Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:56 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucian Iancu, actor și fost director al Teatrului Dramatic Constanța, a murit

ro

20 Nov, 2024 10:27 1858 Marime text
  • Actorul Lucian Iancu a decedat.
  • Originar din Constanța, Lucian Iancu s-a născut pe 3 februarie 1940, în familia lui Gheorghe și a Claudiei.
  • Lucian Iancu a condus destinele Dramaticului în următoarele mandate: 1984 – 1985, 1994 – 1998, 2002 – 2004 și 2004 – 2005.
  • Trupul neînsuflețit va fi depus la Casa Mortuară Clares, iar înmormântarea va avea loc mâine, la ora 14.00.
 
Pe lângă actorie, a fost și cadru didactic universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității Hyperion și la Universitatea Ovidius.   
Actorul și-a desăvârșit studiile de specialitate la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, promoția 1964, la clasa profesorului Jules Cazaban.
 
După absolvire, Lucian Iancu și-a început cariera artistică la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, unde a fost actor în perioada 1964 – 1965.
 
El s-a întors apoi în orașul natal, la Teatrul Dramatic, actualul Teatru de Stat. Pe litoral, el a și condus destinele Dramaticului în următoarele mandate: 1984 – 1985, 1994 – 1998, 2002 – 2004 și 2004 – 2005.
 
În anul încheierii primului mandat, Lucian Iancu a fost arestat și condamnat la 20 de ani de închisoare, deoarece a încercat să plece ilegal din țară, la bordul unui vapor. Din pedeapsa inițială, el a petrecut cinci după gratii, în pușcăriile comuniste de la Poarta Albă și Aiud. 
 
A mai jucat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț (1968 – 1969), Teatrului Mic din București (1983 – 1984) și Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București (1990 – 1991).
 
Pe lângă actorie, el a fost și cadru didactic universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității Hyperion și la Universitatea Ovidius. În această perioadă, a scris scenarii teatrale și a regizat spectacole studențești.
   
În vasta și îndelungata lui carieră, Lucian Iancu a interpretat peste 100 de roluri în teatru. Amintim o parte dintre acestea: Cyrano („Cyrano de Bergerac” de E. Rostand); Ciobanul Cucu („Io, Mircea Voievod” de D. Tărchilă); Tony Dubois („Sexul și neantul” de T. Maulnier); Ballested („Femeia mării” de H. Ibsen); Pierrot („Don Juan” de Moliere); Ajax („Nu va fi război în Troia” de J. Giroudeaux); Cotton Mather („Diavolul la Boston” de L. Feuchtwanger); Bubnov („Azilul de noapte” de M. Gorki); Hardcastel („Noaptea încurcăturilor” de O. Goldsmith); Iskander („Țărmuri pustii” de M. Baijdev); Sbierea („Răzvan și Vidra” de Barbu Ștefănescu Delavrancea); Pinzon („Isabela, trei caravele și un mare mincinos” de Dario Fo); Ianke („Take, Ianke și Cadîr” de V.I. Popa); John Falstaff („Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare); Simoneau („N-am ucis” de J. Duvivier, H. Jeanson, J. Robert); Pîrlea Vodă („Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri); Scaur („Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri); Onira („Scaunul” de Tudor Popescu); Raptusiewiez („Răzbunarea” de Al. Dredro); Tetzel („Diavolul și bunul Dumnezeu” de J.P. Sarte); Tudor („Nu ne naștem toți la aceeași vârstă” de Tudor Popescu); Cirivis („Capul de rățoi” de G. Ciprian); Lunardo („Bădăranii” de Carlo Goldoni); Victor Velano („Descuț în parc” de N. Simion); Dorn („Pescărușul” de A.P. Cehov); Gaev („Livada cu vișini” de A.P. Cehov); Dius („Tropaeum Traiani” de G. Sălceanu); Palestrio („Miles Gloriosus” de Plaut); Anton Antonovici („Revizorul” de N.V. Gogol) etc.

 
Menționăm că Lucian Iancu a apărut și în filme celebre ale vremii precum: „B.D. la munte și la mare”; „Adio, dragă Nela”; „Pintea”; „Profetul, aurul și ardelenii”; „Pruncul, petrolul și ardelenii”; Al patrulea sol”; „Bietul Ioanide”; „Prea târziu”; „Bună seara, Irina”; „Destinația Mahmudia”; „Războiul de independență”; „Nea Marin miliardar”; „Terente”; „Bani de dus, bani de-ntors”; „Dreptate în lanțuri”; „Lansarea”; „Călcâiul lui Ahile”; „Amantul marii doamne Dracula”; „Pentru patrie”; „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă”; „Apașii”.
 
În cadrul unui program european internațional, Lucian Iancu a realizat o coproducție teatrală româno – britanică cu piesa „With love from Nicolae”.
   
În iunie 2018, cu ocazia evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, organizat de cotidianul ZIUA de Constanța, Lucian Iancu a fost distins cu medalia „Jean Ionescu”, placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Județean Constanța și scrisoarea de mulțumire din partea Primăriei Municipiului Constanța.
 
 
Citește și:


Doliu în muzica internaționalăCompozitorul legendarului cântec „Non, je ne regrette rien", Charles Dumont, a murit (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii