Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:22 29 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locul de vis neștiut al litoralului Plaja sălbatică cu nisip fin și scoici gigantice (FOTO+VIDEO)

ro

29 Sep, 2024 14:10 319 Marime text
Pe drumul care duce spre Șantierul Midia se ascunde o nestemată a Dobrogei: plaja Capul Midia, cu cel mai fin nisip, cea mai curată apă și cele mai frumoase scoici.
 
O fetiță cu păr auriu, îmbrăcată cu o rochiță de dantelă, își construiește propriul vis de prințesă: castelul în care să stea ascunsă până când o va găsi Făt Frumos. Un tânăr îmbrățișează nisipul ca pe o ibovnică. O fată strânge scoică cu scoică așa cum încerci să păstrezi amintirile iubirilor care au trecut. În nopțile reci de iarnă, când va pune cochilia la ureche, va auzi chemarea mării, plânsul pescărușului și scrâșnetul nisipului care i-a ars tălpile.


 

Cum ajungi la plajă


 
Ultima plajă sălbatică stă ascunsă de turismul de masă care a invadat litoralul românesc, unde betonul acaparează an de an fiecare colț de natură și unde bronzatul a devenit o fiță. După ce ieși din Năvodari, zona Raiului imobiliar, și treci de Petromidia, urmezi drumul spre Șantierul Midia. Lași pe stânga câteva căsuțe ce par desprinse din povești, cu ochiuri de geam vopsite în albastrul lipovenesc, după care te aștepți să se ivească fața unei copile cu basma înflorată în cap, apoi o gară feroviară și câteva case dărăpănate și înainte ca felinarul roșu al unui drum să-și spună „stop“ faci stânga într-o parcare semi-amenajată.



De după vegetația de nisip crescută în voie descoperi un colț  de Rai: o plajă ascunsă printre munții de beton și macarale. O întindere nesfârșită de nisip fin, scoici cu cochiliile întregi, aruncate de furtuni pe țărm, o mare albastră care îmbrățișează uscatul în dantelă albă atunci când îl atinge. Câțiva visători fac umbră nisipului, cu ultima speranță a unei veri trecute.

 
Sărbătoarea vieții

 
Când vara se îngemănează cu toamna, plaja de la Capul Midia, ca o matroană, își primește ultimii turiști. Majoritatea, surprinzător, nu sunt constănțeni. Pe lângă bucureșteni, care au venit aici au venit să sărbătorească sfârșitul verii, mai sunt turiști care au venit să sărbătorească o zi de naștere. O domnișoară din Galați, care a împlinit 24 de ani, a primit un cadou inedit de la părinții săi: o cupă de șampanie pe plajă. Este bucuroasă. Uită pentru o clipă că e toamnă, că luni merge la școală. Astăzi e ziua ei și Universul s-a oprit în loc pentru o clipă.




La una dintre terase, ai cărei administratori au mizat pe cartea câștigătoare și au ținut deschis și după ce calendarul a ajuns la fila 1 septembrie, un porc de lapte se rotește la proțap și se unge din când în când cu ierburi aromatice și uleiuri. E masă mare: doi tineri fac nuntă. Comenzile vin ca în luna lui Cuptor, iar pe lângă fructe de mare, pește de tot felul pregătit în toate rețetele Pământului, vinul rose așteaptă cuminte, în frapiere, să fie gustat. Prețurile sunt piperate, dar înțelegi că în nota de plată intră și peisajul sălbatic, dar și scoicile pe care le sfărâmi sub tălpi.




Vara, spun turiștii fideli, plaja este plină, sectorul fiind concesionat. Cine nu dorește să stea pe nisip are la dispoziție șezlonguri, care se închiriază cu 40 de lei, dar și baldachine, cu 100 de lei.


Nu mai vrei să pleci. Te tolănești pe nisipul fin și asculți cum cântă marea. Strângi poveștile de dragoste ale verii și le închizi cochilia unei scoici făcută căuș pentru iarna ce va veni.



Citește și 

Periprava, locul unde au fost înmormântați deținuții din lagăr. Anul acesta s-a încheiat campania de săpături în cimitirul lipovenesc (GALERIE FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii