Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:29 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT USR a dat startul caravanei DNA-ul Pădurilor la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

08 Aug, 2023 13:33 1803 Marime text
USR a dat startul caravanei DNA-ul Pădurilor -  un tur al țării prin județe cu scopul de a promova proiectul de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), inițiat de parlamentarii Diana Buzoianu, Stelian Ion și Silviu Dehelean.

O amplă dezbatere pe tema acestui proiect, dar și pentru descoperirea problemelor legate de infracționalitatea de mediu la nivel local a avut loc la Constanța.  La discuție au fost invitați reprezentanți ai unor ONG-uri și specialiști locali pe probleme de mediu din Constanța. Dezbaterea este urmată de o conferință de presă prilejuită de acest eveniment.

La dezbatere au participat Stelian Ion (deputat USR, inițiator al legii), Diana Buzoianu (deputat USR, inițiator al legii), Remus Negoi (senator USR Constanța), Eugen Terente (deputat USR Tulcea) Costel Vicol (senator USR Tulcea) ONG-uri și specialiști locali.

La conferință participă  Stelian Ion (deputat USR, inițiator al legii) și Diana Buzoianu (deputat USR, inițiator al legii). 

UPDATE: 

Deputații Stelian Ion și Diana Buzoianu, doi dintre inițiatorii proiectului legislativ DNA-ul pădurilor prezintă la Constanța acest proiect. 

Stelian Ion consideră că este nevoie de o structură specializată pentru protejarea mediului. 

"Este nevoie de o astfel de instituție care să aibă specialiști, experți, polițiști specializați, fara că statul român să aloce resurse nu vom te reusi sa protejam viața noastră și a copiilor" - a precizat Stelian Ion, președintele USR Constanța

Acesta susține că a fost nevoie sa fie redepus acest proiect, după ce Curtea Constituțională a dat verdict de neconstituționalitate pe un proiect similar, aprobat de Parlament. 

Stelian Ion susține că situația este similară în toată țara, nu doar la Constanța unde pădurea Comorova, lacurile și parcurile sunt in pericol, unde se deversează restul din constructii, etc. 


La rândul său, deputatul Diana Buzoianu spune că avem nevoie de un DNA a pădurilor daca vrem că pădurilor sa nu dispară din fața noastră.

„În 2019 s-au tăiat peste 20 de milioane de mc de lemn de către mafia lemnului. Mafia lemnului are structuri bine organizate inclusiv la nivel local și sta pe munți de bani și de multe ori este mana in mana cu autoritățile. Cum luptăm împotriva acești mafii? Prin înființarea acestei instituții care sa destructureze aceste rețele. Nu ne putem aștepta că binele sa câștige,doar cu gânduri bune și cu declarații de presă, mai afirmă deputata care atenționează că multe persoane care au încercat să reacționeze au fost hărțuite, amenințate sau chiar omorâte. Caravana DNA Pădurilor va merge in cele mai afectate 10 județe din România unde comunitățile locale au fost furate de mafia lemnului. "Vrem sa discutam cu reprezentanții societății civile, cu autoritățile locale dar și cu oamenii", explica deputata care precizează că se strâng deja semnături pentru susținerea acestui proiect. Constanța este unul dintre județele care  au fost afectate de mafia lemnului. Unde vinovații au plătit doar amenzi. Și ce nu a distrus mafia lemnului, distrug rechinii imobiliari. Este cazul pădurii Comorova“ - a precizat Diana Buzoianu. 

Stelian Ion vorbește despre cazul de la Mangalia unde susține el daca ar fi existat DNA Pădurilor nu ar fi existat jaful din Comorova.

"Nu nu mă aștept la colegii din Parlament care au afaceri cu lemn sa fie mari susținători ai acestui proiect, însă mă aștept ca cei care au  votat proiectul din 2020 să conștientizeze necesitatea lui" n- a menționat Stelian Ion. 

„Am filmat în Pădurea Comorova, ultima pădure costieră din România creată în anii 1800 sub patronajul Regelui Carol I. Din 885 hectare inițiale, acum au rămas doar 395. Am inspectat locații din zona stațiunilor Neptun, Olimp și Venus, Jupiter. Suprafețe odată împădurite, acum defrișate, să facă loc hotelurilor și vilelor.  Am vorbit cu oamenii despre înființarea unei 𝗗𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗜𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝗴𝗮𝗿𝗲 𝗮 𝗜𝗻𝗳𝗿𝗮𝗰𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗠𝗲𝗱𝗶𝘂. E clar că avem nevoie de o structură autonomă, cu procurori specializați împotriva Mafiei Lemnului. Ceea ce am și propus deja printr-un proiect de lege“ - au menționat reprezentanții USR pe Facebook.

Stelian Ion mai afirmă că acest DNA ar putea fi implementat până la finalul anului, daca există voință politică.

Potrivit proiectului DIIM va fi condusă de un procuror-șef și doi procurori-șefi adjuncți și va avea: 195 de procurori specializați, 220 de polițiști și 65 de specialiști care vor prioritiza lupta împotriva mafiei lemnului. 

Motivul pentru care a picat proiectul la Curtea Constituțională a fost lipsa impactului bugetar, fișa economică. 

„DNA și DIICOT au atributii să acționeze pe infracțiuni de mediu dar nu au apetența pentru astfel de cazuri pentru că spun ei, nu au avut multe sesizări. Realitarea ii contrazice insa. În perioada 2017-2021 ,gărzile forestiere au făcut peste 1000 de sesizări, că un exemplu“ - a mai precizat Stelian Ion. 

"Parchetul General trebuie să te ocupe de toate zonele unele exista infractiuni. Nu ne apucam sa facem un DNA pentru fiecare zona, dar pe infracțiunile de mediu sunt probleme foarte mari, o situație pe care o reclamă chiar și instituțiile internaționale" , a mai spus Stelian Ion.

Cât privește furturile de lemn din localități, fiecare caz trebuie tratat în parte, mai spune Stelian Ion, pentru că una este să îți însușești niste crengi găsite la marginea satului că sa te încălzești și alta e sa tai copaci pentru aprovizionare.




Pe scurt, despre Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu


Înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM) – instituție cu independență financiară și autonomie structurală care să preia competența soluționării tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specifică fiecărui domeniu cu impact asupra mediului.

DIIM este o structură creată pe modelul DNA și DIICOT, va funcționa cu personal specializat pe cercetarea penală în domeniul mediului și cu specialiști pe tehnică de mediu. Specializarea personalului se va face urmărind exemplele pozitive ale altor state europene și nu numai. DIIM va primi resurse adecvate și va putea colabora cu procurori și polițiști judiciari.
 
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și de Garda de Mediu vor oferi DIIM date și informații despre orice situație care probează o infracțiune de mediu.
DIIM va soluționa toate dosarele care privesc impactul de mediu generat de persoane fizice și juridice, în special, dar fără a se limita la, domeniul silvic, calitatea aerului, apei și solului, deșeuri, minerit și procese industriale.

Infracțiunile de mediu vor fi soluționate de procurori specializați pe astfel de probleme, cu concursul agenților judiciari detașați, pe baza studiilor efectuate de specialiști tehnici pe probleme de mediu, interni. DIIM va soluționa cazurile prezentate, cu celeritate și precizie, lucrând continuu pentru identificarea și dezmembrarea rețelelor de corupție ce acționează în domeniul său de activitate, propunându-și să descurajeze orice fapte viitoare.
DIIM va prezenta anual un raport asupra activității sale, raport care va fi prezentat Parlamentului de către Ministrul Justiției. DIIM va analiza problemele de impact de mediu așa cu rezultă ele din cazurile primite și va propune modificări legislative în domeniu.

Citește și: 

Dezbatere organizată de parlamentarii USRCaravana DNA-ul Pădurilor ajunge la Constanța!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii