Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:04 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Primăria Lumina a finalizat proiectul „Parc tematic pescăresc sat Sibioara, comuna Lumina, județul Constanța” (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

14 Dec, 2023 11:12 2903 Marime text

Primăria comunei Lumina organizează joi, 14 decembrie 2023, o conferință de presă cu ocazia finalizării lucrărilor din cadrul proiectului „Parc tematic pescăresc sat Sibioara, comuna Lumina, județul Constanța”, ce are ca scop promovarea și valorificarea produselor și activităților specifice din zonă.

Conferința îi are prezenți pe primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, președintele CJ Constanța, Mihai Lupu și președintele Asociației Grup Local Dobrogea Nord, Marius Gherasim. 

Participă la eveniment Nicolae Moga, fost senator, primarul comunei Cumpăna Mariana Gâju, dar și reprezentanți de la Primăria Ovidiu. 

Proiectul a fost implementat prin intermediul FLAG Dobrogea Nord, în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală Integrată „Pământul sălbatic dintre Dunăre și mare”, Măsura 2.1, finanțată din Programul pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020.

UPDATE: ora 11.10

„Evenimentul este legat de conferința de presă de inaugurare a parcului tematic pescăresc. Vreau să îi dau cuvântul domnului Gherasim să ne dea câteva cuvinte și apoi să ne spună domnul Lupu câteva păreri” - a precizat Dumitru Chițu, primarul comunei Lumina.  

“Proiectele noastre se întind la 9 UAT-uri și sperăm să ajungem, în curând, la 19 UAT-uri. 50% din sectorul de pescuit românesc a fost acoperit de FLAG. Am preluat președinția FLAG în august 2019. Într-o perioadă scurtă de 4 ani am atras fonduri de 11 milioane, iar în strategie era undeva peste 9 milioane de lei” - a precizat președintele Asociației Grup Local Dobrogea Nord, Marius Gherasim. 


Leonard Drăgan, managerul proiectului a luat cuvântul și face o retrospectivă a activităților realizate și a prezentat o parte dintre finanțările nerambursabile luate prin parteneriatul public-privat cu autoritățile locale. 

Teritoriul FLAG Dobrogea nord e format din mai multe localități, iar fondatori sunt CJ Constanța, UATOvidiu, Lumina, UMC, dar și mulți alții inclusiv societăți și federații. 

Gherasim îi mulțumește președintelui Mihai Lupu pentru sprijinul necondiționat și de asemenea mulțumește tuturor partenerilor. 

“Cel mai important lucru este să susții inițiativele. Este esențial ce am văzut din materialele dumneavoastră este ca aveți o strategie. Ați avut o strategie bine definită. Din punctul ăsta de vedere, datorită dumneavoastră avem astăzi o clasificare a apelor. Înaintea mea a fost și colegul și prietenul meu Nicu Moga care a fost apropiat și s-a implicat în aceste zone sensibile” - a precizta președintele CJ Constanța, Mihai Lupu. 

„Chiar ieri au fost închise lucrările la Comisie unde România este singura țară cu ieșire la Marea Neagră care are încheiată clasificarea apelor. Am fost inițiatorii planului de amenajare maritimă. În urma raportului de audit al comisiei, prin noi, vom deține președinția la nivelul Comisiei Uniunii Europene“ - a spus Gherasim. 

“Remarc aici o echipă tânără. Noi, legislativ facem ce putem. Beneficiem de un județ lăsat de Dumnezeu unde avem de toate. Avem mare, avem Dunăre și avem lacurile care au fost neglijate din punct de vedere al legislației. Eforturile făcute trebuiesc semnalate pentru ca insistența a fost la uniunea Europeană” - a precizat Nicolae Moga. 

Mariana Gaju mulțumește din partea ACOR și a tuturor comunelor care sunt membre către inițiatori. 

„Este foarte bine ca celelalte localități pe care le veți atrage… noi ne deschidem porțile către colaborare încă de acum și să avem o întâlnire cu colegii să vedem pe ce teritoriu doriți să vă extindeți“ -  a mai precizat Mariana Gâju. 

 
„Dezvoltarea sustenabilă a activității de pescuit în județul Constanța este deosebit de importantă, iar acest lucru este posibil doar printr-o abordare integrată. Numeroasele resurse de care dispune această regiune trebuie să fie incluse într-o strategie bine definită și să beneficieze de o viziune sustenabilă pentru a asigura dezvoltarea pe termen lung. Asociația Grup Local Dobrogea Nord, prin parteneriatul său divers și colaborarea între unități administrative, instituții de învățământ, cercetare, asociații de pescari și ONG-uri, a demonstrat că aceste colaborări pot aduce rezultate pozitive. Proiectul "Dobrogea Nord – Pământul sălbatic între Dunăre și Mare" finanțat din Fondul European pentru Pescuit reprezintă un exemplu concret de cum astfel de inițiative pot fi implementate cu succes. Consiliul Județean Constanța, în calitate de instituție parteneră în cadrul Asociației, va acorda tot sprijinul necesar în scopul consolidării comunității pescărești și punerea în valoare a ptrimoniului natural, cultural și turistic al județului Constanța.”, a adăugat ulterior și Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, pe pagina de Facebook.


Parcul tematic de la Sibioara a fost inaugurat oficial, doi copii fiind chemați să taie panglica.  

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii