectului este sfârșitul lunii noiembrie 2025“ - a precizat Sorin Lucaci. 

Prefectul județului Constanța, Adrian Picoiu a precizat că primele zile ale lunii februarie a convocat o ședință de lucru pe această temă cu toate instituțiile abilitate pe 3 februarie, iar ulterior va comunica situația și pașii pentru rezolvarea situației. 

De asemenea, Sorin Lucaci a fost întrebat dacă Stelică Hagi va rămâne șef la Apele Române. 

Lucaci a menționat că deocamdată este mulțumit de managementul său și nu intenționează să numească pe altcineva. 



Amintim că astăzi, ministrul a efectuat o deplasare cu Nava Marina I a Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral pentru prelevare probe din Marea Neagră. 

Deplasarea a avut loc pentru monitorizarea și protecția Mării Negre, în contextul episodului de poluare din Strâmtoarea Kerci, din luna decembrie 2024. 

Ulterior ministrul Fechet a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”. 

La ieșirea de la discuțiile avute în cadrul INCDM, ministrul Fechet a vorbit despre situația poluării de pe Marea Neagră. 

„Pe 15 decembrie în strâmtoarea Kerci a avut loc un accident naval. Două nave s-au scufundat și până astăzi ,mai ales în regiunea Peninsulei Crimeea, care este la jumătatea distanței între Strâmtoarea Kerci și litoralul românesc, în regiunea Sevastopol, Ialta, constatăm din mass media locală, că sunt mii de păsări moarte, zeci de delfini eșuați, zeci de kilometri de plajă afectată, poluată cu o substanță toxică, extrem de nocivă pentru mediu, masut sau M100, o substanță produs sintetic, specific fostei URSS.
 
Situația este extrem de gravă. Am participat alături de colegii de la ABADL la o misiune de prelevare probe din Marea Neagră. Se fac foarte determinări, cea mai importantă este cea legată de conținutul de hidrocarburi din Marea Neagră. Șansele ca unda de poluare să ajungă pe litoralul românesc sunt minime, conform unor specialiști“ - a precizat ministrul Mircea Fechet.


De la ora 12.45 a efectuat o vizită pe șantierul de înnisipare de la Costinești, pentru ​a verifica lucrările de combatere a eroziunii costiere din zona litoralului Mării Negre. 

De asemenea, președintele Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi a primit astăzi vizita oficială a Ministrului Mediului Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
 
Efectele accidentului din zona strâmtorii Kerci și combaterea eroziunii costiere au fost principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor.
 

“Monitorizarea atentă a apelor Mării Negre, în contextul episodului de poluare din Strâmtoarea Kerci, este esențială, atât pentru protecția ecosistemului marin, cât și pentru menținerea litoralului ca destinație sigură și atractivă pentru noi constănțenii și milioanele de turiști care ne vizitează anual.
 
Prezența domnului ministru Mircea Fechet și a echipei de specialiști din cadrul MMAP și ABADL la Constanța confirmă angajamentul ferm al autorităților centrale în gestionarea acestui potențial risc. În cadrul discuțiilor purtate astăzi, am primit asigurări din partea domnului ministru și a echipei sale că au fost mobilizate toate resursele și expertiza necesare pentru a proteja sănătatea Mării Negre și a asigura un viitor sustenabil litoralului nostru.” , a transmis Florin MITROI, președintele CJ Constanța.

Citește și: 

Probe prelevate din Marea Neagră, în contextul poluării din Strâmtoarea Kerci! Ministrul Mediului, în vizită de lucru la Constanța (VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii