Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:21 04 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrările în cadrul proiectului „Modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța – Etapa 1, Valu lui Traian“, în plină desfășurare (FOTO)

ro

02 Apr, 2025 09:35 322 Marime text
Lucrările în cadrul proiectului „Modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța – Etapa 1, Valu lui Traian“ se află în plină desfășurare, stadiul fizic fiind, în prezent, de 6%. Acestea au fost demarate pe 14 ianuarie a.c., după emiterea ordinului de începere a lucrărilor de execuție.
 
Potrivit unui comunicat pus la dispoziție de  Compania   Naţională  De  Căi  Ferate  „CFR”–S.A. Sucursala Regională De Căi Ferate Constanţa, în prima fază, constructorul a eliberat zona de traversele de beton depozitate și a executat lucrări de defrișare și tocare a resturilor vegetale. Ulterior, a fost demontată întreaga Grupă de așteptare – șinele, grinzile rigide și stâlpii de la liniile 1-7.
 
În prezent, se execută lucrări de demontare a stâlpilor și traverselor din zona cap Y, precum și a liniilor 5, 7 și 8 din Gara Valu lui Traian.
 
Reamintim că, în data de 04.12.2024, a fost aprobat Proiectul Tehnic de Execuție, iar suma alocată pentru lucrări este de 347.765.456,67 lei fără TVA (fonduri externe nerambursabile – Connecting Europe Facility (CEF)–CEF-T-2022-MILMOB, de la Bugetul de Stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și din veniturile proprii ale C.N.C.F. „C.F.R.“ – S.A.), se mai arată în comunicat. 
 
Indicatorii tehnico-economici au fost aprobați prin HG nr. 1367/2022. Sursa de finanțare este asigurată din Fondul de Coeziune, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – CEF Sector Transport, și din Bugetul de Stat.
 
 Lucrările aferente acestui proiect sunt:
  • realizarea Grupei de Așteptare din Stația Valu lui Traian care va cuprinde 32 linii de primire-expediere;
  • electrificarea, pe toată lungimea, a celor 32 de linii din Grupa de Așteptare, acestea fiind linii de primire-expediere;
  • modernizarea și electrificarea liniilor 5-8 din Grupa Stație și a liniilor de legătură cu Grupa de Așteptare;
  • menținerea diagonalei 2-4 care va face legătura între Grupa de Așteptare și Magistrala 800;
  • realizarea unei centralizări electronice în Stația Valu lui Traian, amplasată în container, cu post central deservit de IDM Dispozitor și Post local, deservit de IDM Exterior;
  • includerea în centralizarea electronică a elementelor de instalații din Stația Valu lui Traian (electromecanisme de macaz, sisteme de detecție a materialului rulant, semnale, SAT, BAT etc);
  • proiectarea și execuția unei diagonale pentru a putea menține trecerea la nivel, aflată între Grupa Stației și Grupa de Așteptare;
  • trecerea la nivel, aflată între Grupa Stației și Grupa de Așteptare, la km 215+333, va fi dotată cu instalație SAT;
  • integrarea în SCADA a instalațiilor noi de electrificare din Grupa Stație și Grupa de Așteptare Valu lui Traian;
  • reabilitarea sistemului de iluminat din Grupa de Așteptare;
  • postul local (PL) din stația Valu lui Traian va fi prevăzut cu terminal pentru manipularea instalațiilor de semnalizare și electrificare și deservit de IDM exterior;
  • lucrări de telecomunicații între postul deservit de IDM Dispozitor, amplasat în clădirea stației și cel deservit de IDM Exterior. 
Obiectivele specifice ale proiectului sunt: modernizarea infrastructurii și suprastructurii în stația Valu lui Traian și în Grupa de așteptare; realizarea/modernizarea instalațiilor de electrificare (25 kV) pe toată lungimea tronsonului, prin electrificarea liniilor 5 ÷ 8 din Stația Valu lui Traian, a celor 32 linii din Grupa de Așteptare, precum și a liniilor de legătură; mărirea capacității de tranzit; asigurarea interoperabilității prin implementarea STI; înlocuire/reparare podețe, repararea sistemului de drenaj, îmbunătățirea terasamentelor; instalații de centralizare electronică în stație și în Grupa de Așteptare; asigurarea elementelor de interfațare cu sistemul ERTMS Nivel 2 (ETCS nivel 2 + GSM-R); modernizarea echipamentului de telecomunicații; crearea premiselor pentru implementarea etapei a 2-a a programului de modernizare a infrastructurii feroviare în Portul Constanța. 


Sursa foto: CFR 



Citește și:


LicitațiiSRCF Constanța investește în reparații curente la instalații. Iată despre ce este vorba (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii