Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:19 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT Reacția directoratului Șantierului Mangalia după decizia anulării acordului dintre Damen și Statul Român (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

04 Aug, 2023 11:14 3341 Marime text
Acordul de asociere dintre Damen și Statul Român cu privire la Șantierul Naval Mangalia a fost anulat! Decizia a fost făcută publică de reprezentranții Damen printr-un comunicat de presă.

Diurectoratul Șantierului Naval Mangalia susține o conferință de presă în care prezintă reacția oficială a Șantierului. 

La conferința de presă a directoratului participă Sofien Lamiri - director general Damen Shiyards Mangalia, Liana Constantin - Director Corporate Affairs, Dan Ocnev - Director Operațional. 

„Astăzi dorim sa facem un anunț important pentru șantierul nostru in legătura cu un eveniment major si negativ care s-a produs asupra formatului de lucru: controlul managerial si operațional nu mai poate fi exercitat de către Damen Holding ca investitor minoritar. Astfel, Directoratul șantierului a luat act de promulgarea Legii nr. 187/2023 ce modifica OUG nr. 109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, care are impact semnificativ, respectiv de anulare a cadrului legal adoptat în anul 2018, ce a stat la baza realizării parteneriatului dintre cei doi acționari ai noștri, Statul Roman prin Ministerul Economiei si Sn 2 Mai  cu 51% pe de o parte si Damen Holding cu 49% pe de alta parte, și în baza căruia controlul operațional și managerial al șantierului a fost încredințat către Damen Holding, atât timp cât este acționar.
De asemenea, compania a luat act de declarațiile publice ale acționarului său minoritar, Damen Holding, în care și-a exprimat poziția sa prin declarația de presa comunicata in aceasta dimineața.
În contextul unei configurații unice și de pionierat în România realizata in 2018, cu statul român ca acționar majoritar (51%) și Damen Holding ca acționar minoritar (49%) si care deținea controlul managerial și operațional al companiei, in șantierul nostru s-au construit fundamentele unei afaceri aflata in continua creștere, care si in prezent susține un întreg ecosistem de muncitori, parteneri locali și contribuții la bugetele statului locale si centrale. Pe baza acestei configurații, Grupul Damen a susținut șantierul cu finanțare, know-how, resurse specializate, precum și cu clienți și contracte necesare pentru a face din șantierul nostru unul competitiv pe piața națională, europeană si internațională.
Din perspectiva dezvoltării industriei românești în concordanță cu tendințele economice globale, considerăm acest tip de colaborare ca fiind o oportunitate pentru viitorul industriei românești, pentru o dezvoltare rapidă și plasare a României ca actor industrial relevant pe piețele internaționale“ -  a precizat Liana Constantin, Director Corporate Affairs.

Liana Constantin a mai precizta că, în calitate de reprezentanți ai celui mai mare șantier naval din România și unul dintre cele mai mari șantiere navale din Europa, speră că se va ajunge rapid la un consens între cei doi acționari ai șantierului Naval Mangalia. 

„În ultimii 4 ani am depus eforturi susținute pentru a câștiga cotă de piață pentru șantierul naval Mangalia, înfruntând doua mari crize globale, respectiv pandemia COVID-19, care a afectat industria navală în proporție de peste 70% și devastatorul război din Ucraina. De asemenea, in ultimii 4 ani, Grupul Damen a fost singurul investitor, finanțând șantierul, implementând know-how, păstrând forța de muncă și atrăgând clienți, sprijinind astfel în mod activ dezvoltarea șantierului nostru.
 
În calitate de reprezentanți al Directoratului companiei, vom continua să acționăm în interesul șantierului. Obiectivele noastre ca si Directorat rămân neschimbate, respectiv:
 
1.         Să livrăm clienților noștri produse de înaltă calitate, așa cum am livrat în ultimii 4 ani pe piețele naționale si internaționale: ca exemplu, am livrat cea mai mare navă de extracție a diamantelor din lume, suntem in curs de livrare a 2 structuri topside-uri pentru piața eoliană offshore, am livrat spărgătoare de gheață, tankere fluviale, feriboturi cu combustibil dual, barje, docuri plutitoare, precum si reparații la nave militare, etc.
2.         Atragerea de noi comenzi și piețe pentru șantierul naval din Mangalia, acesta fiind unul dintre cele mai competitive și mai mari șantiere navale din România și din Europa. Datorita caracteristicilor sale, șantierul acesta poate deveni un actor major pe piața energiei eoliene offshore, care in prezent este evaluata la 200 de miliarde de EURO. Acest lucru putea fi realizat cu ajutorul si expertiza Grupului Damen.
3.         Asigurarea continuității activității pentru colegii noștri, toți angajați ai șantierului nostru. Întotdeauna ne-am tratat forța de muncă cu atenția cuvenită, plătind întotdeauna la timp salariile, impozitele și toate celelalte beneficii, pe care le-am considerat ca fiind cea mai importantă prioritate a șantierului. În ultimii 4 ani am plătit salarii, impozite și costuri asimilate în valoare de peste 185 de milioane de euro.
4.         Asigurarea continuității activității șantierului naval în economia regională. Șantierul este imperativ necesar pentru Mangalia si Constanta, pentru Dobrogea, dar mai ales pentru Romania“ - a mai menționat Liana Constantin.


 

„Ca urmare a modificării cadrului legal, prin adoptarea Legii 187/2023, noi Directoratul suntem în curs de a evalua impactul asupra activității șantierului nostru. Precizăm faptul că vom face tot ce ne stă în putință, că vom acționa in consecință și în măsura posibilităților oferite de noul cadru legal, pentru a asigura continuitatea activității în șantier, pentru angajații noștri, clienții noștri, colaboratorii noștri și pentru autoritățile fiscale din România, ca mare contribuitor.
În calitate de reprezentanți ai Directoratului celei mai mari entități de construcții navale din România și una dintre cele mai mari din Europa, care avem responsabilitatea a peste 1.500 de angajați și peste 600 de subcontractori, având in derulare contracte cu clienții de prestigiu, solicităm acționarilor noștri, statul român și Damen Holding, să identifice rapid o soluție care să permită continuarea acestui proiect de relansare si dezvoltare a șantierului, ca un jucător strategic in industria navala națională, europeana si internațională“ - a mai adăugat Liana Constantin.

„În perioada următoare vom convoca Adunarea Generală a Asociaților. (...) Este o situație fără precedent cea în care ne aflăm. Suntem motivați să asigurăm continuitatea activității șantierului. Noi dorim să evităm expunerea de riscuri a șantierului. Damen a susținut relansarea șantierului în piața internațională. (...)Sunt peste 1500 de angajați și peste 600 de subcontractori în Șantierul Naval Mangalia. Damen nu pleacă din România! Damen dorește sa găsească cea mai buna soluție pentru a rămâne în Mangalia.  Mangalia merita o șansă pentru viitor! “ - a mai precizat Liana Constantin - Director Corporate Affairs. 





Citește și: 

Acordul dintre Damen și statul român de la Șantierul Mangalia, anulat! Anunțul reprezentanților Damen
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii