Lucrătorii MAI, la datorie de Revelion și Anul Nou
Lucrătorii MAI, la datorie de Revelion și Anul NouPotrivit MAI, în fiecare zi, vor acționa aproximativ 22.500 de angajați MAI, care vor avea ca principale misiuni prevenirea accidentelor rutiere, concomitent cu asigurarea fluenței traficului, combaterea infracțiunilor grave, asigurarea intervenției rapide în situații de urgență și protejarea frontierelor.
În timpul minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Crăciunului, structurile de ordine publică au efectuat, zilnic, în medie, 2.894 de intervenții, iar structurile pentru situații de urgență, în medie, 1.727 de intervenții - din care 1.373 pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 78 pentru stingerea de incendii.
Totodată, s-au asigurat măsurile de protecție a participanților la 333 de manifestări publice, toate încheindu-se fără incidente.
Ca urmare a creșterii valorilor de trafic, aproximativ 1.400 de polițiști rutieri au acționat zilnic pentru fluidizarea circulației și prevenirea accidentelor. Astfel, s-a înregistrat o scădere de 8% față de anul precedent a numărului de accidente grave. De asemenea, numărul de permise reținute pentru conducere sub influența substanțelor interzise a scăzut cu 8% față de anul trecut.
Pentru că și în următoarele zile vor fi înregistrate creșteri semnificative ale valorilor de trafic, un dispozitiv complex de polițiști va fi mobilizat în fiecare zi pe cele mai aglomerate drumuri și cu risc de producere a unor accidente.
Peste 1.400 de polițiști rutieri vor fi prezenți pe drumurile publice cu 300 de aparate radar pentru depistarea șoferilor care nu respectă limitele de viteză și sunt un pericol pentru toți participanții la trafic.
De asemenea, echipajele rutiere vor acționa pentru depistarea șoferilor care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise.
Polițiștii rutieri pot solicita sprijinul elicopterelor Inspectoratului General de Aviație pentru monitorizarea drumurilor și identificarea rapidă a zonelor cu probleme sau a conducătorilor auto care au un comportament periculos.
Peste 4.300 de polițiști, pompieri, jandarmi și angajați de la alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne vor fi mobilizați pentru protecția cetățenilor și asigurarea intervenției în situații de urgență cu ocazia celor aproximativ 340 de manifestări publice care vor fi organizate în Noaptea de Revelion.Recomandăm șoferilor să respecte normele rutiere, să conducă prudent, ținând cont de condițiile meteorologice și starea drumului pe care se deplasează. Este recomandată amânarea călătoriei dacă nu se poate face în condiții de siguranță.
Prudență recomandăm și persoanelor care participă la evenimente publice, mai ales cele organizate în Noaptea de Revelion: îmbrăcați-vă corespunzător și aveți grijă mai mare față de copii și persoanele în vârstă sau care suferă de diverse afecțiuni medicale, evitați consumul de alcool, protejați-vă bunurile personale și delimitați-vă de stările conflictuale, dar dacă sunteți în pericol sau vedeți pe altcineva în pericol apelați la efectivele MAI“ - conform reprezentanților MAI
Din punct de vedere al prezenței, în noaptea dintre ani cele mai importante evenimente publice, vor fi organizate în:
- Craiova cu 30.000 de participanți;
- Oradea cu 25.000 de participanți;
și Iași cu 15.000 de participanți.
Având în vedere că în fiecare an, în această perioadă și mai ales în noaptea de Revelion, foarte mulți cetățeni folosesc articole pirotehnice pentru divertisment, atragem din nou atenția că acestea pot fie extrem de periculoase. Utilizarea cu neglijență sau a celor interzise publicului larg poate provoca rănirea gravă a persoanei care le folosește sau a celor din jur, precum și pagube materiale.
Pentru protecția cetățenilor, polițiștii au intensificat în această lună acțiunile de prevenire și combatere a comerțului ilegal cu materiale pirotehnice, fiind confiscate peste 80 de tone de materiale pirotehnice.
Pe timpul minivacanței, aproximativ 5.000 de pompieri vor fi de serviciu în fiecare zi pentru gestionarea situațiilor de urgență, inclusiv cele de tip medical.
Pentru transportul rapid al pacienților aflați în stare gravă, vor fi pregătite să intervină aeronavele SMURD.
Pentru propria protecție, recomandăm turiștilor, care merg la munte în aceste zile, să țină cont de prognoza meteo, să nu se aventureze pe trasee periculoase și să nu se urce pe munte fără echipament potrivit.
Dacă întâmpină dificultăți, pot apela la cei aproximativ 180 de jandarmi montani care vor patrula pe munte în fiecare zi.
La rândul lor, polițiștii de frontieră vor lua măsuri pentru protejarea frontierelor, prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere și se vor asigura că formalitățile din punctele de control se vor efectua eficient și rapid astfel încât cetățenii care tranzitează frontiera în aceste zile să-și poată continua deplasarea cât mai repede.
Citește și:Vă reamintim că de la 1 ianuarie 2025, se vor elimina controalele la frontierele terestre cu Ungaria și Bulgaria în contextul aderării țării noastre la spațiul Schengen.
Practic, de la acel moment, se va putea călători pe cale terestră, aeriană sau maritimă către sau dinspre alte state membre Schengen fără a face controlul de frontieră. Evident, în continuare se pot face verificări polițienești punctuale și inopinate pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. De asemenea, rămâne obligatorie deținerea unui document de călătorie valabil“ - au precizat reprezentanții MAI
Pe durata sărbătorilor de Crăciun, aproximativ 5.000 de pompieri au fost mobilizați zilnic
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp