Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:42 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locul inedit de la Mihail Kogălniceanu „Acasă la maia“ - expoziţie de meşteşuguri tradiţionale la Muzeul „Gheorghe Celea“

ro

19 Sep, 2015 00:00 6169 Marime text
Moment inedit, astăzi, la Mihail Kogălniceanu. Cu prilejul Zilei Europene a Patrimoniului, Muzeul „Gheorghe Celea“ organizează o expoziţie de meşteşuguri şi produse tradiţionale dobrogene. De la ora 13.00, în cadrul proiectului „Acasă la maia“, Muzeul „Gheorghe Celea“ îşi va deschide porţile pentru curioşii care vor să înveţe câte ceva despre meşteşugurile, produsele şi obiceiurile tradiţionale ale aromânilor.
 
Muzeul etnografic „Gheorghe Celea“ este situat în comuna Mihail Kogălniceanu. A fost fondat în 2006, de Wisoşenschi Willibard, unul dintre membrii Consiliul Director al Fundaţiei „Muşata Armână“. Muzeul este singurul de acest fel din România. De aceea, în luna aprilie a anului trecut, reprezentanţii instituţiei au aplicat o cerere în vederea obţinerii unei finanţări. Originalitatea proiectului constă în construirea la standarde europene a unui muzeu al aromânilor, un spaţiu cultural singular în România şi Peninsula Balcanică, factor de revitalizare a comunităţii şi de implicare activă a membrilor săi în redescoperirea valorilor culturale pe care le deţin şi care le conferă identitate.
 
Compartimentat pe diferite secţii, muzeul adăposteşte obiecte de uz casnic, produse tradiţionale din lână, dar şi o secţie culinară, toate specifice vieţii aromânilor. În secţia textilă, vizitatorii pot vedea întregul proces de prelucrare a lânii, de la tunsul oii, până la realizarea cuverturilor cu motive tradiţionale aromâne. În camera de artă gastronomică aromână sunt expuse diferite feluri de mâncare, de la renumita plăcintă cu praz, până la diverse feluri preparate din carne de miel. Pe lista celor mai importanţi aromâni din România se află numeroase nume celebre, dintre care amintim: A.D. Xenopol, Andrei Şaguna, Mina Minovici, Camil Ressu, Constantin Noica, Octavian Goga, Ştefan Octavian Iosif, Toma Caragiu, Ion Caramitru, dar şi fotbaliştii Gheorghe Hagi şi Ianis Zicu.
 
Este cunoscut faptul că Dobrogea este zona în care densitatea populaţiei aromâne este cea mai mare. Probabil acesta este şi motivul pentru care comuna Mihail Kogălniceanu se laudă cu un muzeu aromân.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii