Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:27 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT. PNL Constanța Conferință de presă. Sănătatea este adusă în centrul atenției (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

23 Feb, 2023 10:31 1922 Marime text
Filiala Constanța a Partidului Național Liberal organizează astăzi de la ora 10:30, conferința de presă cu tema SĂNĂTATE, ce este organizată la sediul din bulevardul Ferdinand nr.49. 

La eveniment sunt prezenți Bogdan Huțucă, Mihai Lupu, Silviu Coșa, Vergil Chițac, Septimiu Bourceanu, Marian Crușoveanu, Mircea Banias. 

„Județul Constanța este unul din puținele județe care au primit finanțare pentru douăp roiecte spitalicești. Unul aparține CJ Constanta, iar unul aparține primăriei. Ambele administrații au conducere PNL, deci putem spune ca e un succes liberal. Noi și Timișoara avem cele mai valoroase proiecte. Spitalele au o vârstă mai mare decât toți ceilalți participanții de la eveniment. Este un succes managerial și aparține celor două administrații. Sunt președintele Comisiei Buget Finanțe. În ultima ședință, eu împreună cu un coleg deputat de la PSD am rescris un proiect de lege și l-am făcut aplicabil. Permite ca imediat ce se va publica ca absolut toate furnizările de servicii de construire spitale și absolut toate dotările sa fie scutite de TVA. Proiectul prevede ca toate proiectele de investiții realizate de ONG sa fie scutite de TVA. Vorbim de investiția realizata de DSP Constanta și unul realizat de primăria din Mangalia, dar nu acum, ci când vor fi pe cale sa fie aprobate“ - a precizat Bogdan Huțucă. 


Ia cuvântul în continuare președintele CJ Constanța, Mihai Lupu. 

„Vom vorbi azi de două proiecte. Județul Constanța este singurul județ cu un risc major dat fiind amplasamentul nostru. Avem o rafinărie, avem centrala nucleară,  avem baza NATO. Nu are niciun spital de pediatrie. Suntem singurul județ din România. În spitalul județean avem 90 de paturi. Clujul are 600, Iașiul 700. Am depus printre primii acest proiect la PNRR. Vom discuta azi toți indicatorii acestui spital. La finalul anului vom începe demararea construcției. Vorbim de Corpul Nou Sănătatea Mama si Copilul. Am muncit un an de zile la proiect. Valoarea este de 729.129.273,76 lei. Suprafața va fi la sol de 3500 mp, format din 2S+P+8E-9  retras. Vor fi doua blocuri de operație dar și un acces de primire urgenta. Va fi amenajat un nou spațiu de parcare cu 110 locuri“ - a precizat președintele CJ Constanța, Mihai Lupu. 

Umează la cuvânt primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac.

„Proiectul care a cărei finanțare a fost aprobată ieri are o valoare totală de 103 milioane de euro. Este vorba de spitalul de oncologie și cardiologie. Noi am început sa lucram pe acest proiect când PNRR era in facere. Incidența mortalității în UE este maximă pe aceste două specialități. Am aplicat în funcție de oportunitate și nevoi. Au fost considernte și de oportunitate și nevoi. Spitalul este esențial în completarea infrastructurii locale. Ambulatoriul va avea 40 de paturi, 64 paturi pentru ATI.

Pentru oncologie spitalul va beneficia de cele mai bune aparate. Am gândit de la bun început și am avut curaj cu SF și proiect tehnic. Suntem pe aceasta lista a câștigătorilor după ce am fost depunctați cu 20 la suta. Chiar asa am avut punctaj suficient. Proiectantul lucrează la documentația pentru autorizația de construire iar are termen pentru toate avizele 100 zile. Asta înseamnă mai iunie demararea licitației pentru construire. La începutul anului următor ne vom apuca de constructie. 

Ieri am mai semnat contractul de proiectare pentru Spitalul Modular de la Boli Infecțioase care se va ridica în curte. Spitalul modular va avea 52 de paturi spitalizare de zi, din care 10 sunt pentru ATI,  dar va avea un laborator propriu și un RMN de ultimă generație. A doua decizie luata a fost sa intervenim asupra clădirii existente și am apelat la PNRR și am reușit sa obținem finanțare și vom renova energetic și consolida ambele corpuri ale clădirii. Va avea o valoare de 28 milioane lei. 12 milioane vor fi folosiți numai pentru consolidare. În final cred ca vom ajunge la mai mult de 220 de paturi.

A treia idee. Oameni buni, Spitalul de Oncologie și Cardiologie, sau CET sau Stadion sunt proiecte tehnice complexe. Prin urmare sunt dificil de realizat chiar și din punct de vedere fizic. Ne interesează realizarea fizică a lor.

Am înființat deja un grup de lucru care se va ocupa. Vedem ce pași trebuie sa facem sa operationalizam spitalul. CET va trebui sa producă energie termică a doua zi.

La primăria Constanta, la noiembrie 2020 erau proiecte câștigate cu finanțare- 32 însumând 144 milioane lei. Dintre acestea cinci erau în realizare fizica însumând 47 milioane euro și mai erau 6 proiecte în evaluare - 12,5 milioane euro. În total erau 38. Astăzi avem 60 de proiecte în implementare în valoare de 600 milioane de euro. Avem 11 proiecte aflate în evaluare în valoare de 43 milioane euro. Suntem destul de avansați și vom aplica la POR.


120 milioane euro sunt sume prealocate și la fondul de modernizare ne ducem cu 200 milioane euro. La valul renovării voi mai semna 5 proiecte. La final de mandat vreau sa ma duc la 1 miliard de euro“.  - a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța. 

De asemenea, președintele CJ Constanța, Mihai Lupu a precizat că la noul spital se vor crea în jur de 4-500 locuri de munca pentru medici și personal auxiliar. 

Legat de documentele cerute de DNA, Chitac spune că nu îi este influențată activitatea.

"Nu ne influențează activitatea. Nu am ce sa îmi reprodez" - a adăugat Vergil Chițac fără sa dea un răspuns direct legat de subiect. 


Nu în ultimul rând, Vergil Chițac a precizat că strada Ștefan cel Mare va fi gata pana la finele anului 2023. 

„Este o problema general la absolut toți primarii. Ca vorbim de toate programele de finanțare. Numai cine nu a vrut nu a accesat fonduri. Absolut toate proiectele se vor face. Exista constructori. Avem un boom și nu am văzut asa ceva niciodată. Principala lovitură e cea pe care o spune dl primar. Imaginați va sa luați în calcul sumele defalcate și sa fiți în buza cu bugetul și sa apară o criza prin care prețul bitumului s-a dublat. Toți primarii care au avut curajul sa implementeze proiectul astăzi din punct de vedere financiar au o presiune imensa. Criza energetica pentru tot ce înseamnă conducător UAT a însemnat o presiune greu de descris“ - a precizat Bogdan Huțucă. 

Pe de altă parte, Bodan Huțucă a menționat că sondajele realizate de PNL Constanta prevăd cifre confidențiale. 

„Spitalul regional - proiectul tehnic nu întocmește toate criteriile pentru a fi update. CJ Constanța trebuie sa facă un nou proiect tehnic. O simplificare a legislației privind eliberarea și elaborarea de proiecte tehnice a fost discutat cu ministrul dezvoltării“ - a precizat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. 

Mihai  Lupu a mai spus ca spitalele de la Eforie (cel de Oase) și cel de la Agigea ar trebui puse la pământ și făcute altele.

Întrebat de ce RAJDP continua sa închirieze utilaje în loc sa cumpere Mihai Lupu a spus ca exista un plan de achiziții, Dar până nu sunt bani pentru a le putea cumpăra nu exista un calendar exact. 

De asemenea, Prefectura Constanta a solicitat în instanta anularea celor 12 autorizații de construire ilegale. 


 

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii